مصرف کافئین در کودکان :
قهوه از دم کشیدن دانه های بو داده گیاه قهوه حاصل می شود. این گیاه از اتیوپی منشا گرفته است اما هم اکنون در سراسر جهان از جمله در آمریکای جنوبی ، برزیل و آسیا رشد می کند.طبق یک مرور سیستماتیک ، این نوشیدنی پس از آب پرمصرف ترین نوشیدنی در جهان است. کافئین به طور طبیعی در قهوه ، چای و کاکائو وجود دارد و به طیف وسیعی از محصولات محبوب دیگر از جمله کولا و نوشیدنی های انرژی زا اضافه می شود. قهوه منبع اصلی کافئین در رژیم غذایی بزرگسالان است .مصرف متوسط کافئین هیچ نگرانی برای جمعیت بزرگسال ندارد ، با این وجود نگرانی هایی در مورد مصرف کافئین در کودکان و نوجوانان وجود دارد.
میزان کافئین در نوشیدنی ها
نوشیدنی های انرژی زا و نوشیدنی های سودا می توانند حاوی مقدار زیادی کافئین باشند. کافئین موجود در نوشیدنی های انرژی زا از 17 میلی گرم تا 242 میلی گرم در هر نوشیدنی متفاوت است. یک وعده متوسط قهوه حاوی 100 میلی گرم کافئین است ، در حالی که 242 میلی گرم معادل تقریباً چهار اسپرسو است.کافئین در سایر مواد غذایی و نوشیدنی ها نیز وجود دارد که شامل:
- چای حاوی 48 میلی گرم کافئین در هر اونس است
- شکلات داغ حاوی 10 میلی گرم کافئین در هر 12 اونس است
- شکلات حاوی 10-30 میلی گرم کافئین در هر 1.5 اونس است
سایر مواد غذایی ، نوشیدنی ها و تنقلات حاوی کافئین شامل موارد زیر باشد:
- غذاهای با طعم قهوه ، مانند بستنی ، ماست و آب نبات
- آب میوه
- بارهای انرژی زا
- نعناع ، آب نبات و آدامس
میزان مصرف کافئین در کودکان
منابع کافئین مصرفی کودکان در طول سال ها تغییر کرده است. آن ها به جای نوشابه های سودا حاوی کافئین ، کافئین حاصل از مصرف روزانه نوشیدنی های انرژی زا ، قهوه یا نوشیدنی های حاوی قهوه را مصرف می کنند. هیچ دستورالعمل خاصی برای مصرف کافئین برای کودکان در ایالات متحده وجود ندارد. با این حال ، توصیه شده که کودکان بیش از 2.5 میلی گرم کافئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن نباید مصرف کنند. به عنوان مثال ، یک کودک 13 ساله با وزن 45.3 کیلوگرم نباید بیش از 113 میلی گرم کافئین در روز مصرف کنند ، که معادل کمتر از 1.5 فنجان قهوه دم کرده است.
مضرات مصرف کافئین
کافئین محرکی است که می تواند عملکرد بدنی را افزایش دهد و احساس خستگی را کاهش دهد. ولی می تواند چندین اثر سو داشته باشد که شامل:
- افزایش ضربان قلب و فشار خون
- ناراحتی معده ، اسهال و حالت تهوع
- افزایش ادرار
- عصبی بودن و تحریک پذیری
- سردرد و سرگیجه
- اضطراب
- اختلال در خواب
- لرزش عضلات
- سوزش سردل
کودکان ، به ویژه کودکان نوپا ، بیشتر در معرض خطر پیامدهای بهداشتی منفی کافئین هستند زیرا توده بدنی کمتری دارند و بدن آنها در پردازش کافئین مهارت کافی ندارد.بزرگترین و ناشناخته ترین خطری که باید در نظر گرفت این است که دانشمندان به سادگی نمی دانند اثرات طولانی مدت کافئین بر روی مغز در حال رشد به خصوص در سال های کودک نوپا که رشد و نمو بسیار زیادی در آن اتفاق می افتد چیست.ممکن است بلافاصله مشخص شود که یک فنجان قهوه در یک کودک دو ساله باعث می شود انرژی اضافی زیادی داشته باشند ، اما اگر کودک نوپا سال ها هر روز همان فنجان قهوه را بنوشد چه اتفاقی برای مغز کودک می افتد.
