Skip to content

از فواید رزماری چه می دانید؟ رزماری مجعزه طبیعت برای سلامتی

رزماری

فواید رزماری برای سلامتی

رزماری یک گیاه همیشه سبز معطر و بومی مدیترانه است. از آن به عنوان چاشنی آشپزی ، ساخت عطره و فواید بالقوه سلامتی استفاده می شود. بوته رزماری (Rosmarinus officinalis) بومی آمریکای جنوبی و منطقه مدیترانه است.

این گیاه به همراه بسیاری از گیاهان دیگر مانند پونه کوهی ، آویشن ، ریحان و اسطوخودوس از خانواده نعناع Lamiaceae است. این گیاه نه تنها در پخت غذا مانند طعم دار کردن گوشت و مرغ استفاده می شود  ، بلکه منبع خوبی از آهن ، کلسیم و ویتامین B-6 است.این ماده معمولاً به صورت یک گیاه خشک یا عصاره پودر خشک تهیه می شود ، در حالی که چای ها و عصاره های مایع از برگ های تازه یا خشک تهیه می شوند. 

این گیاه از زمان های بسیار قدیم به دلیل خواص دارویی مورد استقبال قرار می گرفت. از آن به طور سنتی برای کاهش درد عضلات ، بهبود حافظه ، تقویت سیستم ایمنی و گردش خون و تقویت رشد مو استفاده می شد. علاوه بر کاربردهای آن در طب سنتی گیاهان دارویی سابقه طولانی در استفاده های آشپزی و عطر دارد.

فواید رزماری
فواید رزماری

ارزش تغذیه ای این گیاه  

 غنی از ویتامین ها و مواد معدنی است. ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آن به بهبود سلامت چشم ، تنظیم عملکرد کبد و کاهش خطر آسم کمک کند. همچنین یک منبع عالی از موارد زیر است :

  • اسید پانتوتنیک
  •   نیاسین
  •   تیامین
  •   فولات
  •   ریبوفلاوین

فواید رزماری :

در تنظیمات آزمایشگاهی ، اثرات ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی این گیاه بر روی حیوانات شناخته شده است. با این حال ، مشخص نیست که آیا این فواید رزماری در انسان رخ می دهد یا خیر. این گیاه در داروهای جایگزین برای درمان یا بهبود برخی از شرایط پزشکی استفاده شده است.موارد زیر شرایطی است که محققان از اثرات این گیاه استفاده کرده اند. برخی از آن ها برای مزایای بالقوه سلامتی نسبت به دیگران ارتباط قوی تری با رزماری دارند .

ریزش مو

تحقیقات اولیه نشان می دهد که استفاده از روغن رزماری بر روی پوست سر به اندازه ماینوکسیدیل برای افزایش تعداد مو در افراد مبتلا به طاسی با مدل مردانه موثر است.

آرتروز

روغن های حاوی رزماری برای تسکین درد عضلات و مفاصل مرتبط با آرتروز و همچنین بهبود گردش خون استفاده شده است. برخی تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف محصولی حاوی این گیاه ، رازک و اسید اولئانولیک می تواند درد مرتبط با آرتروز را کاهش دهد.

نفروپاتی

مصرف محصولات حاوی رزماری می تواند هنگام مصرف داروهای استاندارد دیابت ، مقدار پروتئین را در ادرار کاهش دهد. پروتئین در ادرار نشانگر بیماری کلیه در بیماران دیابتی است.

بیماری لثه 

دهان شویه گیاهی حاوی رزماری و سایر مواد باعث کاهش خونریزی و تورم لثه در افراد مبتلا به بیماری لثه می شود .برای کاهش تورم لثه دو بار در روز بعد از غذا به مدت دو هفته استفاده شود.

آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهاب

این گیاه منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی است که تصور می شود به تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود گردش خون کمک می کند.

محافظت عصبی

رزماری ممکن است برای مغز مفید باشد. این گیاه حاوی ماده ای به نام اسید کارنوسیک است که می تواند از آسیب رادیکال های آزاد مغز جلوگیری کند.برخی مطالعات روی موش ها نشان داده است که رزماری برای افرادی که سکته مغزی کرده اند ممکن است مفید باشد. به نظر می رسد رزماری از آسیب مغز محافظت می کند و باعث ایجاد بهبودی می شود. 

 جلوگیری از پیری مغز

رزماری به طور قابل توجهی به جلوگیری از پیری مغز کمک می کند. توانایی درمانی این گیاه برای پیشگیری از آلزایمر نویدبخش است ، اما مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

کاهش قند خون 

در صورت عدم درمان ، قند خون بالا می تواند به چشم ، قلب ، کلیه ها و سیستم عصبی آسیب برساند. بنابراین ، بسیار مهم است که افرادی که دیابت دارند به درستی سطح قند خون خود را مدیریت کنند .تركیبات موجود در چای رزماری ممكن است قند خون را پایین بیاورد ، این نشان می دهد كه رزماری می تواند برنامه های بالقوه ای برای مدیریت قند خون بالا در افراد دیابتی داشته باشد.

