Skip to content

6 نوع از انواع اختلالات شایع اشتها

اختلالات اشتها

اختلالات اشتها

اختلالات اشتها یک بیماری جدی در مورد رفتارهای مربوط به خوردن است که بر سلامتی، احساسات و توانایی شما در زمینه‌های مهم زندگی تأثیر منفی می‌گذارد. شایع‌ترین اختلالات خوردن بی‌اشتهایی عصبی، پرخوری عصبی و اختلال پرخوری است.

بیشتر اختلالات خوردن شامل تمرکز بیش‌ازحد روی وزن، شکل بدن و غذا می‌شود و منجر به رفتارهای خطرناک غذایی می‌شود. این رفتارها می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی بر توانایی بدن شما در دریافت تغذیه مناسب تأثیر بگذارد. اختلالات خوردن می‌تواند به قلب، دستگاه گوارش، استخوان‌ها و دندان‌ها و دهان آسیب برساند و منجر به بیماری‌های دیگری شود.

اختلالات اشتها غالباً در سنین نوجوانی و جوانی ایجاد می‌شود، اگرچه ممکن است در سنین دیگر نیز بروز کند. با درمان می‌توانید به عادات غذایی سالم برگردید و از عوارض جدی ناشی از اختلال خوردن جلوگیری کنید.

اختلالات اشتها
اختلالات اشتها

علل

علت دقیق اختلالات اشتها مشخص نیست؛ مانند سایر بیماری‌های روانی، ممکن است دلایل زیادی داشته باشد، دلایلی مانند:

  • ژنتیک و زیست‌شناسی: افراد خاصی ممکن است ژن‌هایی داشته باشند که خطر ابتلا به اختلالات خوردن را افزایش می‌دهد.
  • عوامل بیولوژیکی: مانند تغییرات در مواد شیمیایی مغز، ممکن است در اختلالات خوردن نقش داشته باشند.
  • سلامت روان‌شناختی و عاطفی: افراد مبتلا به اختلالات اشتها ممکن است دارای مشکلات روحی و روانی باشند که در بروز این اختلال نقش دارند. آن‌ها ممکن است اعتمادبه‌نفس پایین، کمال‌گرایی، رفتار تکانشی و روابط آشفته داشته باشند.

شش نوع از انواع شایع اختلالات اشتها :

بی‌اشتهایی عصبی:

بی‌اشتهایی عصبی که معمولاً آنورکسیا نامیده می‌شود، یک اختلال تغذیه‌ای بالقوه تهدیدکننده زندگی است که با کمبود وزن غیرطبیعی بدن، ترس شدید از افزایش وزن و برداشت اشتباه از وزن یا شکل بدن مشخص می‌شود. افراد مبتلا به بی‌اشتهایی از تلاش‌های شدید برای کنترل وزن و شکل بدن خود استفاده می‌کنند که اغلب به‌طور قابل‌توجهی در فعالیت‌های سلامتی و زندگی آن‌ها اختلال ایجاد می‌کند.

در این بیماری، هنگام بی‌اشتهایی، بیش‌ازحد کالری را محدود می‌کنید یا از روش‌های دیگر برای کاهش وزن استفاده می‌کنید، مانند ورزش بیش‌ازحد، استفاده از داروهای ملین یا رژیم‌های غذایی، یا استفراغ بعد از غذا خوردن. تلاش برای کاهش وزن، حتی در هنگام کمبود وزن، می‌تواند باعث مشکلات شدید سلامتی شود، گاهی اوقات تا جایی که منجر به مرگ شود.

پرخوری عصبی از اختلالات اشتها

پرخوری عصبی یکی دیگر از اختلالات شناخته‌شده خوردن است. مانند بی‌اشتهایی، پرخوری عصبی در دوران بلوغ و اوایل بزرگ‌سالی تمایل به بروز دارد و به نظر می‌رسد در مردان کمتر از زنان است.

افراد مبتلا به پرخوری عصبی غالباً در مدت‌زمان مشخص به‌طور غیرمعمول مقدار زیادی غذا می‌خورند. هر قسمت پرخوری معمولاً تا زمانی که فرد به‌طور دردناکی سیر شود ادامه می‌یابد. در هنگام پرخوری، فرد معمولاً احساس می‌کند که نمی‌تواند دست از غذا خوردن بردارد یا میزان خوردنش را کنترل کند.

پرخوری در هر نوع غذایی ممکن است اتفاق بیفتد، اما معمولاً در مورد غذاهایی که فرد معمولاً از آن اجتناب می‌کند اتفاق می‌افتد. سپس افراد مبتلا به پرخوری عصبی برای جبران کالری مصرفی و رفع ناراحتی‌های روده اقدام به پاک‌سازی می‌کنند.

