Skip to content

یبوست و روش های درمان آن در دوران بارداری

یبوست در دوران بارداری

بارداری و یبوست

یبوست در دوران بارداری یک مشکل شایع است و تقریباً نیمی از زنان باردار در مقطعی دچار یبوست می شوند. یبوست زمانی اتفاق می افتد که درد یا ناراحتی شکمی ، اجابت مزاج دشوار و کم و عبور مدفوع سفت وجود داشته باشد. افزایش هورمون پروژسترون در دوران بارداری باعث شل شدن ماهیچه های بدن می شود، که این مسئله روده ها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. حرکت کندتر روده ها به معنی هضم کندتر است که می تواند منجر به یبوست شود.

علل یبوست بارداری

تغییر سطح هورمون ها باعث می شود حرکت مدفوع از طریق روده کند شود. علت یبوست در دوران بارداری بستگی به مرحله ای دارد که یبوست ایجاد می شود. علل احتمالی عبارتند از:

  • هورمون ها

تغییر سطح هورمون ها در اوایل بارداری باعث می شود که روده ها حرکت مدفوع را کند کنند. این تأخیر میزان جذب آب روده از مدفوع را افزایش می دهد ، که باعث می شود مدفوع جامدتر شده و دفع آن دشوار شود.

  • ویتامین های دوران بارداری

ویتامین های قبل از تولد مملو از آهن هستند ، یک ماده معدنی مهم که گاهی اوقات مادر در دوران بارداری دچار کمبود آن می شود. آهن می تواند باعث یبوست و مدفوع سفت و سیاه شود.

  • فشار رحم

در اواخر بارداری ، رحم در حال رشد می تواند به روده فشار وارد کند و حرکت مدفوع را از طریق روده ها دشوارتر کند.

یبوست  علاوه بر اجابت مزمن روده ، باعث ایجاد نفخ ، ناراحتی در معده و مدفوع خشک و سفت می شود که دفع آن دردناک است. همچنین می تواند باعث شود که مدفوع به طور کامل دفع نشود. 

یبوست در دوران بارداری
یبوست در دوران بارداری

درمان های خانگی یبوست در دوران بارداری 

یبوست در دوران بارداری را زنان اغلب می توانند با استفاده از راهکاری ساده برطرف کنند:

  • فیبر

مصرف مکمل های فیبر یا خوردن غذاهای فیبردار ، مانند میوه ها ، سبزیجات و غلات کامل ، می تواند تعداد مدفوع را افزایش داده و عبور آنها را از روده ها تسهیل کند. بزرگسالان باید بین 28 تا 34 گرم فیبر در روز مصرف کنند.

  • مایعات

نوشیدن آب کافی برای نرم نگه داشتن مدفوع و دفع آن بسیار مهم است. اگر فردی احساس می کند که آب کمکی نمی کند ، می تواند سوپ های شفاف ، چای و آب میوه طبیعی را به رژیم غذایی خود اضافه کند.

  • فعالیت

فعال بودن به حرکت مدفوع در روده ها کمک می کند. ورزش منظم ، با تأیید پزشک ، می تواند به رفع یبوست کمک کند. اگر امکان ورزش وجود ندارد ، سعی کنید هر روز پیاده روی داشته باشید. 

  • پروبیوتیک ها

میلیون ها باکتری سالم در روده زندگی می کنند و به عملکرد صحیح آن کمک می کنند. پروبیوتیک ها ممکن است به تجمع مجدد باکتری های روده با سویه های سالم که باعث حرکت طبیعی و منظم روده می شوند ، کمک کنند. 

  • افزایش تعداد وعده های غذایی 

سعی کنید غذای روزانه خود را به پنج یا شش وعده غذایی کوچک تقسیم کنید تا به رفع یبوست کمک کند. این امر به معده اجازه می دهد غذا را بدون نیاز به کار اضافی هضم کند و به آن اجازه می دهد غذا را به آرامی به روده کوچک و روده بزرگ منتقل کند. خوردن حجم زیاد غذا در یک  وعده غذایی می تواند معده را بیش از حد سنگین کند و دستگاه گوارش را در پردازش آنچه مصرف کرده اید دشوار می کند.

