Skip to content

استروژن و نقش آن در سلامت زنان

استروژن

هر آنچه باید در مورد استروژن بدانید

استروژن هورمونی است که نقش های مختلفی در بدن ایفا می کند. در زنان به رشد و حفظ سیستم تناسلی و خصوصیات زنانه مانند سینه ها و موهای ناحیه تناسلی کمک می کند. هورمون ها ارتباط بین سلول ها را در سراسر بدن تسهیل می کنند. سلول های دارای گیرنده های استروژن عملکردهایی دارند که توسط آن فعال یا غیرفعال می شوند. هورمون استروژن را به عنوان یک کلید و گیرنده ها را به عنوان یک قفل در نظر بگیرید. آنها با هم باعث می شوند بدن فعالیت خود را انجام دهد .

هورمون استروژن به عملکرد شناختی، عملکرد سیستم قلبی عروقی، سلامت استخوان و سایر فرآیندهای ضروری بدن کمک می کند. با این حال، بیشتر مردم آن را به دلیل نقش آن در کنار پروژسترون در سلامت جنسی و تولید مثل زنان می شناسند. تخمدان ها، غدد فوق کلیوی و بافت های چربی استروژن تولید می کنند. هم مردان و هم زنان این هورمون را دارند، اما زنان بیشتر تولید می کنند.

انواع متفاوت استروژن 

بدن سه نوع مختلف استروژن تولید می کند. در طول زندگی مقدار آن تغییر می کند.

استرون (E1)

استرون دومین نوع رایج استروژنی است که بدن در طول سال های تولید مثل تولید می کند. همچنین اثر ضعیف تری نسبت به استرادیول بر گیرنده های هورمونی خاص استروژن در بدن دارد.

استرون در درجه اول از نوع دیگری از هورمون جنسی در بدن به نام آندروژن ساخته می شود. یک فرآیند بیوشیمیایی خاص به نام آروماتیزاسیون، آندروژن ها را به استرون تبدیل می کند. این فرآیند بیشتر در بافت چربی بدن یا سلول های چربی و ماهیچه ها اتفاق می افتد.

فقط مقدار کمی استرون توسط تخمدان تولید می شود. در دوران یائسگی، زمانی که تخمدان ها تولید هورمون را متوقف می کنند، استرون تنها نوعی است که بدن به تولید خود ادامه می دهد.

استرادیول (E2)

استرادیول استروژن اصلی بدن در طول سال های باروری است. این زمان از قبل از اولین دوره تا آخرین دوره یائسگی است. در این مدت، استرادیول بیشتری در جریان خون نسبت به انواع دیگر استروژن وجود دارد. استرادیول همچنین قوی ترین اثر را بر گیرنده های هورمونی اختصاصی استروژن در بدن دارد. استرادیول عمدتاً در تخمدان ها تولید می شود و تولید آن در طول چرخه قاعدگی ماهانه متفاوت است.

هورمون استروژن
هورمون استروژن

استریول (E3)

استرون دومین نوع رایج استروژنی است که بدن در طول سال های تولید مثل تولید می کند. همچنین اثر ضعیف تری نسبت به استرادیول بر گیرنده های هورمونی خاص استروژن در بدن دارد.استرون در درجه اول از نوع دیگری از هورمون جنسی در بدن به نام آندروژن ساخته می شود. یک فرآیند بیوشیمیایی خاص به نام آروماتیزاسیون، آندروژن ها را به استرون تبدیل می کند. این فرآیند بیشتر در بافت چربی بدن یا سلول های چربی و ماهیچه ها اتفاق می افتد.فقط مقدار کمی استرون توسط تخمدان تولید می شود. در دوران یائسگی، زمانی که تخمدان ها تولید هورمون را متوقف می کنند، استرون تنها نوعی است که بدن به تولید خود ادامه می دهد.

استروژن چه نقشی در سلامت باروری زنان دارد؟

استروژن مانند همه هورمون ها یک پیام رسان شیمیایی است. این هورمون به بدن می‌گوید چه زمانی فرآیندهایی را که بر سلامت جنسی و باروری تأثیر می‌گذارند شروع و متوقف کند. این فرآیندها باعث تغییرات مهمی در بدن می شود.

بلوغ

سطح هورمون استروژن در دوران بلوغ افزایش می یابد. این افزایش منجر به ویژگی های جنسی ثانویه مانند سینه ها و تغییر در ترکیب کلی بدن می شود.

چرخه قاعدگی

همراه با هورمون های ساخته شده در مغز (FSH و LH) و پروژسترون، استروژن نقش مهمی در چرخه قاعدگی ایفا می کند. این هورمون ها در یک تعادل برای حفظ قاعدگی منظم وجود دارند. در تخمک گذاری نقش دارد و پوشش رحم را ضخیم می کند تا برای بارداری آماده شود.

بارداری و باروری

این هورمون در روزهای منتهی به تخمک گذاری به اوج خود می رسد. این بارورترین دوره برای هر زن است. در عین حال، مخاط دهانه رحم را نازک می کند، که اسپرم باید از طریق آن شنا کند تا به تخمک برسد و بارور شود. این تغییرات ناشی از استروژن در صورت داشتن رابطه جنسی، باردار شدن را برای زن آسان تر می کند.صرف نظر از جایی که در چرخه قاعدگی خود هستید، وجود آن رابطه جنسی را آسان تر می کند. دیواره های واژن را ضخیم، الاستیک و صاف نگه می دارد و درد ناشی از رابطه جنسی را کاهش می دهد.