اعتیاد به کافئین
اگرچه برخی از افراد می توانند اعتیاد به کافئین پیدا کنند ، اما همه افراد با قطع یا کاهش مصرف کافئین ، علائم ترک را تجربه نمی کنند.کسانی که علائم ترک دارند ممکن است دچار سردرد ، تحریک پذیری و خستگی شوند.
کافئین و اختلال در رشد از عوارض مصرف کافئین در کودکان
هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد نوشیدن قهوه می تواند رشد را متوقف کند ، اما ممکن است باعث کاهش جذب کلسیم شود ، استخوان ها برای استحکام خود نیاز به کلسیم دارند. اما به صورت کلی اثر کافئین کم است و بعید است که تاثیری بگذارد.
کافئین و رشد مغز
تحقیقات نشان می دهد که کافئین در دوران بارداری می تواند مسیرهای مهم مغزی را در جنین تغییر دهد.خانم های باردار نباید بیش از 2 فنجان قهوه معمولی در روز مصرف کنند.خواب نقش مهمی در رشد سالم مغز ، به ویژه در یادگیری و حافظه ، تنظیم احساسات و رفتار دارد. کمبود خواب ، ناشی از مصرف بیش از حد کافئین ، بر رشد مغز در کودکان و نوجوانان تأثیر می گذارد.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
قهوه و کافئین بسته به وزن ، سن و سایر عوامل مانند شرایط زمینه ای سلامتی ، می توانند به طور متفاوتی بر روی افراد تأثیر بگذارند.اگر کودکی علائم مصرف بیش از حد کافئین را دارد یا مقدار زیادی کافئین مصرف کرده است باید به پزشک مراجعه کند. علائم مصرف بیش از حد کافئین شامل موارد زیر است:
- لرزش
- حالت تهوع ، استفراغ و اسهال
- درد شکم
- تنفس سریع و پی در پی
- عصبی بودن یا تحریک پذیری
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- حمله عصبی
- تشنج
- توهم
والدین ، سرپرستان یا سایر بزرگسالان مسئول که نگرانی در مورد مصرف قهوه یا کافئین کودک دارند ، باید با دقت به برچسب روی محصولاتی که خریداری می کنند نگاه کنند تا میزان کافئین موجود در آنها را بررسی کنند. بزرگسالان باید در مورد محدودیت روزانه کافئین با کودکان صحبت کنند.
کلام پایانی مصرف کافئین در کودکان
امروزه میزان مصرف قهوه و نوشیدنی های کافئین دار در کودکان در حال افزایش است. والدین معمولا به کودکان خود اجازه مصرف قهوه را نمی دهند اما کنترلی بر روی مصرف سایر نوشیدنی های حاوی کافئین ندارند. مصرف زیاد نوشیدنی های حاوی کافئین می تواند عوارضی را برای کودکان به همراه داشته باشد.
برخلاف باور عمومی قهوه جلوی رشد کودکان را نمیگیرد اما زیادهروی در مصرف آن میتواند عوارض جانبی مختلفی از جمله بیخوابی، پیش فعالی و کاهش اشتها را در پی داشته باشد.به همبن دلیل والدین باید بر روی مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین توسط کودکان کنترل داشته باشند.
منابع نوشته :
https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-coffee-bad-for-kids#summary
https://www.verywellfamily.com/is-coffee-safe-for-toddlers-4151748
https://www.coffeeandhealth.org/topic-overview/caffeine-intake-children/