Skip to content

آنچه باید درباره سندرم فیبرومیالژیا باید بدانید

فیبرومیالژیا

همه چیز در مورد فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا یک سندرم مزمن شایع است که می تواند باعث درد گسترده بدن، خستگی و مشکلات شناختی شود. فیبرومیالژیا با تأثیر بر نحوه پردازش سیگنال‌های دردناک و غیر دردناک توسط مغز و نخاع، احساسات دردناک را تقویت می‌کند. علائم اغلب پس از یک رویداد شروع می شود، مانند ضربه فیزیکی، جراحی، عفونت یا استرس روانی شدید.

زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این بیماری هستند. بسیاری از افرادی که فیبرومیالژیا دارند سردرد تنشی، اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)، سندرم روده تحریک پذیر، اضطراب و افسردگی نیز دارند. در حالی که هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، انواع داروها می توانند به کنترل علائم کمک کنند. ورزش، تمدد اعصاب و اقدامات کاهش استرس نیز کمک کننده هستند.

علائم

علائم اولیه فیبرومیالژیا عبارتند از:

درد گسترده 

درد همراه با فیبرومیالژیا اغلب به عنوان یک درد مبهم دائمی توصیف می شود که حداقل برای سه ماه طول کشیده است. برای اینکه درد به طور گسترده در نظر گرفته شود، باید در هر دو طرف بدن و بالا و پایین کمر ایجاد شود.

خستگی 

افراد مبتلا به این سندرم اغلب با خستگی از خواب بیدار می شوند، حتی اگر گزارش دهند که برای مدت طولانی می خوابند. خواب اغلب با درد مختل می شود و بسیاری از بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا دارای اختلالات خواب دیگری مانند سندرم پاهای بی قرار و آپنه خواب هستند.

خستگی
خستگی

مشکلات شناختی 

علامتی که معمولاً به آن “مه فیبرو” گفته می شود، توانایی تمرکزو توجه روی کارهای ذهنی را مختل می کند.

فیبرومیالژیا اغلب همراه با شرایط دیگری همراه است که شامل:

  • سندرم روده تحریک‌پذیر
  • سندرم خستگی مزمن
  • میگرن و انواع دیگر سردردها
  • سیستیت بینابینی یا سندرم مثانه دردناک
  • اختلالات مفصل گیجگاهی فکی
  • اضطراب
  • افسردگی
  • سندرم تاکی کاردی وضعیتی

درد در فیبرومیالژیا

درد علامت بارز در این بیماری است. درد در عضلات مختلف و سایر بافت های نرم اطراف بدن احساس می شود. درد می تواند از یک درد خفیف تا یک ناراحتی شدید و تقریبا غیرقابل تحمل متغیر باشد.

درد قفسه سینه

وقتی درد فیبرومیالژیا در قفسه سینه ایجاد شود، می تواند شبیه درد حمله قلبی باشد.درد قفسه سینه در غضروفی است که دنده ها را به استخوان سینه متصل می کند. درد ممکن است به شانه ها و بازوها نیزسرایت کند.

کمر درد

کمر یکی از رایج ترین مکان هایی است که در آن احساس درد می کنید. اکثر افراد در مقطعی از زندگی خود دچار کمردرد می شوند. در کمر درد تشخیص اینکه علت درد چیست دشوار است است ، ممکن است به دلیل  فیبرومیالژیا یا یک بیماری دیگر مانند آرتریت یا کشیده شدن عضلات باشد. همچنین ممکن است ترکیبی از این سندرم و آرتریت وجود داشته باشد.همان داروهایی که برای تسکین سایر علائم فیبرومیالژیا مصرف می شود می توانند به کمردرد نیز کمک کنند. تمرینات کششی و تقویتی می تواند به حمایت از عضلات و سایر بافت های نرم کمر کمک کنند.

درد پا

درد فیبرومیالژیا ممکن است در عضلات و بافت های نرم پاها احساس شوند. پا درد ناشی از فیبرومیالژیا می تواند شبیه به سفتی آرتریت یا درد یک عضله کشیده شود. درد را می توان به صورت عمیق، سوزش یا ضربان دار توصیف کرد.

گاهی اوقات فیبرومیالژیا در پاها مانند بی حسی یا سوزن سوزن شدن است .تمایل غیرقابل کنترل برای حرکت دادن پاها نشانه سندرم پای بی قرار است که می تواند با فیبرومیالژیا همپوشانی داشته باشد.گاهی اوقات خستگی در پاها نیز ظاهر می شود. اندام‌ها می‌توانند احساس سنگینی کنند، گویی که توسط وزنه‌ها نگه داشته می‌شوند.

علت ها

بسیاری از محققان بر این باورند که تحریک عصبی مکرر باعث تغییر مغز و نخاع افراد مبتلا به فیبرومیالژیا می شود. این تغییر شامل افزایش غیرطبیعی سطوح برخی از مواد شیمیایی در مغز است که نشان دهنده درد می باشد. علاوه بر این، به نظر می رسد گیرنده های درد در مغز نوعی حافظه از درد ایجاد می کنند و حساس می شوند، به این معنی که می توانند به سیگنال های دردناک و غیر دردناک بیش از حد واکنش نشان دهند.احتمالاً عوامل زیادی وجود دارد که منجر به این تغییرات می شود، از جمله:

ژنتیک 

از آنجایی که فیبرومیالژیا در خانواده ها ایجاد می شود، ممکن است جهش های ژنتیکی خاصی وجود داشته باشد که فرد را مستعد ابتلا به این اختلال کند.

