خواص کاکائو
تحقیقات جدید نشان میدهد یک فنجان کاکائو میتواند برای مردان فواید قلبی عروقی داشته باشد. چای سبز، کاکائو و بسیاری از میوهها حاوی مقادیر زیادی فلاوانول هستند که عملکرد رگهای خونی را بهبود بخشیده و فشارخون را پایین میآورند. در این مقاله به بررسی خواص کاکائو برای سلامت می پردازیم.
استرس
استرس بهعنوان “پاسخ بدن به هرگونه تغییر” تعریف میشود. اثرات استرس بر سلامت عمومی تأثیرگذار است. محققان استرس را به تعدادی بیماریها از قلبی عروقی گرفته تا دیابت و حتی انواع مختلف سرطان مرتبط دانستهاند.
حوادث استرسزا مانند جلسه امتحان، سخنرانی یا شرکت در مصاحبه شغلی، بهطور موقت ضربان قلب و فشارخون را افزایش داده و عروق خونی را گشاد میکند. استرس یک قسمت طبیعی از پاسخ بدن است، اما پوشش رگهای خونی که بهعنوان اندوتلیوم شناخته میشود، پسازاین نوع استرس تا 90 دقیقه طول میکشد تا بهبود یابد.
این موضوع ممکن است کمک کند تا بدانیم که چرا استرس بهطور موقت خطر یک عارضهی قلبی عروقی حاد، مانند حمله قلبی را افزایش میدهد.
اثرات مصرف کاکائو بر قلب
دانشمندان 30 مرد سالم بین 18 تا 45 سال را در آزمایشگاه در دو زمان جداگانه با فاصله حداقل 7 روز تحت آزمایش قرار دادند.
در این تحقیق افراد قبل از هر جلسه به مدت 12 ساعت ناشتا بودند و از مصرف الکل، ورزش شدید و غذاها و نوشیدنیهای غنی از پلی فنول به مدت 24 ساعت قبل پرهیز داشتند.
در ابتدای هر ویزیت، درحالیکه شرکتکنندگان در آرامش بودند، محققان اتساع با واسطه جریان بازویی که اندازهگیری عملکرد اندوتلیال نامیده میشود را ارزیابی کردند. آنها همچنین فشارخون، ضربان قلب و جریان خون خود را اندازهگیری کردند.
در یکی از این ویزیتها، شرکتکنندگان کاکائوی معمولی که سرشار از فلاوانول است، خوردند و در دورهی دیگر، یک نوشیدنی مخصوص کاکائو نوشیدند که فلاوانول کمی داشت.
حدود 90 دقیقه بعد، آنها در یک آزمون رقابتی که برای ایجاد استرس طراحی شده بود، شرکت کردند.
بهعنوانمثال، در طول آزمون، محققان از شرکتکنندگان فیلم گرفتند و عملکرد آنها را روی صفحه تماشا کردند و به شرکتکنندگان گفتند که ” زبان بدن ” آنها را نیز ارزیابی میکنند.
زمان آزمون بهتدریج سریعتر میشد و شرکتکنندگان هر زمان که پاسخ اشتباهی می دادند امتیازشان کم می شد. 30 دقیقه و سپس 90 دقیقه پس از آزمایش استرس، محققان عملکرد اندوتلیال و فشارخون شرکتکنندگان را مجدد اندازهگیری کردند.
نتایج نشان داد که 30 دقیقه پس از آزمون استرس، همه شرکتکنندگان عملکرد اندوتلیال مختل داشتند. این معیار 90 دقیقه پس از آزمون استرس بهطور قابلتوجهی بالاتر بود.
بااینحال، شرکتکنندگانی که کاکائوی پر فلاوانول نوشیدند نسبت به افرادی که کاکائو با فلاوانول کم، مصرف کردند کاهش عملکرد اندوتلیال داشتند.
علاوه بر این، کاکائو با فلاوانول بالا جریان خون را در طول آزمایش و بعد از آن در مقایسه با کاکائو با فلاوانول کم، افزایش داد.
