تشخص اعتیاد :
نحوه تشخیص اعتیاد در بسیاری از مواقع امکان پذیر است. اگرچه خود مقوله اعتیاد و تاثیراتی که بر روی مغز و سیستم بدنی میگذارد، پیچیده است اما برای تشخیص آن راهحلهای ممکنی وجود دارد.
در بسیاری از مواقع افراد به هنگام صحبت کردن از اعتیاد گمان میکنند، اعتیاد تنها مربوط به مواد مخدر و یا مشروبات الکلی است، اما اینگونه نیست و در بسیاری از مواقع اعتیاد به بازیهای کامپیوتری، موبایل و یا حتی فیلم و سریال میتوانند، نوعی اعتیاد باشند که باید راه حل مناسبی برای هر یک اندیشید، زیرا اعتیاد از هر نوعی که باشد بدون شک بر سلامت فردی و زندگی اجتماعی تاثیر سوء خواهد گذاشت.اما ترک مواد مخدر و مشروبات الکلی به طبع سخت و زمانبرتر است.
در این مقاله میتوانید روش تشخیص اعتیاد را به خوبی تشخیص دهید و در صورت داشتن اعتیاد به هر نوع موادی اقدامات لازم برای ترک را به درستی و به موقع انجام دهید.
روش تشخیص اعتیاد به صورت تخصصی
در بسیاری از مواقع فردی که به مواد یا داروی خاصی اعتیاد داشته باشد، تصور میکند که به راحتی میتواند مراحل ترک را انجام دهد. اما باید بدانید که روش تشخیص اعتیاد به خصوص در مورد مواد مخدر و مشروبات الکلی یا هر نوع داروی دیگر نیاز به تشخیص تخصصی و ارزیابی علمی دارد. تا به کمک موارد زیر درمان را به موقع و باکیفیت انجام دهند. برای این کار بهتر است از یک متخصص روان درمانگر کمک بگیرد که در طی معاینات لازم به موارد زیر پی خواهد برد:
- ارزیابی سلامت کلی(سوالات و معاینات بدنی)
- نوع مواد مصرفی
- نوع رفتار فردی نسبت به داروی مصرفی
تهیه یک برنامه درمانی برای تشخیص اعتیاد نیاز به کمک یک روان درمانگر دارد تا از بروز عواقب جدی در مورد سلامتی و مشکلات روحی و روانی پیشگیری کرد.
روش تشخیص اعتیاد و گزارش به مراجع قانونی
متاسفانه در بسیاری از موارد فردی که اعتیاد به یک مواد مخدر دارد، از ترس اینکه مبادا پزشک متخصص یا مراکز درمانی ترک اعتیاد او را تحویل پلیس و مراجع قانونی بدهند، به این مراکز مراجعه نمیکنند و خودسرانه روش ترک را انجام میدهند. که در برخی از موارد اگر فرد در مرحله حاد اعتیاد باشد، ممکن است، جان خود را از دست بدهد و در برخی موارد به خاطر اینکه تشخیص اعتیاد تخصصی نبوده و فرد به صورت فردی اقدام کرده است، دوباره به سمت مواد مخدر میرود و حتی در برخی شرایط وضعیت جسمی و روحی بدتر هم خواهد شد.
برای همین بهتر است بدانید مراجع پزشکی و درمانی به هیچ وجه گزارشی مبنی بر اعتیاد شما به مراکز قانونی نمیدهند. بلکه کمک میکنند نوع اعتیاد و میزان مصرف شما به درستی تشخیص داده شود و روند درمان و ترک را با سرعت و با کیفیت بهتر پیش ببرند.
9 معیار و روش تشخیص اعتیاد
اختلالاتی که مواد اعتیادآور با خود به همراه میآورند،ممکن است گاهی جبران ناپذیر باشند. بنابراین در ادامه به 9 روش تشخیص اعتیاد اشاره میکنیم که میتواند برای فردی که به دنبال تشخیص اعتیاد فردی است، مفید باشد.
