Skip to content

بارداری پرخطر چیست؟

بارداری پرخطر

بارداری پرخطر

بارداری پرخطر اصطلاحی است که سلامت مادر و جنین را تهدید می کند. عوامل مختلفی وجود دارد که می تواند سلامت جنین و مادر را به خطر بیندازد. واژه بارداری پرخطر برای مادران بارداری که دارای تعدادی عوامل خطر هستند استفاده می شود ، بنابراین در دوران بارداری و بعد از زایمان نیاز به مراقبت ویژه دارند. واژه پرخطر ممکن است ترس زیادی را برای مادران ایجاد کند ، اما برای نشان دادن اهمیت توجه و مراقبت ویژه به این مادران به کار می رود.

این افراد باید بیشتر به پزشک مراجعه کنند و ممکن است در دوران بارداری به آزمایشات و سونوگرافی های بیشتری برای نظارت بر سلامت مادر و جنین نیاز داشته باشند. این مراقبت ها به پزشک کمک می کند تا هرگونه مشکل پزشکی را به سرعت تشخیص دهد و اقدامات لازم را انجام دهد.

عوامل خطرساز 

عوامل متعددی وجود دارد که می تواند باعث بارداری پرخطر شود.

سن مادر

یکی از شایع ترین عوامل خطر برای بارداری های پرخطر سن مادر است. زنانی که زیر 17 سال یا بیشتر از 35 سال زایمان می کنند بیشتر در معرض عوارض جانبی نسبت به اواخر نوجوانی و اوایل 30 سالگی هستند. خطر نقایص ژنتیکی و سقط جنین بعد از 40 سالگی افزایش می یابد.

بارداری پرخطر

شرایط پزشکی قبل از بارداری

شرایطی که برای مادر یا نوزاد خطرآفرین است عبارتند از:

  • فشار خون بالا
  • مشکلات ریوی ، کلیوی یا قلبی
  • دیابت
  • افسردگی
  • چاقی
  • بیماری خودایمنی
  • بیماری های مقاربتی (STDs)
  • عفونت های طولانی مدت مانند ویروس نقص ایمنی انسانی

مشکلات مربوط به حاملگی های قبلی ، سابقه سقط جنین ، سابقه خانوادگی و اختلالات ژنتیکی نیز از عوامل خطر برای بارداری های پرخطر هستند. اگر زنان مبتلا به این بیماری هستند ، مهم است که قبل از تصمیم گیری برای باردار شدن با پزشک مشورت کنید. پزشک ممکن است آزمایشاتی را انجام دهد ، داروهایی تجویز کند یا مواردی را برای حفظ سلامت مادر و نوزاد توصیه کند.

شرایط پزشکی که در دوران بارداری رخ می دهد

در برخی موارد ، مادر ممکن است قبل از بارداری سالم باشد ، اما ممکن است مشکلاتی در دوران بارداری ایجاد شود یا تشخیص داده شود که می تواند مادر و نوزاد را تحت تأثیر قرار دهد. سه مورد از شایع ترین مشکلات بارداری عبارتند از:

پره اکلامپسی

این سندرم شامل فشار خون بالا ، سطح بالای پروتئین در ادرار و تورم است. این وضعیت در صورت عدم درمان می تواند برای مادر یا نوزاد خطرناک باشد. با این حال ، با مدیریت مناسب و ویزیت منظم پزشک ، اکثر زنان مبتلا به پره اکلامپسی نوزادان سالم به دنیا می آورند.

افسردگی

بین 14 تا 23 درصد از زنان در دوران بارداری افسردگی را تجربه می کنند. اگر مادر قبل از بارداری افسرده باشد ، احتمال ابتلا به این بیماری در دوران بارداری بیشتر است. بارداری ممکن است با افسردگی ناشی از تغییرات هورمونی ، خستگی ، استرس و عدم حمایت همراه باشد. افسردگی ممکن است مربوط به مشکلاتی در دوران بارداری و زایمان باشد ، مانند وزن کم هنگام تولد و زایمان زودرس. پس از تولد نوزاد ، مادر مبتلا به افسردگی در مراقبت از خود و نوزاد معمولا دچارمشکل می شود.

دیابت بارداری

دیابت بارداری نوعی دیابت است که در دوران بارداری ایجاد می شود. دیابت معمولا بعد از زایمان برطرف می شود. با این حال ، زنان مبتلا به دیابت بارداری در معرض افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع دو و فشار خون بالا هستند. در مادران مبتلا به دیابت بارداری ، ممکن است به جای زایمان طبیعی به سزارین نیاز باشد تا از آسیب به نوزاد جلوگیری شود.این مادران برای کنترل قند خون باید زیر نظر متخصص تغذیه باشند.

