Skip to content

چرا همیشه احساس گرسنگی می کنید؟

احساس گرسنگی

احساس گرسنگی :

بدن برای تأمین انرژی مورد نیاز به غذا احتیاج دارد.  احساس گرسنگی در صورتی که چند ساعت غذا نخورید طبیعی است ،  اما اگر بعد از خوردن غذا هم احساس گرسنگی دارید باید به دنبال علت آن باشید. ممکن است با ایجاد تغییر در رژیم غذایی یا سبک زندگی بتوان گرسنگی را کاهش دهد. با این حال ، گرسنگی مداوم همچنین می تواند نشانه برخی از شرایط پزشکی باشد که ممکن است نیاز به درمان داشته باشد.

احساس گرسنگی
احساس گرسنگی

دلایل احساس گرسنگی مداوم

دیابت :

بدن قند موجود در غذا را به سوختی به نام گلوکز تبدیل می کند. اما وقتی دیابت دارید ، گلوکز نمی تواند به سلول های شما برسد به همین دلیل تمایل به خوردن افزایش پیدا می کند.  افرادی که مبتلا به دیابت نوع یک هستند ممکن است زیاد غذا بخورند ولی هم چنان وزن کم کنند. علائم دیابت علاوه بر افزایش اشتها ، ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تشنگی شدید
  • نیاز به دفع ادرار بیشتر
  • کاهش وزن 
  • تاری دید
  • بریدگی ها و کبودی هایی که مدت زمان زیادی بهبود می یابد
  • سوزن سوزن شدن یا درد در دست ها یا پاها
  • خستگی

افت قند خون :

هنگامی که گلوکز در بدن به سطح بسیار پایین برسد ، افت قند خون ایجاد می شود. این یک نگرانی معمول برای افراد دیابتی است ، اما سایر مشکلات بهداشتی نیز می توانند باعث آن شوند. هپاتیت ، اختلالات کلیوی ، تومورهای نورو اندوکرین و مشکلات غدد فوق کلیوی یا هیپوفیز نیز می توانند باعث افت قند خون شوند.در موارد شدید ، ممکن است مبتلایان به افت قند خون غش کنند و در راه رفتن دچار مشکل شوند. علائم دیگرافت قند خون  می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • اضطراب
  • کاهش ضربان قلب 
  • پوست رنگپریده
  • لرز
  • تعریق
  • سوزن سوزن شدن در اطراف دهان

کمبود خواب:

عدم استراحت کافی می تواند بر هورمون های بدن که گرسنگی را کنترل می کنند تأثیر بگذارد. افرادی که کم خواب هستند اشتهای بیشتری دارند ، همچنین هنگام خستگی تمایل به خوردن غذاهای پرچرب و پرکالری دارند. 

رژیم غذایی :

همه غذاها به صورت یکسان باعث ایجاد احساس سیری در بدن نمی شوند. پروتئین ها  مانند گوشت بدون چربی ، ماهی و لبنیات هم چنین مواد غذایی حاوی فیبر مانند  میوه ها ، سبزیجات ، غلات سبوس دار و لوبیا احساس سیری طولانی مدت تری ایجاد می کنند. چربی های سالم مانند آنهایی که در آجیل ، ماهی و روغن آفتابگردان وجود دارد می توانند سطح کلسترول را کاهش دهند.شیرینی ، نان سفید ، بسیاری از وعده های غذایی بسته بندی شده و فست فودها فاقد این مواد مغذی هستند اما سرشار از چربی و کربوهیدرات های ناسالم هستند. اگر مقدار زیادی از اینها را بخورید ، با سرعت بیشتری احساس گرسنگی می کنید. اگر زمان بیشتری برای جویدن و لذت بردن از غذای خود صرف کنید ، به جای اینکه سریع آن را بخورید ، بعد از غذا مدت  زمان بیشتری احساس سیری می کنید.

داروها :

برخی از داروها باعث می شوند بیش از حد معمول غذا بخورید. آنتی هیستامین ها داروهای ضد افسردگی ، استروئیدها ، برخی از داروهای دیابت و داروهای ضد روان پریشی می توانند جز این دسته باشند. اگر بعد از شروع مصرف دارو اضافه وزن داشتید به پزشک خود اطلاع دهید. 

بارداری :

به طور مشخص یکی از دلایل افزایش اشتها بارداری است. اضافه وزن در دوران بارداری و افزایش تمایل به مواد غذایی در این دوران طبیعی است ولی باید تحت کنترل پزشک باشد.