- مصرف مواد مخدر بیش از میزانی است که شما در نظر دارید
- میل به قطع مصرف دارید اما تا به الان موفقیت آمیز نبوده است
- زمان زیادی را برای بدست آورندن مواد مصرفی صرف میکنید
- هوس و اصرار زیادی برای مصرف مواد مورد نظر دارید
- به دلیل مصرف بالا نمیتوانید وظایف اصلی خود را در مدرسه، محل کار و یا در خانه انجام دهید
- ادامه مصرف باعث ترک روابط اجتماعی، عاطفی و حتی شغلی شده است
- بارها و بارها از مواد مورد نظر استفاده کردهاید حتی زمانی که شما را به خطر انداخته است(مثل خطرات سلامتی)
- برای رهایی از آستانه درد به مقادیر بیشتری از مواد مورد نظر روی آوردهاید
- بروز علائم ترک که با مصرف بیشتر مواد آنها را از بین کاهش دادهاید
روش تشخیص اعتیاد به کمک تست آزمایشگاهی
یکی از بهترین و باکیفیتترین روشها استفاده از روش آزمایشگاهی است. وقتی که نیاز است، در مورد نوع اعتیاد و آسیبی که به سایر ارگانهای بدن وارد کرده است،اطلاعات بیشتری داشته باشیم تا پیرو این آزمایش بتوان راههای درمان و ترک مورد نظر را پیشنهاد داد و بهترین روش را متناسب با حال جسمی و روحی فرد انتخاب کرد.
روش تشخیص میزان اعتیاد در خانه
از آنجا که اعتیاد یک روش خود تشخیص است، فرد به راحتی میتواند نوع اعتیاد و میزان اعتیاد خود را به خوبی تشخیص دهد تا بتواند به ترک اعتیاد اقدام کند و از مراکز درمانی ترک اعتیاد کمک بگیرد. همین اقدام فردی یکی از چالشهای بهبودی و ترک اعتیاد است که گاهی برخی دوست ندارند، آنها را فردی دارای اعتیاد خطاب کنند .بنابراین انکار میکنند و روند درمان و ترک به تعویق میافتد و خطرات دیگری با مواد مصرفی اتفاق خواهد افتاد.
روش تشخیص اعتیاد از راههای مختلفی امکان پذیر است که بهترین روشها همان کمک از روان درمانگر و تستهای آزمایشگاهی میباشد. اما اگر برای شروع در خانه قصد دارید این تشخیص را انجام دهید، بهتر است سوالات زیر را از خود بپرسید:
چند بار خواستهاید ترک کنید و یا مقدار آن را کم کنید اما نتوانستهاید؟
آیا کنار آمدن با عوارض قطع مواد مخدر و یا مشروبات الکلی سخت است؟
آیا نمیتوانید به خوبی در جمعهای دوستی یا شغلی شرکت کنید، چون باید مواد را مصرف کنید؟
آیا برای داشتن حس خوب جهت انجام فعالیتها باید از مواد بیشتری مصرف کنید؟
آیا کسی از اطرافیان شما نسبت به عادات و رفتارهای شما ابراز نگرانی کرده است؟
از همه مهمتر خودتان فکر میکنید، اعتیاد دارید؟
اگر جواب شما به هر یک از این سوالات مثبت است، یعنی شما اعتیاد دارید و هر چه زودتر بهتر است به مراکز درمانی ترک اعتیاد مراجعه کنید. اگر البته شما قصد و اراده ترک دارید.
نتیجه روش تشخیص اعتیاد
روش تشخیص اعتیاد کاملا ساده و آسان است.یعنی این خود فرد است که باید قبول کند که به یک مادهای خاص عادت کرده است و این ماده اعتیادآور به مرور بر روی سلامت روحی و جسمی او تاثیر میگذارد. پس چارهای جز کمک از مراکز درمانی و مراکز ترک اعتیاد ندارد و باید با مراجعه به هر یک از این مراکز ابتدا به خود کمک کنید و سپس به خانواده که شما میتوانید تاثیر زیادی بر روی هر یک از اعضای خانواده و حتی جامعه داشته باشید