رفتارهای معمول پاک‌سازی شامل استفراغ اجباری، روزه‌داری، ملین، ادرارآور، تنقیه و ورزش بیش‌ازحد است. علائم ممکن است بسیار شبیه به علائم پرخوری یا پاک‌سازی زیرگروه بی‌اشتهایی عصبی باشد. بااین‌حال، افراد مبتلا به پرخوری عصبی معمولاً به‌جای کمبود وزن، وزن نسبتاً طبیعی خود را حفظ می‌کنند.

علائم رایج پرخوری عصبی شامل:

  • دوره‌های مکرر پرخوری با احساس عدم کنترل
  • دوره‌های مکرر رفتارهای پاک‌سازی نامناسب برای جلوگیری از افزایش وزن
  • عزت‌نفس، بیش‌ازحد تحت تأثیر شکل و وزن بدن قرار دارد
  • ترس از افزایش وزن، علی‌رغم داشتن وزن طبیعی

از عوارض جانبی پرخوری می‌توان به گلودرد و التهاب گلو، غدد بزاقی متورم، مینای دندان فرسوده، پوسیدگی دندان، ریفلاکس اسید، تحریک روده، کم‌آبی شدید و اختلالات هورمونی اشاره کرد.

در موارد شدید، پرخوری عصبی همچنین می‌تواند عدم تعادل در سطح الکترولیت‌ها مانند سدیم، پتاسیم و کلسیم را ایجاد کند. این می‌تواند باعث سکته یا حمله قلبی شود.

اختلال پرخوری

اعتقاد بر این است که اختلال پرخوری یکی از شایع‌ترین اختلالات خوردن، به‌ویژه در ایالات‌متحده است.

این به‌طورمعمول در دوران بلوغ و اوایل بزرگ‌سالی آغاز می‌شود، اگرچه در سنین بعدی نیز می‌تواند ایجاد شود.

در افراد مبتلا به این اختلال، علائمی شبیه به پرخوری عصبی یا بی‌اشتهایی وجود دارد.

به‌عنوان‌مثال، آن‌ها معمولاً مقادیر غیرمعمول زیادی غذا را در مدت‌زمان نسبتاً کوتاهی می‌خورند و در هنگام سیری احساس عدم کنترل می‌کنند.

افراد مبتلا به اختلال پرخوری کالری را محدود نمی‌کنند و از رفتارهای پاک‌سازی مانند استفراغ یا ورزش بیش‌ازحد برای جبران مصرف بیش‌ازحد خود استفاده نمی‌کنند.

علائم رایج اختلال پرخوری شامل

  • خوردن مقادیر زیادی غذا علیرغم اینکه احساس گرسنگی نمی‌کنید به‌صورت سریع، پنهانی و تا زمانی که به‌شدت سیر شوید.
  • احساس عدم کنترل در دوره‌های پرخوری
  • احساس پریشانی، مانند شرم، انزجار، یا گناه، هنگام فکر کردن در مورد رفتار پرخوری
  • عدم استفاده از رفتارهای پاک‌سازی، مانند محدودیت کالری، استفراغ، ورزش بیش‌ازحد، یا استفاده از ملین یا ادرارآور، برای جبران پرخوری

افراد مبتلا به اختلال پرخوری اغلب دارای اضافه‌وزن یا چاقی هستند. این ممکن است خطر ابتلا به عوارض پزشکی مرتبط با اضافه‌وزن مانند بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 را افزایش دهد.

اختلال نشخوار فکری از انواع اختلالات اشتها

در افراد مبتلا به اختلال نشخوار فکری به‌طور مکرر و مداوم پس از خوردن، غذا را برمی‌گرداند، اما این به دلیل بیماری پزشکی یا اختلال غذایی دیگری نظیر بی‌اشتهایی یا اختلال پرخوری نیست. غذا بدون حالت تهوع به داخل دهان برگردانده می‌شود و ممکن است استفراغ عمدی نداشته باشد. گاهی اوقات غذای پس‌زده دوباره احیاشده و دوباره قورت داده می‌شود یا تف می‌شود.

در صورت تف کردن یا خوردن غذا برای جلوگیری از این رفتار، این اختلال ممکن است منجر به سوءتغذیه شود. بروز اختلال نشخوار فکر ممکن است در کودکی یا در افرادی که ازنظر ذهنی دچار ناتوانی هستند شایع‌تر باشد.

اختلالات اشتها
اختلالات اشتها

اختلال در مصرف مواد غذایی اجتنابی / محدودکننده یا ARFID

مشخصه این اختلال عدم تأمین حداقل نیازهای غذایی روزانه شما است، زیرا شما علاقه‌ای به غذا خوردن ندارید. از غذا با ویژگی‌های خاص حسی مانند رنگ، بافت، بو یا طعم خودداری می‌کنید یا نگران عواقب خوردن غذا مانند ترس از خفگی هستید، اما به دلیل ترس از افزایش وزن از خوردن غذا پرهیز نمی‌شود.

