Skip to content

6 نوع رژیم‌غذایی گیاهخواری 

6 نوع رژیم غذایی گیاهخواری

6 نوع رژیم‌ غذایی گیاهخواری 

محبوبیت رژیم‌غذایی گیاهخواری، در سال‌های اخیر بسیار افزایش یافته است. مردم، اغلب این رژیم‌غذایی، یعنی ترجیح موادغذایی گیاهی به جانوری، را بخشی از جنبش حفظ حقوق حیوانات می‌دانند. بااین‌وجود، افراد، دلایل زیادی برای گرایش به این رژیم‌غذایی و نحوه‌ی اجرای آن دارند. در این مقاله، 6 نوع رژیم‌ غذایی گیاهخواری ، غذاهایی که هرکدام از آن‌ها باید شامل آن بوده و غذاهایی که باید از آن‌ها دوری کرد، بررسی می‌شود. همچنین در ادامه، به برخی از دلایلی، که افراد تمایل به رژیم‌غذایی گیاه‌خواری پیدا می‌کنند نیز اشاره می‌شود.

دلایلی برای روی‌آوردن به رژیم‌غذایی گیاهخواری

به‌طورکلی، سه دلیل کلی برای انتخاب نوعی از اشکال رژیم‌غذایی گیاهخواری وجود دارد. این دلایل، به سلامت شخصی و عمومی جامعه، محیط‌‌‌‌ زیست و دفاع از حقوق حیواناتی که برای غذا پرورش می‌یابند، وابسته است.

تحقیقات نشان می‌دهند، که محصولات غذایی حیوانی، حاوی برخی از مواد ناخواسته، مانند: آنتی‌بیوتیک‌ها هستند. این مواد، در محصولاتی، که از حیواناتی که در دام‌داری‌های کوچک و متمرکز و با تعداد زیاد تغذیه می‌شوند، بیشتر است.

دانشمندان معتقدند، که استفاده از آنتی‌بیوتیک در غذای دام‌ها، ممکن است باعث ایجاد مقاومت آنتی‌بیوتیکی در انسان‌ها شود.

همچنین، مطالعات، از تاثیر مثبت رژیم‌های‌گیاهی کامل، و غنی از تمام مواد مغذی، در سلامت شخص می‌دهند. این رژیم‌های غذایی، از اضافه وزن جلوگیری کرده و احتمال ابتلا، به بیماری‌های مزمنی، مانند: دیابت نوع 2، سرطان و مشکلات قلبی را کاهش می‌دهند.

6 نوع رژیم غذایی گیاهخواری

از جنبه‌ی حفاظت از محیط‌ زیست، بسیاری از مردم، از دامداری‌های صنعتی، برای تاثیر مخرب آن‌ها بر خاک، آب و هوا حمایت نمی‌کنند. برای مثال، کودهای حیوانی و پسماند غذایی حاصل از دام‌داری‌ها، می‌توانند باعث آلودگی آب‌های زیرزمینی شوند. این مواد، می‌توانند، راه خود را به اقیانوس‌ها و دریاها باز کرده، و باعث ایجاد مناطق مرده، نواحی که بیشتر موجودات زنده آن، به‌دلیل کمبود اکسیژن از بین‌رفته‌اند، شوند.

همچنین، دام‌داری‌ها، باعث تولید گازهای گلخانه‌ای، مانند: متان، اکسیدهای نیتروژن و دی‌اکسیدکربن می‌شوند. این گازها، باعث ایجاد اثر گلخانه‌ای، و تاثیر بر تغییرات آب‌و‌هوایی می‌شوند.

