پرورش هوش هیجانی راهکاري مناسب براي پیشگیري از مصرف سیگار
هوش هیجانی (EQ) برخلاف هوش شناختی (IQ) اکتسابی و قابلافزایش است. یعنی مهارتهایی است که در برابر استرسها از ما محافظت میکنند. به بیان ساده هوش هیجانی؛ آگاهی، درک و کنترل احساسات خود و آگاهی ، درک و تحمل احساسات دیگران است.
افراد باهوش هیجانی بالا در چهار مؤلفه زیر عملکرد بهتری دارند :
خودآگاهی :
یعنی توانایی در شناخت دقیق هیجانها به هنگام وقوع آنها و درك شیوههای معمولی خود براي واکنش نشان دادن به مردم در وضعیتهای مختلف.
خود مدیریتی:
یعنی توانایی در کنترل هیجانها که از طریق آن میتوان انعطافپذیر باقی ماند و در مقابل مردم و وضعیتهای متفاوت بهطور مثبت و مؤثر واکنش نشان داد.
آگاهی اجتماعی:
یعنی توانایی در شناخت و درك هیجانهاي دیگران، چه بهصورت فردي و چه بهصورت گروهی که براي کنترل و مدیریت رابطه بسیار ضرورت دارد.
مدیریت رابطه:
یعنی توانایی استفاده از هیجانهاي خود و دیگران براي مدیریت سازنده و مثبت تعاملها و روابط.
با تعریفی که از هوش هیجانی شد و با توجه به پژوهشهای انجامشده بین هوش هیجانی و مصرف سیگار رابطه منفی و معکوسی وجود دارد. هرچند افرادی که روزانه مصرف سیگار و قلیان دارند بهعنوان عاملی برای کاهش استرس به سیگار و قلیان روی آورده و آن را تکرار میکنند.
با توجه به تحقیقات در این زمینه کشیدن سیگار استرسهای ناشی از ترک سیگار را برطرف میکند و استرسهای دیگر بر قوت خود باقی هستند.
پیشگیري از مصرف سیگار
بنابراین رشد و پرورش هوش هیجانی براي پیشگیري از مصرف سیگار، راهکاري مناسب محسوب میشود که میتواند به بهزیستی فرد و جامعه کمک کند.