سایر اقدامات قلبی عروقی و فشارخون برای هر دو شرایط مشابه بود.
نتیجه:
در اولین مطالعه، محققان دریافتند که خوردن کاکائو ممکن است از رگهای خونی مردان در برابر اثرات مضر استرس روانی محافظت کند. از طرف دیگر، متخصصان میدانند که یک رژیم غذایی غنی از میوه و سبزی، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، حملات قلبی و مرگومیر ناشی از قلب و عروق را در فرد کاهش میدهد.
ازجمله مواد مغذی سالم موجود در میوهها و سبزیها، میتوان به ترکیبات پلی فنولیک معروف به فلاوانول که در کاکائو هم وجود دارد، اشاره کرد. در طولانیمدت، اینها عملکرد اندوتلیال را بهبود میبخشند و فشارخون را پایین میآورند.
تحقیقات نشان میدهد که خوردن کاکائو که سرشار از فلاوانول است، در ساعات قبل از یک رویداد استرسزا میتواند جریان خون را در طول استرس بهبود بخشد و به بازیابی عملکرد اندوتلیال در مردان زیر 45 سال و حتی بالای 45 سال کمک کند.
یافتههای دانشمندان برای رژیم روزمره قابلتوجه است؛ زیرا دوز مصرفی روزانه میتواند با مصرف انواع غذاهای غنی از فلاوانول بهویژه سیب، انگور سیاه ، توت سیاه، گیلاس، تمشک، گلابی، چای سبز و کاکائو فرآوری نشده به دست آید. این ماده پیامدهای مهمی در اقدامات محافظت از رگهای خونی افرادی دارد که در برابر اثرات استرس روانی آسیبپذیرتر هستند.
تحقیقات آینده
محققان خاطرنشان کردند که محدودیت اصلی مطالعه آنها این بود که زنان را از مطالعه خارج میکند. آنها گزارش میدهند که به خاطر سازگاری آزمایش با بدن زنان، آنها میخواستند از تأثیر نوسانات هورمونی در طول چرخه قاعدگی زنان بر تغییرات عروقی موردبررسی جلوگیری کنند. این بدان معناست که استفاده از نتایج این مطالعه در زنان امکانپذیر نیست. محققان هنوز در مورد تأثیر فلاوانول ها در پاسخ به استرس زنان مطمئن نیستند. بااینحال، شواهد موجود نشان میدهد تفاوتهای جنسیتی در نحوه پاسخ بدن به استرس وجود دارد؛ بنابراین، مطالعات آینده باید بر روی زنان متمرکز شود. یک تحقیق عمیقتر میتواند شامل اقدامات مولکولی عملکرد قلب و عروق باشد. این مواد باید از اکسید نیتریک تشکیل شود که یک مولکول سیگنالینگ است که رگهای خونی و هورمون استرس کورتیزول را گشاد میکند.
تحقیقات آینده باید تأثیر مصرف فلاوانول را در پاسخهای استرس در افرادی که در معرض خطر بیشتری از بیماریهای قلبی عروقی هستند، مانند فشارخون بالا و افرادی که استرس روانی دارند، بررسی کنند.
هشدارها در مورد مصرف کاکائو
- بارداری و شیردهی: کاکائو در دوران بارداری و در دوران شیردهی هنگامیکه به مقدار متوسط یا بهطورمعمول مصرف شود، ایمن است، اما حتماً میزان مصرف خود را کنترل کنید. مصرف مقدار زیاد کاکائو در دوران بارداری به دلیل کافئین آن، احتمالاً غیر ایمن است. کافئین موجود در کاکائو از جفت عبور میکند. اگرچه این مورد بحثبرانگیز است، اما برخی شواهد نشان میدهد که دوزهای بالای کافئین در دوران بارداری ممکن است با زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و سقطجنین مرتبط باشد. برخی از متخصصان توصیه میکنند که مصرف کافئین در بارداری بالاتر 300 میلیگرم در روز نباشد. کافئین در دوران شیردهی نیز نگرانکننده است. تصور میشود غلظت شیر مادر در کافئین تقریباً نیمی از سطح کافئین موجود در خون مادر باشد. اگر مادر بیشازحد شکلات بخورد، کودک شیرخوار ممکن است تحریکپذیر شود و به دلیل کافئین مرتباً حرکات روده داشته باشد.