برخی از مردم، رژیم‌غذایی گیاه‌خواری را، برای حمایت از حقوق حیوانات، و براساس اصول اعتقادی خود انتخاب می‌کنند. در دام‌داری‌های صنعتی، تعداد بسیار زیادی حیوان، در محیطی کوچک و ناسالم نگهداری شده، و پس از مدت کوتاهی برای تولید غذا کشته می‌شوند. برخی افراد، با صنعت لبنیات نیز، به‌علت این‌که گاوها را، مدت کوتاهی بعد از زایمان، از گوساله‌ها جدا کرده و شروع به شیرگیری از آن‌ها می‌کنند، مشکل دارند.

برخی از افراد، رژیم‌غذایی گیاه‌خواری را اقتصادی‌تر دانسته، یا به‌خاطر ترجیح طعم غذاهای گیاهی به غذاهای جانوری، به این رژیم‌غذایی روی‌ می‌آورند.

تنوع رژیم‌غذایی گیاهی، امکان انتخاب مناسب‌ترین و سازگارترین غذاها با اعتقادات و اهداف شخص را می‌دهد.

گیاه خواری با شیر و تخم مرغ، یا گیاه‌خواری لاکتو اوو (Lacto-ovo)

برخی افراد، این نوع از رژیم‌غذایی را، سنتی‌ترین و رایج‌ترین نوع گیاه‌خواری می‌دانند. در این رژیم‌غذایی، شخص از گوشت یا ماهی‌ استفاده نکرده، اما همچنان از تخم‌مرغ و محصولات لبنی استفاده می‌کند.

برخی از افراد، به دلایل مذهبی یا فرهنگی این نوع رژیم‌غذایی را انتخاب می‌کنند، برای مثال، پیروان آیین هندوئیسم یا بودیسم، ممکن است این نوع رژیم‌غذایی را انتخاب کنند.

لاکتو از واژه‌ی لاتین لاک گرفته شده و به‌معنی شیر است، اوو نیز، از واژه‌ی لاتین اووم، به‌معنی تخم گرفته شده است.

افرادی که این نوع رژیم‌غذایی را دنبال می‌کنند، از تخم‌مرغ، شیر، کره، پنیر، بستنی و سایر محصولات لبنی استفاده کرده، اما، از محصولات غذایی جانوری، مانند: گوشت قرمز، سفید و ماهی استفاده نمی‌کنند.

شیر-گیاهخواری یا گیاهخواری لاکتو وجترین (Lacto-vegetarian)

افرادی که این رژیم‌غذایی را دنبال می‌کنند، علاوه‌بر غذاهای گیاهی، از محصولات لبنی، مانند: شیر، پنیر، ماست و بستنی نیز استفاده می‌کنند.

این افراد، از مصرف انواع غذاهای جانوری، مانند: گوشت سفید و قرمز، ماهی و تخم‌مرغ خودداری می‌کنند.

پیروی از این نوع رژیم‌غذایی نیز، در پیروان برخی از آیین‌ها، مانند: جینیسم، هندوییسم و آیین بودا، رواج دارد.

گیاهخواری با تخم مرغ یا گیاهخواری اوو وجترین (Ovo-vegetarian)

در این نوع رژیم‌غذایی، محصولات لبنی جایی نداشته، اما، همان‌طور که از پیشوند اوو در نام آن مشخص است، مصرف تخم‌مرغ در آن مجاز است.

در این نوع رژیم‌غذایی، علاوه‌بر گوشت و سایر محصولات جانوری، شیر و سایر محصولات لبنی که از آن به‌دست می‌آید، مانند: ماست، پنیر، کره و بستنی نیز جایی ندارند. بااین‌حال، این افراد از تخم‌مرغ، و سایر موادغذایی که با تخم‌مرغ تهیه می‌شوند، مانند: کیک، مافین و شیرینی‌ها و نان‌ها استفاده می‌کنند.