یائسگی

سطح استروژن در دوران پیش از یائسگی، درست قبل از یائسگی کاهش می یابد. پیش از یائسگی ممکن است چندین سال قبل از یائسگی باشد. یائسگی به طور رسمی زمانی شروع می شود که قاعدگی به مدت 12 ماه رخ نمی دهد.

معمولاً در حدود سن 51 سالگی رخ می دهد. با یائسگی، سطح استروژن کاهش می یابد و دیگر تخمک گذاری رخ نمی دهد. کاهش استروژن ممکن است منجر به علائمی مانند خشکی واژن، نوسانات خلقی، تعریق شبانه و گرگرفتگی شود. استروژن اولیه در بدن در طی یائسگی از استرادیول (E2) به استرون (E1) تغییر می کند.

استروژن و یائسگی
استروژن و یائسگی

عملکرد غیر تولید مثلی

هورمون استروژن، به عنوان هورمون اصلی جنسی در بدن، بسیاری از وظایف مهم و غیر مرتبط با باروری را انجام می دهد. یک هورمون (بیشتر استرادیول) با گیرنده های هورمونی خاص استروژن روی قسمت های بدن اثر می گذارد. در بسیاری از عملکردهای مهم در سراسر بدن نقش دارد.

رشد و سلامت استخوان

هورمون استروژن نقش مهمی در رشد استخوان سالم دارد. همچنین چرخش استخوان را در استخوان های بالغ تنظیم می کند و از تحلیل استخوان محافظت می کند. در یائسگی، زمانی که سطح هورمون کاهش می یابد، زنان می توانند افزایش قابل توجهی در تحلیل استخوان را تجربه کنند زیرا اثر محافظتی استروژن از بین می رود. این افزایش از دست دادن استخوان می تواند منجر به پوکی استخوان شود که فرد را در معرض خطر بیشتری برای شکستگی لگن قرار می دهد.

سلامت قلب

این هورمون به محافظت در برابر بیماری قلبی کمک می کند. این هورمون التهاب را کاهش می دهد و سطح کلسترول را کنترل می کند تا به حفظ سلامت رگ های خونی کمک کند. اثر مثبت استروژن در پیشگیری از بیماری قلبی در زنان یائسه قابل توجه است. در دوران یائسگی، زمانی که اثر محافظتی آن از بین می رود، بیماری قلبی در زنان افزایش می یابد.

مدیریت خلق و خو

هورمون استروژن تاثیر بسیار مهمی بر مغز دارد که بر نحوه اتصال ساختارهای مغز، نحوه ارتباط سلول های مغز و حتی شکل مغز تأثیر می گذارد. علاوه بر این، نقش مهمی در خلق و خو ایفا می کند زیرا به شدت بر یک ماده شیمیایی مغز به نام سروتونین تأثیر می گذارد (سروتونین یک ماده شیمیایی متعادل کننده خلق و خو است). هنگامی که سطح استروژن پایین است، سطح سروتونین نیز کاهش می یابد.

وقتی سطح استروژن به طور مداوم پایین باشد چه اتفاقی می افتد؟

علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • استخوان های ضعیف یا شکننده
  • گرگرفتگی و تعریق شبانه
  • حساسیت سینه
  • سردرد، مشکل در تمرکز
  • خستگی، خواب آلودگی، مشکل خواب
  • تغییرات خلقی، تحریک پذیری و افسردگی
  • پریود نامنظم یا بدون پریود
  • خشکی واژن

وقتی سطح هورمون استروژن به طور مداوم بالا باشد چه اتفاقی می افتد؟

علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • افزایش وزن
  • کاهش میل جنسی
  • پریودهای نامنظم
  • بدتر شدن علائم مرتبط با PMDD یا PMS
علائم سطح بالای استروژن
علائم سطح بالای استروژن

چگونه سطح استروژن سالم را حفظ کنیم؟

همیشه نمی توان از شرایط مربوط به عدم تعادل هورمونی جلوگیری کرد. با این حال، شیوه های خوب را می توان برای کمک به حفظ سلامت کلی اجرا کرد.این شیوه ها شامل :

کلام پایانی

هورمون ها مواد شیمیایی تولید شده توسط بدن هستند که به عنوان پیام رسان هایی عمل می کنند . به کنترل و هماهنگی نحوه عملکرد و واکنش بدن به محیط کمک می کنند. غدد خاصی در بدن هورمون ها را با سیگنال های مغزی تولید و آزاد می کنند. گیرنده های هورمونی خاص در بدن نیز این پیام های شیمیایی را دریافت می کنند.

هورمون استروژن اصلی ترین هورمون جنسی در زنان است که بر سلامتی تأثیر می گذارد. این هورمون فراتر از باروری و عملکردهای مرتبط با جنسیت عمل می کند. آنها بر خلق و خو، استحکام استخوان ها و حتی سلامت قلب تأثیر می گذارند.

منابع مقاله

https://www.medicalnewstoday.com/articles/277177#supplements

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22353-estrogen

https://www.webmd.com/women/guide/estrogen-test

https://www.everydayhealth.com/estrogen/guide/

https://www.healthline.com/nutrition/foods-with-estrogen

 

مطالب مرتبط