افسردگی در مردان
افراد با هر جنسیتی، ممکن است، در زمانی از زندگی خود، افسردگی را تجربه کرده باشند. افسردگی، بیماری جدی است، که بر فکر، احساس و عملکرد شخص تاثیرگذار است.
براساس دادههای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، زنان بیشتر به افسردگی مبتلا میشوند. هرچند، بهنظر میرسد، آمار ابتلای مردان به افسردگی در این آمار کمتر از میزان حقیقی باشد.
بهنظر میرسد، که مخلوطی از علل بیولوژیکی و اجتماعی، باعث سختی در آگاهی از افسردگی و تشخیص آن در مردان باشد. برخی از مردان همچنین، ممکن است تحت فشارهای فرهنگی برای انجام رفتارهای اصطلاحا مردانه، احساسات حقیقی خود را پنهان کنند.
بههمین دلایل، افسردگی با علائم متنوع و متفاوت، و گاهی با تشخیص دشوار در مردان شایعتر است.
در ادامه، با علائم، نشانهها و راههای مبارزه با افسردگی بیشتر آشنا میشویم.
علائم فیزیکی افسردگی در مردان
افسردگی، ممکن است، علاوهبر علائم روانی، باعث ایجاد علائم آزاردهنده فیزیکی و جسمانی نیز بشود. ممکن است، علائم جسمانی، اولین نشانههایی باشند که مردان در هنگام ابتلا به افسردگی، متوجه آن میشوند.
بسیاری از مردان، بیشتر برای علائم و مشکلات فیزیکی و جسمانی خود به پزشک مراجعه میکنند تا علائم روحی و روانی، بههمین دلیل، شناخت این علائم، برای تشخیص افسردگی در مردان اهمیت دوچندان دارد.
از علائم و نشانههای فیزیکی افسردگی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس تنگی و خفگی در قفسه سینه.
- مشکلات گوارشی، مانند: نفخ، اسهال یا یبوست.
- ناتوانی جنسی، مشکل در نعوظ و سایر اختلالات جنسی.
- سردرد.
- مشکلات هورمونی، مانند: سطح پایین تستوسترون.
- احساس درد.
- احساس تپش قلب.
- کاهش وزن غیر ارادی.
علائم روانی افسردگی در مردان
علائم روانی افسردگی، ممکن است، بهشکل متفاوتی در مردان، نسبت به زنان بروز پیدا کند. همین امر تشخیص علت این نشانهها را سختتر میکند.
این علائم ممکن است، با نحوه رفتار، احساس، و نحوهای که شخص فکر میکند یا اطلاعات را پردازش میکند، تداخل داشته باشد.
علائم شایع روانی افسردگی در مردان، شامل موارد زیر است:
- ناتوانی در تمرکز
- مشکلات حافظه
- اختلال وسواس فکری-عملی
- افکار مسابقهای
- مشکلات خواب، معمولا، سختی در بهخواب رفتن، یا ادامه خواب
- افکار خودکشی
علائم احساسی افسردگی در مردان
بسیار از افراد، فرد افسرده را، بهعنوان شخصی بسیار غمگین تصور میکنند. اما احساس غم و ناراحتی، تنها یکی از انواع احساساتی است، که ممکن است شخص در نتیجه ابتلا به افسردگی تجربه کند.
علائم احساسی شایع افسردگی در مردان شامل موارد زیر است:
- تحریکپذیری
- پرخاشگری
- خشم
- دورگزینی احساسی، از خانواده، اجتماع و دوستان
- ناامیدی
- کاهش علاقه به خانواده، کار، سرگرمیها و جامعه
- کاهش میل جنسی
- احساس بیقراری
علائم رفتاری افسردگی در مردان
علائم احساسی، فیزیکی و روانی افسردگی، میتواند بررفتار مردان نیز اثر بگذارد. بهعلت اینکه، بسیاری از مردان از صحبت درباره احساسات خود سرباز میزنند، اغلب، واضحترین نشانه افسردگی در مردان، علائم رفتاری آنان است.
از علائم رفتاری شایع افسردگی در مردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سختی در کارکردن، ملاقات با خانواده یا انجام سایر مسئولیتها.
- اعتیاد.
- مصرف بیشاز اندازه الکل.
- انجام رفتارهای پر ریسک، مانند: رانندگی بیمهابا یا برقراری رابطه جنسی محافظت نشده.
- انزوای اجتماعی.
- تلاش برای خودکشی.
