Skip to content

چرا دچار حمله قلبی می شویم؟

کاهش خطر بیماری قلبی

حمله قلبی: علائم، علل و موارد دیگر

در طول حمله قلبی، خونی که به طور معمول قلب را با اکسیژن تغذیه می کند، قطع می شود و عضله قلب شروع به مردن می کند. حمله قلبی انفارکتوس میوکارد نیز نامیده می شود. برخی از افرادی که دچار حمله قلبی می شوند علائم هشدار دهنده قبلی مانند درد قفسه سینه دارند، در حالی که برخی دیگر علائمی ندارند. بیماری انسداد یا گرفتگی رگ قلب که به آن تصلب شرایین نیز می‌گویند هنگامی رخ می‌دهد که پلاک‌ها در داخل شریان‌های خون تجمع یابند. این شریان‌ها سرخرگ‌های خونی هستند که خون غنی از اکسیژن را به سایر قسمت‌های بدن و قلب منتقل می‌کند. پلاک‌ها از کلسیم، کلسترول، چربی و سایر مواد موجود در خون تشکیل شده اند.گاهی اوقات، یک پلاک می تواند پاره شود و لخته ای تشکیل دهد که جریان خون را مسدود می کند. قطع شدن جریان خون می تواند به بخشی از عضله قلب آسیب برساند یا آن از بین ببرد.

علل حمله قلبی

علت اصلی حملات قلبی بیماری عروق کرونر قلب است. حالتی است که پلاک در شریان هایی که خون را به قلب می رسانند، ایجاد می شود. تجمع کلی پلاک در شریان ها به عنوان آترواسکلروز نیز شناخته می شود. دو نوع اصلی حمله قلبی وجود دارد. حملات قلبی نوع یک زمانی اتفاق می افتد  که پلاک دیواره داخلی شریان پاره می شود و کلسترول و سایر مواد را وارد جریان خون می کند که نتیجه آن  ایجاد لخته خون و مسدود شدن شریان می باشد. در حملات قلبی نوع دوم، قلب به اندازه نیاز خون غنی از اکسیژن دریافت نمی کند، اما انسداد کامل یک سرخرگ وجود ندارد.

حمله قلبی

علل دیگر حملات قلبی عبارتند از:

  • رگ های خونی پاره شده
  • اسپاسم عروق خونی
  • سوء مصرف مواد مخدر
  • هیپوکسی( کمبود اکسیژن در خون)

علائم

علائم عمومی حمله قلبی شامل:

  • درد یا ناراحتی قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • درد در بازو، شانه یا گردن
  • حالت تهوع
  • تعریق
  • سبکی سر یا سرگیجه
  • خستگی
  • درد درقسمت بالای بدن 
  • مشکل در تنفس

مردان بیشتر درمعرض حمله قلبی ناشی از پارگی پلاک هستند، در حالی که زنان بیشتر در معرض خطر بیماری های غیرانسدادی عروق کرونر هستند. سطوح بالاتر استروژن همچنین می تواند خطر حمله قلبی را در افراد کاهش دهد. در نتیجه، خطر حمله قلبی بعد از یائسگی در زنان بیشتر از قبل از آن است.

عوامل خطر

عوامل متعددی می تواند فرد را در معرض خطر حمله قلبی قرار دهد. برخی از عوامل را نمی توانید تغییر دهید، مانند سن و سابقه خانوادگی. با این حال، می توانید تغییرات مربوط به عوامل قابل تغییر را ایجاد کنید. عوامل عبارتند از:

سن

مردان 45 ساله یا بالاتر و زنان 55 ساله یا بالاتر نسبت به مردان و زنان جوان بیشتر در معرض حمله قلبی هستند.

سابقه خانوادگی

اگر خواهر و برادر، والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ حملات قلبی اولیه داشته اند (سن 55 سالگی برای مردان  و سن 65 سالگی برای زنان) احتمال حمله قلبی افزایش می یابد . 

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دود سیگار است.

فشارخون بالا

با گذشت زمان، فشار خون بالا می تواند به شریان هایی که به قلب منتهی می شوند آسیب برساند. فشار خون بالا که با سایر بیماری ها مانند چاقی، کلسترول بالا یا دیابت رخ می دهد، خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.

کلسترول بالا

سطح بالای کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) به احتمال زیاد باعث باریک شدن شریان ها می شود. سطح بالای تری گلیسیرید، نوعی چربی خون مرتبط با رژیم غذایی ، نیز خطر حمله قلبی را افزایش می دهد. با این حال، سطح بالای کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) ممکن است خطر را کاهش دهد.

