فعالیت بدنی در دوران کرونا
همه گیری ویروس کرونا ، بسیاری از ما را بیش از هر زمان دیگری به زندگی کم تحرک واداشته است. فرصت هایی که قبلاً برخی فعالیت های بدنی مانند رفت و آمد به محل کار ، گشت و گذار در فروشگاه های مورد علاقه خود یا قدم زدن از جلسه ای به جلسه دیگر در محل کار امکان پذیر بود با وجود شرایط موجود و دور کاری امکان پذیر نیست. به همین دلیل محققان سعی کردن راه حلی برای این بی تحرکی اجباری پیدا کنند . مطالعات نشان داده 5 دقیقه فعالیت بدنی در هر یک ساعت می تواند این بی تحرکی را جبران کند. در این مقاله به بررسی فعالیت بدنی در دوران کرونا و اهمیت آن می پردازیم.
اهمیت فعالیت سبک
اکثر ما تصور می کنیم زمانی که صحبت از فعالیت بدنی می شود باید به سراغ فعالیت های متمرکز مانند دویدن ، تمرینات قدرتی با وزنه ، شنا یا نوع دیگری از تمرین باشیم. شکی نیست که انجام ورزش های متمرکز بسیار مهم هستند اما می توان فعالیت های سبک را نیز در برنامه روزانه برای جلوگیری از بی تحرکی انجام داد. یکی از پیامدهای همه گیری این بوده است که همه افراد فعالیت کمتری داشته اند و حتی ممکن است متوجه این کاهش فعالیت نشده باشند .مزایای فعالیت بدنی در دوران کرونا حتی با شدت کم شامل:
- مرگ کمتر
- کاهش ریسک ابتلا به بیماری های قلبی
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- خواب بهتر
- سلامتی شناختی بهتر
- کاهش علائم بیماری روانی
- کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو
خطرات کم تحرکی
مطالعات نشان می دهد بعد از همه گیری ویروس کرونا کم تحرکی به دلیل دورکاری و عدم خروج از خانه در حال افزایش است. متخصصان می گویند این سبک زندگی بی تحرک می تواند منجر به موارد سلامتی مانند بیماری قلبی و دیابت نوع 2 شود. این بی تحرکی در افراد مسن تاثیرات مخرب تری به همراه دارد. انجام کمی فعالیت بدنی در روز می تواند خطراتی را که براساس کم تحرکی ایجاد می شود را کاهش دهد.
براساس مطالعات جدید مردم به طور متوسط 6 ساعت در روز را صرف نشستن می کنند که این میزان 4 ساعت بیشتر از قبل از همه گیری کرونا است. بر اساس مقاله اخیر منتشر شده در مجله روانپزشکی ، رفتار بی تحرک نیز به طور کلی افزایش یافته است ، در حالیکه فعالیت بدنی در بین افراد فعال به میزان یک سوم کاهش یافته و افراد کم تحرک نیز بی تحرک شده اند. نشستن بیش از حد که به دلیل کار با کامپیوتر و دور کاری افزایش یافته باعث افزایش وزن، افزایش ریسک ابتلا به بیماری های قلبی ، دیابت نوع دو و افزایش مرگ زودرس می شود.
رفتارهای بی تحرک به مرور باعث می شود که فرد احساس درد عضلانی بیشتری کند و این مسئله خود نیز باعث کم تحرکی می شود. افزایش وزن باعث افزایش فشار بر روی ستون فقرات و ضعیف شدن عضلات شکم و کمر به همراه ضعیف شدن رباط ها می شود که این مسئله بار بیشتری را برای ستون فقرات به همراه دارد. همه این اثرات و تغییرات باعث ایجاد یک دور معیوب از کمر درد و وخامت بیشتر فیزیولوژیکی و مکانیکی ستون فقرات می شود.
افراد مسن آسیب پذیر تر هستند
زمان زیادی طول نمی کشد که تاثیر کاهش فعالیت بدنی در دوران کرونا ظاهر می شود ، اما توجه به این نکته ضروری است که همان طور که افراد مسن در ابتلا به ویروس COVID-19 آسیب پذیر تر هستند کم تحرکی نیز می تواند تأثیرات عمیق تری روی بزرگسالان مسن بگذارد.سن یک عامل بسیار مهم است. افراد مسن تمایل به تخریب سریعتر دارند و ممکن است فقط دو هفته طول بکشد تا تاثیرات بی تحرکی به صورت تغییرات عمده فیزیولوژیکی و متابولیکی خود را نشان دهد.
راه حل هایی برای افزایش فعالیت بدنی در دوران کرونا
همان طور که گفته شد به دلیل شرایط قرنطینه و کاهش فعالیت در دورانی که ویروس کرونا همه گیر شده اکثر افراد فعالیت های روزمره کمتری دارند و این مسئله می تواند خطرات زیادی را برای سلامتی روحی و جسمی به همراه داشته باشد. برای داشتن فعالیت بدنی سبک نیاز به انجام ورزش های تخصصی نیست 5 دقیقه فعالیت بدنی به ازای هر یک ساعت بی تحرکی می تواند این خطرات را کاهش دهد. راه حل هایی که می تواند در این شرایط تحرک را افزایش دهد شامل:
- در شرایطی که سالن های ورزشی به دلیل سر پوشیده بودن بسته هستند از فضای باز برای داشتن فعالیت ورزشی استفاده کنید.
- با دوستان خود در گروه های کمتر از ده نفر و با رعایت کردن فاصله اجتماعی فعالیت بدنی داشته باشید.
- با توجه به اینکه فرزندانتان در منزل درس می خوانند حتما برای داشتن فعالیت بدنی برایشان برنامه ریزی کنید.
- از کلاس های ورزشی که به صورت آنلاین برگزار می شوند استفاده کنید.
- سعی کنید فعالیت روزانه را افزایش دهید به عنوان مثال در هنگام تلفن صحبت کردن راه برید، از پله به جای آسانسور استفاده کنید، بدون ماشین خرید های سبک خود را انجام دهید .
- در هر زمان که شرایط کاریتان اجازه می دهد به جای نشستن فعالیت خود را به صورت ایستاده ادامه دهید.
- تایمر بر روی گوشی خود نصب کنبد تا به شما یادآوری کند زمان زیادی است که بدون تحرک هستید.
- انجام حرکات کششی در هنگام تماشای تلویزیون
- ماشین خود را دورتر از محل خرید پارک کنید تا مسافتی را پیاده بروید.
کلام پایانی
بی تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی در دوران کرونا می تواند تاثیر منفی بر روی سلامتی بگزارد. طبق تحقیقات جدید ممکن است بتوانیم با افزودن فقط 5 دقیقه حرکت به هر ساعت از روز و 30 دقیقه فعالیت سبک روزانه ، با این عدم تحرک مقابله کنیم.
منابع نوشته:
https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/publications-and-technical-guidance/noncommunicable-diseases/stay-physically-active-during-self-quarantine https://www.adventisthealth.org/blog/2020/july/9-ways-to-stay-active-during-the-covid-quarantin/
https://www.medstarhealth.org/medstar-blog/8-tips-for-staying-active-during-the-covid-19-pandemic/