علل ایجاد افسردگی در مردان چیست؟
افسردگی، رایجترین اختلال روانی در ایالات متحده است. تحقیقات اخیر، نشان میدهند، که تاثیر ریسک فاکتورهای گوناگونی در ایجاد افسردگی نقش دارند. از این ریسک فاکتورها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ریسک فاکتورهای ژنتیکی: مردان با سابقه خانوادگی ابتلا به افسردگی، با احتمال بیشتری به این اختلال روانی مبتلا میشوند.
- استرسهای محیطی: مشکلات اقتصادی، از دست دادن عزیزان، مشکلات در رابطه، تغییرات بزرگ و جدی زندگی یا هر موقعیت استرسزای دیگری، باعث آغاز افسردگی در مردان شود.
- بیماری: افسردگی، میتواند در نتیجه ابتلا به بیماریها و مشکلات پزشکی جدی، مانند: دیابت، سرطان، بیماریهای قلبی یا پارکینسون ایجاد شود. برخی اوقات، ممکن است، عارضهی جانبی داروهایی که برای درمان این بیماریها استفاده میشوند، افسردگی و اختلالات خلق باشد.
چرا تشخیص افسردگی در مردان سخت است؟
باوجود اینکه، صحبت دربارهی افسردگی و سلامت روان در حال رایج شدن و گسترش است، اما همچنان یک قبح اجتماعی پبرامون افسردگی، مخصوصا افسردگی در مردان وجود دارد.
عموما، درخواست جامعه از مردان، فروخوردن و نشان ندادن احساسات است. اما این رفتار با سلامت روانی در تضاد است. در نتیجهی تلاش مردان برای حفظ این معیارهای اجتماعی، بسیاری از مردان، سلامت روانی، جسمی و احساسی خود را در معرض خطر قرار میدهند.
بهعلاوه، بسیاری از مردان، از علائم کمتر شایع افسردگی، که ممکن است در مردان با شیوع بیشتری بروز پیدا کنند، آگاهی ندارند.
بسیاری از مردان، هیچگاه بهدنبال درمان برای افسردگی خود نمیروند، زیرا، متوجه بروز علائم افسردگی در خود نمیشوند. از جهت دیگر، بسیاری از مردانی، که متوجه ابتلای خود به افسردگی میشوند، از صحبت پیرامون آن سرباز میزنند، زیرا از قضاوت دیگران وحشت دارند.
در نتیجه، بسیاری از مردان، هنگامی که علائم افسردگی را تجربه میکنند، بهجای برخورد مستقیم با افسردگی، به رفتارهایی مانند: کار کردن برای ساعتهای طولانی یا مشغول کردن خود با کارهای دیگر روی میآورند.
تشخیص و درمان افسردگی، ممکن است باعث حفظ جان افراد مبتلا شود. میزان خودکشی، در مردان، بهخصوص مردانی که سابقه خدمت نظامی را داشته، یا در حال گذراندن خدمت نظامی هستند، بسیار بالا است. بهعلاوه احتمال اقدام به خودکشی کامل و موفقیتآمیز و کامل در مردان سه تا چهار برابر زنان است.
درمان افسردگی
درمان افسردگی، اغلب با دارودرمانی، مشاوره یا ترکیب هردو این موارد انجام میشود. یک درمانگر متخصص، میتواند برنامه درمانی اختصاصی و شخصی را براساس ویژگیهای هر شخص تدوین کند تا بهترین نتیجه از درمان حاصل شود.
بسیاری از مردان، درمان انواع متوسط افسردگی را، با تنظیم قرار مشاوره با یک رواندرمانگر آغاز میکنند. سپس، ممکن است پس از آن، برنامههای درمانی دیگری، پیشنهاد شود:
- رواندرمانی پویشی
- درمان حل مسئله
- رواندرمانی بینفردی
- رواندرمانی شناختی
از اینجا به بعد، در صورت نیاز، دارودرمانی نیز آغاز میشود. تجویز دارو، ممکن است برای انواع شدیدتر افسردگی و افرادی که اقدام به خودکشی یا تفکرات مربوط به خودکشی را دارند، از همان ابتدا انجام شود.
داروهای ضدافسردگی، مانند: پاروکستین و سرترالین، از داروهای رایج برای درمان افسردگی هستند.
داروهای ضد افسرگی، باید با صبر و حوصله و مداومت مصرف شوند، زیرا ممکن است، هفتهها تا ماهها زمان نیاز باشد، تا تاثیرات قابل توجه مصرف این داروها نمایان شود.
منبع نوشته :
https://www.nimh.nih.gov/health/publications/men-and-depression/index.shtml
https://www.healthline.com/health/depression/symptoms-of-depression-in-men#mental