- اضطراب: این نگرانی وجود دارد که کافئین موجود در مقدار زیادی کاکائو ممکن است اختلالات اضطرابی را بدتر کند.
- اختلالات خونریزی: مصرف زیاد کاکائو ممکن است خطر خونریزی و کبودی را در افراد مبتلا به اختلالات خونریزی افزایش دهد.
- بیماریهای قلبی: کافئین موجود در کاکائو ممکن است در برخی افراد باعث ضربان قلب نامنظم شود و باید در افرادی که بیماری قلبی دارند با احتیاط استفاده شود.
- دیابت: به نظر میرسد کاکائو میتواند سطح قند خون را افزایش دهد و ممکن است در کنترل قند خون در افراد دیابتی تداخل ایجاد کند.
- اسهال: کافئین موجود در کاکائو، بهویژه اگر مقدار زیادی مصرف شود، میتواند اسهال را بدتر کند.
- بیماری ریفلاکس معده: به نظر میرسد کاکائو باعث تحریک مری میشود. این موضوع میتواند علائم GERD (رفلاکس یا سوزش معده) را بدتر کند.
- گلوکوم: کافئین موجود در کاکائو فشار چشم را افزایش میدهد و باید در افراد مبتلا به گلوکوم با احتیاط مصرف شود.
- فشارخون بالا: کافئین موجود در کاکائو ممکن است فشارخون را در افرادی که فشارخون بالا دارند افزایش دهد. بااینحال، برای افرادی که قبلاً مقدار زیادی کافئین مصرف کردهاند، ممکن است افزایش زیادی نداشته باشد.
- سندرم روده تحریکپذیر: کافئین موجود در کاکائو میتواند علائم IBS را بدتر کند.
- سردردهای میگرنی: کاکائو ممکن است باعث ایجاد میگرن در افراد حساس شود.
- پوکی استخوان: کافئین موجود در کاکائو ممکن است مقدار کلسیم آزاد شده در ادرار را افزایش دهد. افراد مبتلا به پوکی استخوان باید مصرف کاکائو را محدود کنند.
- جراحی: کاکائو ممکن است در کنترل قند خون در طی مراحل جراحی و بعد از آن اختلال ایجاد کند. خوردن کاکائو را حداقل 2 هفته قبل از جراحی برنامهریزیشده متوقف کنید.
- ضربان قلب سریع و نامنظم (تاکی آریتمی): کاکائوی تلخ میتواند ضربان قلب را افزایش دهد.
کلام آخر:
شواهد اخیر نشان داد که مداخلات تغذیهای تأثیر مفیدی بر بسیاری از عوامل خطر بیولوژیکی تولید شده توسط استرس میگذارد، محصولات کاکائو یکی از آنها است. شکلات تلخ و سایر محصولات کاکائو بهعنوان مکملهای غذایی برای بهبود سلامت قلب و عروق مورد توجه بسیاری در سراسر جهان قرارگرفتهاند. بااینوجود شواهد علمی درباره این محصولات کاکائو ممکن است استرس را نیز کاهش دهند، یافتهای نسبتاً جدید است. استرس و واکنش بدن ما به آن، یکی از خطرات بیماری عروق کرونر است. در این رابطه، اگر شکلات بتواند پاسخ ما در برابر استرس را از بین ببرد، این یک اثر محافظتی قلبی جدید شکلات است.
منابع:
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-812/cocoa
https://pakobserver.net/cocoa-may-protect-males-hearts-from-the-effects-of-mental-stress/