  • ماساژ

ماساژ ملایم معده می تواند یبوست را تسکین دهد. این کار باید در جهت عقربه های ساعت انجام شود.

  • مدیتیشن 

تنش و استرس می تواند بر سیستم گوارش تأثیر بگذارد. هنگامی که سیستم عصبی شما در حال کار بیش از حد است ، می تواند تأثیر محدود کننده ای بر کل بدن داشته باشد. یک نفس عمیق ، یک قدم زدن آرام ، یک حمام ، یا هر چیزی را که برای شما مدیتیشن و آرامش بخش است امتحان کنید.

مدیتیشن
مدیتیشن

سایر درمان ها 

به طور کلی استفاده از ملین های ملایم بی خطر است ، اما استفاده از ملین های محرک می تواند باعث انقباضات رحمی شود.برای زنانی که از ویتامین های دوران بارداری با آهن بالا استفاده می کنند ، پزشکان ممکن است توصیه کنند که ویتامین کمتری مصرف کنند. 

به طور کلی استفاده از ملین های ملایم بی خطر است ، اما بهتر است از ملین های محرک اجتناب کنید زیرا می توانند انقباضات رحمی را ایجاد کنند. اگرچه بسیاری از ملین ها بدون نسخه در دسترس هستند ، اما مهم است که با پزشک بررسی کنید که کدام یک از آنها بی خطر است.

عوارض یبوست در دوران بارداری 

مهم است که در مورد انواع مسهل های موجود و دفعات مصرف آنها با پزشک مشورت کنید. در بیشتر موارد ، یبوست در دوران بارداری کوتاه مدت است و بدون درمان یا حداقل درمان برطرف می شود. اما در موارد نادر ، یبوست طولانی مدت می تواند باعث ایجاد اختلال در مدفوع شود ، که ممکن است نیاز به برداشتن توسط پزشک داشته باشد. استفاده مداوم از انواع خاصی از ملین ها می تواند باعث شود روده نحوه دفع مدفوع را در روده فراموش کند. این داروها همچنین می توانند باعث عدم تعادل الکترولیت یا مایعات در برخی افراد شوند. چنین مسائلی معمولاً افرادی را که مشکلات سلامتی دیگری مانند دیابت یا بیماری کلیوی دارند ، تحت تأثیر قرار می دهد.بهتر است در مورد انواع ملین ها و دفعات مصرف آنها با پزشک مشورت کنید.

زمان مراجعه به پزشک

بسیار مهم است که زنان باردار قبل از مصرف هرگونه دارو ، از جمله ملین ها یا سایر داروهای یبوست ، با پزشک خود مشورت کنند.در صورت بروز علائم اضافی ، از جمله موارد زیر ، مراجعه به پزشک توصیه می شود.

  • حالت تهوع
  • دل درد
  • استفراغ
  • یبوست که بیش از 1-2 هفته طول بکشد
  • خونریزی از راست روده
  • استفاده از ملین یبوست را برطرف نکرده 

کلام پایانی 

یبوست در دوران بارداری مشکل شایعی است که معمولا برای اکثر خانم های باردار در ماه های مختلف بارداری رخ می دهد. خانم های باردار باید به یبوست در این دوران توجه کنند و سعی در برطرف کردن سریع آن کنند، البته در ماه های اول بارداری به دلیل ترشح هورمون ها این امر تا حدی طبیعی است. در ابتدا باید سعی شود ازدرمان های خانگی و اصلاح سبک زندگی برای درمان استفاده شود و در صورت برطرف نشدن از ملین ها با دستور پزشک استفاده شود.

منابع نوشته 

https://www.healthline.com/health/pregnancy/constipation-remedies#6

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324379#when-to-see-a-doctor

https://www.mamanatural.com/constipation-in-pregnancy/

https://parenting.firstcry.com/articles/10-best-home-remedies-for-constipation-during-pregnancy/

مطالب مرتبط