این اختلال اشتها می‌تواند منجر به کاهش قابل‌توجه وزن یا عدم افزایش وزن در دوران کودکی و همچنین کمبودهای تغذیه‌ای شود که می‌تواند باعث مشکلات سلامتی شود.

Pica

پیکا یکی دیگر از اختلالات خوردن است که شامل خوردن چیزهایی است که به‌عنوان غذا محسوب نمی‌شوند.

افرادی که دارای پیکا هستند، خواهان مواد غیر غذایی مانند یخ، خاک، گچ، صابون، کاغذ، مو، پارچه، پشم، سنگریزه، مواد شوینده لباس یا نشاسته ذرت هستند.

Pica می‌تواند در بزرگ‌سالان و همچنین کودکان و نوجوانان ایجاد شود. گفته می‌شود، این اختلال بیشتر در کودکان، زنان باردار و افراد دارای معلولیت ذهنی مشاهده می‌شود.

در بیماران مبتلا به پیکا ممکن است افراد در معرض خطر افزایش مسمومیت، عفونت، صدمات روده و کمبودهای غذایی قرار گیرند. بسته به مواد خورده شده، پیکا ممکن است کشنده باشد.

بااین‌حال، برای در نظر گرفتن پیکا، خوردن مواد غیر غذایی نباید بخشی طبیعی از فرهنگ یا مذهب کسی باشد. علاوه بر این، نباید ازنظر همسالان یک عمل قابل‌قبول در نظر گرفته شود.

برخی دیگر از اختلالات خوردن کمتر شناخته‌شده

علاوه بر شش اختلال خوردن در بالا، اختلالات غذایی کمتر شناخته‌شده یا کمتر شایع نیز وجود دارد. این‌ها معمولاً تحت یکی از سه دسته قرار می‌گیرند:

بی‌نظمی

افراد مبتلا به اختلال پاک‌سازی معمولاً برای کنترل وزن یا ظاهر خود از رفتارهای پاک‌سازی مانند استفراغ، ملین، ادرارآور یا ورزش بیش‌ازحد استفاده می‌کنند، بااین‌حال، پرخوری نمی‌کنند.

سندرم شب خوردن

افراد مبتلا به این سندرم غالباً بیش‌ازحد غذا می‌خورند، اغلب پس از بیدار شدن از خواب.

سایر اختلالات اشتها یا غذا خوردن مشخص‌شده OSFED: این شامل سایر شرایطی است که علائمی شبیه علائم اختلال در غذا خوردن دارند، اما در هیچ‌یک از دسته‌های بالا نمی‌گنجند. اختلال orthorexia اگرچه به‌طور فزاینده‌ای در رسانه‌ها و مطالعات علمی ذکر می‌شود، اما هنوز به‌عنوان یک اختلال تغذیه جداگانه شناخته نشده است. افراد مبتلا به orthorexia تمرکز وسواسی بر تغذیه سالم دارند تا حدی که زندگی روزمره آن‌ها را مختل می‌کند. به‌عنوان‌مثال، فرد مبتلا ممکن است از ترس ناسالم بودن، کل گروه‌های غذایی را از بین ببرد. این می‌تواند منجر به سوءتغذیه، کاهش شدید وزن، مشکل در غذا خوردن در خارج از خانه و پریشانی عاطفی شود. افراد مبتلا به orthorexia به‌ندرت روی کاهش وزن تمرکز می‌کنند. در عوض، ارزش شخصی، هویت یا رضایت آن‌ها به میزان مطابقت آن‌ها با قوانین رژیم تحمیل‌شده خود بستگی دارد.

خلاصه اختلال پاک‌سازی و سندرم شب خوردن دو اختلال اضافی در خوردن است که در حال حاضر به‌خوبی توصیف نشده است. گروه OSFED شامل همه اختلالات خوردن مانند ارتورکسیا است که در گروه دیگری جای نمی‌گیرد.

کلام آخر:

مقوله‌های فوق به‌منظور درک بهتر از شایع‌ترین اختلالات اشتها و از بین بردن افسانه‌ها در مورد آن‌ها است.

اختلالات خوردن شرایط سلامتی روانی است که معمولاً به درمان نیاز دارد. در صورت عدم درمان می‌توانند به بدن آسیب برسانند. اگر دچار اختلال خوردن هستید یا شخصی را که ممکن است به آن مبتلا باشد می‌شناسید، از یک متخصص بهداشت و درمان کمک بگیرید.

منابع:

https://www.healthline.com/health/fitness/myx-vs-peloton

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eating-disorders/symptoms-causes/syc-20353603

مطالب مرتبط