استرس:

هنگام اضطراب یا تنش ، بدن هورمونی به نام کورتیزول ترشح می کند که احساس گرسنگی را تقویت می کند. معمولا بسیاری افرادی که در زمان استرس تمایل بیشتری به مصرف مواد غذایی دارند علاقه مند به مصرف مواد غذایی با قند بالا و پرچرب هستند. 

استرس از دلایل احساس گرسنگی
استرس از دلایل احساس گرسنگی

مشکلات غده تیروئید:

تیروئید غده ای به شکل پروانه در گردن است که هورمون های مختلفی تولید می کند، این هورمون ها کارکرد اعضای مختلف بدن را کنترل می کنند. اختلال در عملکرد تیروئید می تواند باعث ایجاد اختلال در اشتها شود.

نوشابه بدون قند:

بسیاری از افراد برای کاهش کالری و یا کاهش وزن ، نوشابه بدون قند می نوشند. اما قند تقلبی موجود در این نوشیدنی ها  باعث ایجاد احساس گرسنگی می شود.

تشنگی :

خیلی از مواقع تشخیص بین احساس گرسنگی یا تشنگی سخت است. توصیه شده مواقعی که احساس گرسنگی می کنید آب بنوشید شاید احساسی که داشتید ناشی از کم آبی بوده است.

یائسگی:

برخی تحقیقات نشان می دهد که زنان در هنگام یائسگی در معرض خطر افزایش وزن قرار دارند. یکی از دلایل این اضافه وزن تغییرات هورمونی است، هم چنین کاهش هورمونهای استروژن در دوران یائسگی ممکن است منجر به افزایش اشتها شود.

مقاومت به لپتین:

لپتین هورمونی است که به شما می گوید چه زمانی معده پر شده است. سطح لپتین معمولاً پس از خوردن یک وعده غذایی توسط فرد افزایش می یابد.مقاومت به لپتین حالتی است که بدن در آن به درستی به لپتین واکنش نشان نمی دهد که نتیجه آن درک نکردن احساس سیری می باشد.بسیاری از افراد دارای اضافه وزن یا چاقی دچار مقاومت به لپتین می شوند که می تواند باعث احساس گرسنگی بیشتردر آنها شود.

مصرف الکل:

نوشیدن الکل ممکن است باعث  ایجاد گرسنگی شود.تحقیقات  نشان می دهد که ارتباط بین الکل و پرخوری ممکن است به دلیل تأثیری باشد که الکل بر سیگنال های گرسنگی در مغز می گذارد.

شیردهی:

زنانی که شیر می دهند برای تولید شیر نیاز به کالری اضافی دارند که نتیجه آن افزایش اشتها و خوردن مواد غذایی بیشتر است.

چاقی:

پرخوری می تواند منجر به افزایش وزن شود ، اما در یک چرخه معیوب ، چاقی نیز می تواند شما را دائماً گرسنه کند. چربی بیش از حد می تواند باعث افزایش سطح انسولین شود و در نتیجه باعث افزایش اشتها شود.، به علاوه ، سلول های چربی باعث کاهش حساسیت نسبت به هورمون لپتین می شوند. 

کلام پایانی 

به دلایل مختلفی امکان دارد فرد به صورت مرتب احساس گرسنگی کند. با ایجاد تغییر در رژیم غذایی می توان احساس گرسنگی را کاهش داد. مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی فیبر و پروتئین، مصرف کمتر نمک و شکر،نوشیدن آب بیشتر، محدود کردن غذاهای فرآوری شده یا سرخ شده و کاهش مصرف الکل از عواملی هستند که می توانند احساس گرسنگی مداوم را کاهش دهند. افزایش احساس گرسنگی می تواند به دلیل مصرف بعضی از داروها باشد ، هم چنین می تواند به دلیل بعضی از بیماری ها مانند پرکاری تیروئید ، دیابت نوع دو و یا استرس زیاد باشد. افرادی که احساس گرسنگی مداوم می کنند یا کاهش وزن نامشخص دارند برای بررسی شرایط سلامتی حتما باید به پزشک مراجعه کنند. 

منابع نوشته :

https://www.webmd.com/diet/reasons-always-hungry#2

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324523#summary

https://www.thehealthy.com/nutrition/always-hungry-medical-reasons/

مطالب مرتبط