سلامت چشم 

در حالی که مطالعات روی چای رزماری و سلامت چشم کم است ، شواهد نشان می دهد که برخی ترکیبات موجود در چای ممکن است برای چشم مفید باشد.مطالعات حیوانی نشان داده است که افزودن عصاره آن به سایر درمان های خوراکی می تواند روند پیشرفت بیماری های چشمی وابسته به سن را کند کند .

سلامت چشم
سلامت چشم

افزودن عصاره این گیاه به درمان های رایج مانند اکسید روی و سایر ترکیبات آنتی اکسیدانی دریافت که این ماده به کند شدن دژنراسیون ماکولای وابسته به سن کمک می کند .سایر مطالعات حیوانی و تجربی نشان می دهد که اسید رزمارینیک در رزماری باعث تاخیر در شروع آب مروارید می شود . 

عوارض جانبی 

رزماری معمولاً در صورت دوز کم مصرف بی خطر است. با این حال ، دوزهای بسیار زیاد می توانند عوارض جانبی جدی ایجاد کنند ، اگرچه این موارد نادر است.عوارض جانبی عبارتند از:

  • استفراغ
  • اسپاسم
  • کما
  • ادم ریوی 

دوزهای زیاد رزماری ممکن است باعث سقط جنین شود. بنابراین توصیه نمی شود که زنان باردار از مصرف هرگونه رزماری به صورت مکمل اجتناب کنند. 

تداخلات دارویی

مانند بسیاری از گیاهان دیگر ، برخی از افراد به دلیل تداخلات دارویی بالقوه باید در هنگام مصرف این چای احتیاط کنند.

برخی از داروهایی که بیشترین خطر تعامل منفی با چای رزماری را دارند شامل موارد زیر است:

  • داروهای ضد انعقادی ، که برای جلوگیری از لخته شدن خون استفاده می شود
  • مهار کننده های ACE ، که برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود
  • داروهای ادرار آور ، که به بدن کمک می کند با افزایش ادرار از مایعات اضافی خلاص شود
  • لیتیوم ، که برای درمان افسردگی استفاده می شود

رزماری می تواند اثرات مشابه با این داروها مانند افزایش ادرار ، اختلال در توانایی لخته شدن خون و کاهش فشار خون داشته باشد. اگر لیتیوم مصرف کنید ، اثرات ادرار آور رزماری می تواند منجر به تجمع سطح سمی لیتیوم در بدن شود.اگر هر یک از این داروها یا سایر داروها برای اهداف مشابه استفاده شوند  بهتر است قبل از افزودن این چای به رژیم غذایی با پزشک صحبت کنید. 

طرز تهیه چای از این ماده گیاهی 

تهیه این چای در خانه بسیار آسان است و فقط به دو ماده آب و رزماری نیاز دارد.برای تهیه چای رزماری 10 اونس (295 میلی لیتر) آب را بجوشانید.یک  قاشق چای خوری برگ رزماری را به آب داغ اضافه کنید و به مدت 5-10 دقیقه آنها را خیس کنید.برگ های رزماری را با استفاده از صافی مشبک با سوراخ های کوچک از آب داغ صاف کنید و یا آنها را از محلول چای خارج کنید. چای خود را درون لیوان بریزید و از نوشیدن آن لذت ببرید. در صورت تمایل می توانید یک شیرین کننده مانند شکر ، عسل یا شربت گون اضافه کنید.

کلام آخر

چای رزماری برخی از مزایای بالقوه سلامتی را ارائه می دهد.نوشیدن چای یا استشمام رایحه آن ممکن است برای روحیه ، سلامت مغز و چشم مفید باشد. همچنین ممکن است به جلوگیری از آسیب اکسیداتیو کمک کند که می تواند منجر به بیماری های مزمن بی شماری شود.با این حال ، مهم است قبل از مصرف آن به تداخلات دارویی آن توجه کنید. این چای را می توان به راحتی فقط با استفاده از دو ماده در منزل تهیه کرد و کاملاً در یک رژیم غذایی سالم و متعادل جای داد. 

منابع نوشته : 

https://www.verywellfit.com/rosemary-health-benefits-4587436

https://www.flushinghospital.org/newsletter/the-health-benefits-of-rosemary/#:~:text=Rosemary%20is%20a%20rich%20source,alertness%2C%20intelligence%2C%20and%20focus.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370#drug_interactions

https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-tea#The-bottom-line

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rosemary

مطالب مرتبط