6 نوع رژیم غذایی گیاهخواری

رژیم‌غذایی فلکسترین (Flexitarian)

این رژیم‌غذایی، همان‌طور، که از پیشوند فلکسی (Flexi)، مشخص است، گونه‌ای طراحی شده است، تا انعطاف‌پذیری بیشتری، نسبت به یک رژیم‌غذایی گیاه‌خواری سخت‌گیرانه داشته باشد. این رژیم‌غذایی، برفواید غذاهای گیاهی تاکید کرده و همچنین مصرف مقادیر اندک غذاهای جانوری را بدون اشکال می‌داند.

رویکرد اصلی در این رژیم‌غذایی، استفاده از محصولات غذایی گیاهی و استفاده از گوشت، تخم‌مرغ و محصولات لبنی، به‌شکل متوسط است.

رویکردهای اصلی در رژیم‌غذایی فلکسترین، مصرف بیشتر غذاهای تماما گیاهی، دریافت حداکثر پروتئین‌های موردنیاز از محصولات گیاهی، به حداقل رساندن مصرف شکر و گوشت‌های فرآوری شده و مصرف گاه‌به‌گاه گوشت و سایر محصولات غذایی حیوانی است.

رژیم غذایی پسکاترین (Pescatarian )

در این رژیم‌غذایی، فرد از محصولات گیاهی و ماهی استفاده می‌کند. نام این رژیم‌غذایی، از کلمه‌ی ایتالیایی pesce، به معنای ماهی گرفته شده است.

افرادی که از این رژیم‌غذایی پیروی می‌کنند، از گوشت ماهی، و غذاهایی که با ماهی تهیه می‌شوند، مانند: سوشی استفاده کرده، اما از مصرف گوشت قرمز خودداری می‌کنند.

تمایل به مصرف یا عدم مصرف لبنیات یا تخم‌مرغ، در اشخاص مختلف متفاوت است.

افرادی که این رژیم‌غذایی را دارند، از دریافت امگا-3، از محصولات غذایی دریایی و ماهی‌ها سود می‌برند. امگا-3، ریزمغذی مهمی است، که ممکن است در برخی از انواع رژیم‌های غذایی گیاهی، نیاز بدن به آن، به‌خوبی تامین نشود.

رژیم‌غذایی وگان (Vegan)

در این رژیم‌غذایی، تمام انواع محصولا غذایی حیوانی، مانند: انواع گوشت‌ها، محصولات لبنی و تخم‌مرغ، حذف شده‌اند. برخی از افرادی، که از این رژیم‌غذایی پیروی می‌کنند، عسل را نیز، از رژیم‌غذایی خود حذف می‌کنند.

اصول اخلاقی، یکی از دلایل اصلی در انتخاب این نوع رژیم‌غذایی، توسط برخی افراد است.

افرادی، که از این رژیم‌غذایی پیروی می‌کنند، در خطر کمبود برخی از ریزمغذی‌ها قرار دارند. به‌همیمن دلیل، متخصصین، توصیه به استفاده از برخی از مکمل‌های غذایی، مانند: مکمل‌های ویتامین B12، آهن، اسیدهای چرب امگا-3 و روی دارند.

چگونه رژیم‌غذایی گیاه‌خواری مناسب را انتخاب کنیم؟

هنگام انتخاب رژیم گیاه‌خواری مناسب، مهم است که عواملی مانند پایداری، هزینه و کیفیت غذایی را در نظر بگیرید.

به‌علاوه ، در نظر گرفتن اینکه کدام یک از انواع رژیم‌های غذایی، با ارزش‌ها و اهداف شخصی شما مطابقت دارد، عامل مهمی در تعیین میزان پایبندی شما به آن رژیم‌غذایی است.

آنچه در مورد انواع رژیم های گیاهی خوب است این است که می توانید رژیم‌های غذایی مختلف را امتحان کرده، وبرطبق میل و نیاز خود آن‌ها را تغییر داده تا به رژیم‌غذایی مناسب و مطابق سلیقه‌ی خود برسید.

منبع نوشته :

https://www.healthline.com/nutrition/types-of-vegetarians

مطالب مرتبط