به گروهی از بیماریهای پوستی که موجب قرمزی و سوزش پوست میشوند، اگزما میگویند. این بیماری میتواند همه قسمتهای بدن و همچنین صورت را درگیر کند.
اگزمای صورت، خود را به شکلهای مختلفی نشان میدهد. مثلا:
- التهاب
- سوزش
- کهیر
- کبودی
- درد
- خارش
با اینکه افراد مبتلا میتوانند علائم بیماری را کنترل کنند، راهحل قطعی برای درمان وجود ندارد؛ اگزما برطرف میشود و مجددا عود میکند. پزشکان این وضعیت را زبانهکشی یا عود اگزما مینامند.
در کودکان، معمولا صورت، اولین جایی است که در آن علائم بیماری، خود را نشان میدهد. این بیماری معمولا از سن 6 ماهگی تا 5 سالگی بروز پیدا میکند.
در این مقاله میآموزیم چطور اگزمای صورت را درمان کنیم. همچنین میگوییم چه زمانی فرد مبتلا به این بیماری باید به پزشک مراجعه کند.
نکات و ترفندهایی که به فرد مبتلا به اگزما کمک میکنند به شرح زیر است:
1. ابتدا اطمینان حاصل کنید که علائم واقعا مربوط به اگزما هستند
بیماریهای دیگر مانند درماتیت سبوره ای و پسوریازیس، علائمی مشابه اگزما دارند اما روش درمان آنها متفاوت است؛ مثلا درمان درماتیت سبورئیک، معمولا بیشتر روی برداشتن پوستههای سر و استفاده از کرمهای ضد قارچ متمرکز است. غالبا خارش پسوریازیس، از اگزما کمتر است و پینههای ضخیم و متورم روی پوست ایجاد میکند.
پزشک میتواند با معاینه فرد، تشخیص دهد که بیماری او اگزما است یا خیر.
2. بهداشت را رعایت کنید
رعایت بهداشت میتواند به افراد کمک کند علائم اگزما را مدیریت کنند و کاهش دهند. فرد مبتلا باید صورتش را مرتبا بدون استفاده از صابون یا محصولات معطری که موجب خشک شدن بیش از حد یا تورم پوست میشوند، بشوید. باید با آب ولرم به مدت کوتاه دوش بگیرند، به جای استفاده از حوله به پوست خود تا هنگام خشک شدن، ضربههای ملایم بزنند و بلافاصله پس از دوشگرفتن، از کرم مرطوبکننده استفاده کنند.
استفاده منظم از کرمهای آبرسان، میتواند پوست را درمان کند و از خشکی زیاد آن جلوگیری کند. همچنین استحمام منظم می تواند به کاهش التهاب و باکتری پوستی برخی مبتلایان کمک کند.
والدین و پرستاران کودک باید بعد از هر وعده غذا اطمینان حاصل کنند که دهان و صورت نوزاد کاملا تمیز شده است. آنها باید از استفاده از دستمالهای مرطوب موجود در بازار اجتاب کنند.
همچنین بخوانید: شایعترین بیماریهای پوستی کدامند؟
3. محرکهای احتمالی را شناسایی و از آنها اجتناب کنید
افراد میتوانند با اجتناب از موادی که ممکن است باعث التهاب پوست شوند، مانند صابون، روغنهای گیاهی و محصولات معطر، پوست خود را بهبود بخشند.
از یک سو قرارگیری در معرض آفتاب میتواند التهاب صورت را کاهش دهد و اگزما را بهبود بخشد، از سوی دیگر دمای بالا و قرارگیری در معرض خورشید میتواند موجب عود بیماری شود.
سایر محرکهای احتمالی بیماری به شرح زیر است:
- ذرات گرد و خاک؛
- محصولات پاککننده؛
- آلودگی هوا؛
- لاک ناخن؛
- جواهرات؛
- رنگ مو؛
- رنگ دیوار؛
- گیاهان؛
- حیوانات خانگی؛
- کرم ضد آفتاب؛
- برخی داروها.
شناسایی محرکها و اجتناب از آنها میتواند به بهبودی بیماری کمک کنند.