دیابت در بارداری

مسائل مربوط به بارداری_ بارداری پرخطر

بیشتر حاملگی ها به دلیل مشکلاتی که از خود حاملگی ناشی می شود و ارتباط چندانی با سلامت مادر ندارند ، در گروه حاملگی های پرخطر طبقه بندی می شوند ، از جمله:

زایمان زودرس

زایمان زودرس زمانی اتفاق می افتد که انقباضات منظم باعث باز شدن دهانه رحم بعد از 20 هفته و قبل از هفته 37 بارداری شود. هرچه زودتر زایمان زودرس اتفاق بیفتد ، خطرات سلامتی برای نوزاد بیشتر است. بسیاری از نوزادان نارس نیاز به مراقبت های ویژه در بخش مراقبت های ویژه نوزادان دارند. نوزادان نارس همچنین می توانند ناتوانی های ذهنی و جسمی طولانی مدت داشته باشند.

زایمان های متعدد

زایمان های متعدد به این معنی است که مادر بیش از یک نوزاد را حمل می کند. حاملگی های چندقلو ، که بیشتر در مواردی استفاده می شود که زنان بیشتر از درمان های ناباروری استفاده می کنند. آنها خطر زایمان زودرس ، دیابت بارداری و فشار خون بالا را افزایش می دهند. این نوزادان بیشتر در معرض مشکلات سلامتی طولانی مدت مانند تاخیر در رشد یا فلج مغزی هستند. اما به خاطر داشته باشید که اکثر چندقلوها سالم به دنیا می آیند.

جفت سرراهی از مشکلات بارداری پرخطر

جفت سرراهی وضعیتی است که در آن جفت دهانه رحم را می پوشاند. این بیماری می تواند باعث خونریزی شود، به خصوص اگر یک زن انقباض داشته باشد.

مشکلات جنینی

مشکلات جنینی که گاهی اوقات در سونوگرافی دیده می شود. تقریباً 2 تا 3 درصد از همه نوزادان دارای مشکل ساختاری جزئی یا عمده هستند. گاهی ممکن است سابقه مشکلات جنینی در خانواده وجود داشته باشد ، اما در موارد دیگر این مشکلات کاملاً غیرمنتظره است.

پیشگیری 

حتی اگر مادر قبل از بارداری مشکل سلامتی نداشته باشد، توصیه می شود قبل از بارداری به پزشک مراجعه کند تا از سلامت او اطمینان حاصل شود. در این مورد ، پزشک ممکن است اقداماتی را توصیه کند که زن می تواند برای کاهش خطر برخی مشکلات انجام دهد. شامل:

  •  دریافت حداقل 400 میکروگرم اسید فولیک در روز ، از قبل از بارداری و در طول آن
  • داشتن رژیم غذایی سالم و حفظ وزن مناسب
  • انجام فعالیت بدنی منظم
  • دریافت واکسیناسیون های توصیه شده
  • پرهیز از سیگار، الکل و مواد مخدر
  • مراجعه منظم به پزشک
  • همکاری با پزشک برای مدیریت مشکلاتی مانند دیابت ، افسردگی ، فشار خون بالا یا عفونت

کلام پایانی 

هنگامی که پزشک احتمال عارضه ای را که می تواند مادر ، نوزاد یا هر دو را تحت تاثیر قرار دهد تعیین کند ، بارداری پرخطر تلقی می شود. در چنین مواردی لازم است مادر و جنین تحت مراقبت های پزشکی باشند تا در صورت بروز هر گونه مشکلی کاملاً تحت کنترل باشند. این افراد باید بیشتر به پزشک مراجعه کنند و ممکن است در دوران بارداری به آزمایشات و سونوگرافی های بیشتری برای نظارت بر سلامت مادر و جنین نیاز داشته باشند. این مراقبت ها به پزشک کمک می کند تا هرگونه مشکل پزشکی را به سرعت تشخیص دهد و اقدامات لازم را انجام دهد. قرار گرفتن در یک بارداری پرخطر به این معنا نیست که مادر یا نوزاد مشکلی خواهند داشت ، اما برای کاهش هرگونه خطر ، مراقبت بیشتری لازم است.

منابع مقاله

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/high-risk-pregnancy/art-20047012

https://www.webmd.com/baby/managing-a-high-risk-pregnancy#1

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/what-is-a-high-risk-pregnancy/

مطالب مرتبط