عفونت ها 

به نظر می رسد برخی از بیماری ها باعث ایجاد یا تشدید فیبرومیالژیا می شوند.

رویدادهای فیزیکی یا احساسی 

فیبرومیالژیا گاهی اوقات می تواند توسط یک رویداد فیزیکی مانند تصادف رانندگی ایجاد شود. استرس روانی طولانی مدت نیز ممکن است باعث این بیماری شود.

فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا

عوامل خطر

عوامل خطر برای فیبرومیالژیا عبارتند از:

جنسیت 

فیبرومیالژیا در زنان بیشتر از مردان تشخیص داده می شود.

سابقه خانوادگی 

اگر والدین ، خواهر یا برادر به این بیماری مبتلا باشند، ممکن است احتمال ابتلا به آن بیشتر شود.

سایر اختلالات 

اگر فردی به آرتروز، آرتریت روماتوئید یا لوپوس مبتلا باشد، احتمال ابتلا به فیبرومیالژیا افزایش می یابد.

درمان فیبرومیالژیا

در حال حاضر هیچ درمانی برای آن وجود ندارد. در عوض، درمان بر کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی با داروها، استراتژی‌های مراقبت از خود و تغییر سبک زندگی متمرکز است.

داروی فیبرومیالژیا

داروها می توانند درد را تسکین دهند و به خواب بهتر کمک کنند. داروهای رایج برای فیبرومیالژیا شامل مسکن ها، داروهای ضد تشنج و داروهای ضد افسردگی است.

مسکن ها

درد فیبرومیالژیا می تواند به اندازه کافی ناراحت کننده و مداوم باشد که در روال روزانه اختلال ایجاد کند. اگر درد خفیف باشد، یکی از گزینه‌ها مصرف مسکن‌های بدون نسخه است، مانند:

  • استامینوفن
  • آسپرین
  • ایبوپروفن
  • ناپروکسن

داروهای ضد تشنج

داروی ضد تشنج، اولین دارویی بود که سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای این بیماری تایید کرد. سلول های عصبی را از ارسال سیگنال های درد مسدود می کند.گاباپنتین برای درمان صرع طراحی شده است، اما ممکن است به کاهش علائم در افراد مبتلا به این بیماری نیز کمک کند.

داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی مانند دولوکستین  و میلناسیپران گاهی اوقات برای درمان درد و خستگی ناشی از فیبرومیالژیا استفاده می شود. این داروها همچنین ممکن است بر روی تعادل مجدد انتقال دهنده های عصبی موثر باشند و به بهبود خواب کمک کنند.

دارو درمانی
دارو درمانی

درمان های طبیعی فیبرومیالژیا

اگر داروها علائم را به طور کامل تسکین ندهند، می توان از جایگزین ها استفاده کرد. بسیاری از درمان های طبیعی بر کاهش استرس و کاهش درد تمرکز دارند و می توانند به فرد کمک کنند هم از نظر روحی و هم از نظر جسمی احساس بهتری داشته باشد.

درمان های طبیعی آن عبارتند از:

  • کاردرمانی و فیزیوتراپی
  • طب سوزنی
  • ماساژ درمانی
  • مراقبه
  • یوگا
  • تکنیک های کاهش استرس
  • ورزش
  • رژیم غذایی متعادل و غنی از مواد مغذی

رژیم غذایی فیبرومیالژیا

برخی از افراد مبتلا به این بیماری گزارش می دهند که وقتی از یک برنامه غذایی خاص پیروی می کنند یا از غذاهای خاصی اجتناب می کنند، احساس بهتری دارند. اگر فیبرومیالژیا برای شما تشخیص داده شده است، سعی کنید به طور کلی یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید. غذاهای مغذی منبع انرژی ثابتی را فراهم می کنند و به شما کمک می کنند بدن خود را سالم نگه دارید. آنها همچنین ممکن است به جلوگیری از بدتر شدن علائم کمک کنند.

برخی از استراتژی های غذایی که باید در نظر داشته باشید شامل :

  • مصرف میوه ها و سبزیجات همراه با غلات کامل، لبنیات کم چرب و پروتئین بدون چربی
  • از گوشت بیشتر از گیاهان استفاده شود
  • نوشیدن مقدار زیادی آب
  • کاهش مصرف قند
  • ورزش منظم
  • حفظ وزن ایده آل

ممکن است متوجه شوید که برخی غذاها یا مواد، مانند گلوتن یا مونوسدیم گلوتامات، علائم را بدتر می کنند. اگر اینطور است، یک دفتر خاطرات غذایی داشته باشید تا آنچه می خورید و احساس خود را بعد از هر وعده غذایی یادداشت کنید. این دفترچه خاطرات غذایی را با پزشک خود در میان بگذارید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا هر غذایی که علائم شما را تشدید می کند شناسایی کنید.

کلام پایانی

در حال حاضر هیچ درمانی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد و فرد ممکن است علائم آن را تا پایان عمر تجربه کند. با این حال، برنامه های درمانی ترکیبی از داروها با درمان های فیزیکی و روانی می تواند به مدیریت علائم کمک کند.

منابع مقاله

https://www.healthline.com/health/fibromyalgia#living-with-fibromyalgia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/diagnosis-treatment/drc-20354785

https://www.medicalnewstoday.com/articles/147083#outlook

مطالب مرتبط