حمله قلبی
حمله قلبی

چاقی

چاقی با سطوح بالای کلسترول خون، سطح تری گلیسیرید بالا، فشار خون بالا و دیابت مرتبط است. از دست دادن تنها 10 درصد از وزن بدن می تواند این خطر را کاهش دهد.

سندرم متابولیک

این سندرم زمانی رخ می دهد که فرد چاق است و فشار خون بالا و قند خون بالا دارد. ابتلا به سندرم متابولیک باعث می شود که فرد دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی قرار بگیرد.

عدم  تحرک

عدم تحرک باعث افزایش سطح کلسترول خون و چاقی می شود. افرادی که به طور منظم ورزش می کنند، سلامت قلب بهتری از جمله فشار خون پایین تر دارند.

رژیم غذایی سرشار از چربی های ترانس و اشباع شده

استرس

واکنش به استرس در هر فردی متفاوت است که می تواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد . 

دیابت یا پیش دیابت

تولید نکردن مقدار کافی هورمون ترشح شده از لوزالمعده (انسولین) یا عدم پاسخ مناسب به انسولین باعث افزایش سطح قند خون بدن می شود و خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.

تشخیص

پزشکان معمولاً پس از انجام معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی ، حمله قلبی را تشخیص می‌دهند. پزشک احتمالا یک نوار قلب (ECG) برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب انجام می دهد.آنها همچنین باید از خون نمونه برداری کنند یا آزمایش های دیگری را انجام دهند تا ببینند آیا شواهدی از آسیب عضله قلب وجود دارد یا خیر.

عوارض

عوارض اغلب به آسیب وارد شده به قلب در طول حمله قلبی مربوط می شود که می تواند منجر به موارد زیر شود:

ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی)

مدارهای کوتاه الکتریکی ایجاد شود که منجر به ریتم غیرطبیعی قلب شود که برخی از آنها می تواند جدی باشد و ممکن است منجر به مرگ شود.

نارسایی قلبی

حمله قلبی ممکن است آنقدر به بافت قلب آسیب برساند که عضله قلب باقی مانده نتواند خون کافی را از قلب پمپ کند. نارسایی قلبی می‌تواند موقتی باشد یا می‌تواند یک بیماری مزمن باشد که در نتیجه آسیب گسترده و دائمی به قلب بزند.

ایست قلبی ناگهانی

قلب به دلیل یک اختلال الکتریکی که باعث ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی) می شود، می ایستد. حملات قلبی خطر ایست قلبی ناگهانی را افزایش می دهد که می تواند بدون درمان فوری منجر به مرگ شود.

پیشگیری 

به طور کلی هیچ زمانی برای انجام اقداماتی جهت جلوگیری از حمله قلبی دیر نیست  حتی اگر قبلاً دچار آن شده باشید. 

داروها

 مصرف داروها می تواند خطر حمله قلبی بعدی را کاهش دهد و به عملکرد بهتر قلب آسیب دیده کمک کند. 

اصلاح سبک زندگی

رژیم غذایی مناسب ، کنترل وزن ، عدم مصرف دخانیات  ، به طور منظم ورزش کردن، مدیریت استرس و کنترل شرایطی که می تواند منجر به حمله قلبی شود، مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت .

کلام پایانی 

ماهیچه‌های قلب برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز دارند. حمله قلبی زمانی رخ می‌دهد که جریان خونی که اکسیژن را به ماهیچه‌های قلب می‌رساند به شدت کاهش می‌یابد یا قطع می‌شود. این اتفاق به دلیل باریک شدن عروق قلبی که ماهیچه‌های قلب را تغذیه می‌کنندرخ می دهد. به طور معمول فردی که دچار حمله قلبی می شود علائم قبل از شروع حمله را دارد به همین دلیل توصیه می شود در صورت بروز علائم به سرعت به پزشک مراجعه کنید . بعضی از عوامل خطر حمله قلبی قابل پیشگیری می باشند به همین دلیل اصلاح سبک زندگی روشی موثر جهت پیشگیری از حمله قلبی می باشد. 

منابع مقاله

https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-heart-attacks

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/diagnosis-treatment/drc-20373112

https://www.healthline.com/health/heart-attack#recovery

مطالب مرتبط