4. از داروها به درستی استفاده کنید
داروهای قابل خرید بدون نسخه پزشک و همچنین نسخههای تجویزی پزشکان میتوانند به کنترل خارش پوست کمک کنند. پزشکان و داروسازها میتوانند موثرترین راه استفاده از این داروها را به افراد نشان دهند.
متخصصان سلامت ممکن است پیشنهاد کنند قبل از استفاده از کرمهای موضعی یا مرطوبکنندهها، به مدت 30 دقیقه، از ماسکهای خنککننده پوست استفاده کنید یا یک ساعت قبل از رویدادهای ورزشی و سایر فعالیتهای فیزیکی، یک آنتیهیستامین غیر خوابآور بخورند چون عرق میتواند موجب تشدید اگزما شود.
5. برای جلوگیری از خارشهای شبانه، اقدام کنید
بسیاری از افراد مبتلا به اگزما به علت خارش نمیتوانند راحت بخوابند. برای التیام خارش، فرد میتواند:
- اواخر بعدازظهر یا ابتدای شب از داروهای موضعی استفاده کند.
- روی بالشت خنککننده بخوابد.
- با ماسک خنککننده بخوابد.
- با استفاده از مرطوبکننده هوا، از خشک شدن هوای خانه جلوگیری کند.
پتوی مرطوب، به خصوص در کاهش خارش کودکان و نوزادان موثر است.
6. سعی کنید پوست خود را نخارانید
اگزما ممکن است در بعضی افراد موجب خارش شدید شود، اما خاراندن، اگزما را تشدید میکند. از آنجایی که برای افراد سخت است خود را نخارانند، باید حتما ناخنهای خود را تا حد امکان کوتاه نگاه دارند.
دستکشهای ضد خارش، میتوانند به نوزادان مبتلا به اگزمای صورت کمک کند که صورت خود را نخارانند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بعضی افراد میتوانند با خود-مراقبتی، این بیماری را مدیریت کنند. برای برخی افراد دیگر، اما کمک پزشک نیاز است.
اگر مشکلات زیر را داشتید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید:
- اگر خارش به ندرت متوقف میشود.
- اگر مناطق بزرگی از پوست ملتهب هستند.
- اگر پوست خونریزی کرده یا ترشحاتی از آن خارج میشود.
- اگر قسمتهای مبتلای پوست درد میکنند یا کبود شدهاند.
- اگر پوستههای نازک روی پوست تشکیل شدهاست.
- اگر خوابتان مختل شدهاست.
همچنین بخوانید: سلامتی پوست و تغذیه.مواد غذایی که برای پوست مضر هستند
مراجعه به پزشکانی مانند متخصص پوست، آلرژی یا پزشک عمومی میتواند به مبتلایان کمک کند بیماری خود را بیشتر بشناسند و اقدامات موثرتری در جهت بهبود آن انجام دهند. پزشک میتواند تشخیص بدهد که بیماری مراجعهکننده اگزماست یا چیزی شبیه آن که نیازمند درمانی متفاوت است.
پس از تشخیص، پزشک میتواند با ارائه راهکار درمان جامع، به مبتلایان بگوید چطور میتوانند اگزما را درمان کنند. راهکار درمان میتواند شامل داروهای قابل خرید بدون نسخه پزشک یا تنها با نسخه پزشک باشند.
پزشکان میتوانند به افراد مبتلا کمک کنند محرکهایی که موجب تشدید بیماری میشوند شناسایی کنند و از آنها بپرهیزند یا به حداقل برسانند.
چکیده
به گروهی از بیماریها که موجب التهاب و خارش شدید پوست میشوند، اگزما میگویند. این بیماری میتواند در هر نقطه از بدن پدید آید اما ابتلای صورت به این بیماری از دیگر نقاط، آزاردهندهتر است. اگزما مرتبا روی پوست بچههای کوچک ایجاد میشود اما بزرگسالان نیز ممکن است به این بیماری دچار شوند.
برای به حداقل رساندن اثر اگزما روی پوست، افراد باید:
- اطمینان حاصلکنند که بیماری آنها اگزماست نه یک بیماری مشابه دیگر.
- مواظب باشند که آن را وخیمتر نکنند.
- برای درمان پوست اقدام کنند.
شناسایی و پرهیز از محرکها، رعایت نکات بهداشتی و مرطوب نگه داشتن پوست گامهای کلیدی کاهش اگزمای صورت هستند.