گاهی در زندگی ممکن است به جایی برسید که به فکر مراجعه به یک رواندرمانگر بیافتید. شاید راجع به این مسئله با کسی مشورت کردهاید یا خود را متقاعد ساختهاید که کمی صبر ممکن است مشکلتان را برطرف کند. دانستن اینکه چه زمان باید به یک درمانگر مراجعه کنید، کمی چالشبرانگیز و دشوار است. چنانچه شما نیز با مسائل مربوط به سلامت روان دستوپنجه نرم میکنید یا ازنظر روانی در دوران سختی به سر میبرید، مراجعه به یک رواندرمانگر میتواند بسیار کمککننده باشد؛ اما از کجا بدانیم مراجعه به رواندرمانگر چه زمانی میتواند مؤثر باشد؟
در ادامه به برخی از دلایلی که مستلزم مراجعه با یک درمانگر است، اشاره خواهیم کرد. هرچند این شرایط تنها دلایل مراجعه به درمانگر نیست، اما میتواند به تصمیمگیری بهتر شما کمک کند.
مدیریت سلامت روان
چالشهای زندگی گاهی موجب میشوند که در برقراری تعادل میان مسئولیتهای متنوع و مدیریت و پردازش احساساتتان دچار مشکل شوید. ممکن است دچار استرس شوید و با روشهای مؤثر مقابله با آن آشنا نباشید. یک درمانگر میتواند به هدایت احساسات شما کمک کرده و ابزارهایی را برای کنترل این احساسات در اختیار شما قرار دهد.
الف. کنترل استرس
زندگی ذاتاً استرسزا است. شما هرگز نمیتوانید از شر تمام استرسهای زندگی خلاص شوید و در حقیقت کمی استرس میتواند برایتان مفید باشد. اما چنانچه قادر به کنترل این استرسها نباشید، فشارهای ناشی از آن میتواند منجر به مسائل مختلفی نظیر تحریکپذیری، ناکارآمدی و آشفتگی شما شود.
با کمک یک رواندرمانگر میتوانید روشهای کنترل استرس و مهارتهای حل مسئله را یاد بگیریدو به سلامت روان خود کمک کنید.
ب. کنترل احساسات
کنترل احساسات ناراحتکنندهای مانند اضطراب و عصبانیت عملی دشوار است. یک درمانگر میتواند به شما کمک کند تا تکنیکهای مؤثر کنترل خشم و کاهش اضطراب را شناخته و آنها را در زندگیتان به کار گیرید.
ج. مهارتهای مقابلهای ناسالم
مهارتهای مقابلهای ناسالم مانند پرخوری یا نوشیدن الکل در هنگام مسائل روانی شدید، مشکلات جدیدی را وارد زندگی شما میکند و در طولانیمدت نتیجه عکس میدهند. به خاطر داشته باشید که روی آوردن به هرگونه مهارت مقابلهای مانند تماشای تلویزیون، بازیهای ویدیویی یا حتی خواندن کتاب برای اجتناب از حل مشکلات، میتواند خطرناک باشد.
یک درمانگر در یافتن مهارتهای مقابلهای سالم و کاهش شدت احساسات ناراحتکننده به شما کمک میکند.
اصلاح خود و روابط خود و تاثیر آن در سلامت روان
الف. تلاش برای رسیدن به اهداف
چه درمورد اهدافی مانند کاهش وزن و چه اهداف مالی، عوامل زیادی میتوانند مانع موفقیت شما بشوند. چنانچه به دنبال راهی برای غلبه بر این موانع هستید، مراجعه به یک درمانگر میتواند مؤثر باشد. رواندرمانگر میتوانند به رفع مسائلی از قبیل مشکلات انگیزشی، کمالگرایی و خودتخریبی کمک کند، همۀ این عوامل رسیدن به هدف را تقریباً غیرممکن میسازند.
ب. بهبود روابط
ممکن است دلایل زیادی برای بهبود روابط خود داشته باشید. مسائل مربوط به دلبستگی، دشواری در ابراز وجود و ترس از رویارویی تنها چند مورد است. یک درمانگر میتواند به شما در کشف مسائل دخیل در برقراری روابط کمک کند و مهارتها و ابزارهای لازم برای ایجاد و حفظ روابط سالم را به شما آموزش دهد.
ج. افزایش خودآگاهی
گاهی ممکن است رفتارهایی مانند جدایی از همسر یا زدن سخنان نامناسب در هنگام عصبانیت، موجب تعجبتان شده باشد. یک درمانگر به شما کمک میکند، علت این رفتارهای نسنجیده را کشف و راجع به الگوهای زندگی، مانند الگوهای تفکر یا الگوهای ارتباطی اطلاعات کسب کنید و از شر آنها رها شوید.
پرداختن به رویدادهای مهم زندگی
الف. تغییرات مهم زندگی
شروع یک کار جدید، مهاجرت، بچهدار شدن یا پایان دادن به یک رابطه، تنها چند نمونه از گذارهای مهم زندگی هستند که میتوانند استرس و ناراحتی زیادی برای شما ایجاد نمایند. صحبت با یک رواندرمانگر میتواند حمایت عاطفی، راهنمایی و مشاوره لازم برای سازگاری با تغییرات مهم زندگی را برایتان فراهم سازد.
ب. حمایت در فرزندپروری
فرزندپروری عملی دشوار و بعضاً ترسناک است. با این اوصاف چطور متوجه شوید که در قبال فرزندتان بیشازحد مسئولیتپذیر هستید یا بهقدر کافی از او حمایت نمیکنید؟ مشورت راجع به مهارتهای فرزندپروری و بایدونبایدهای رفتارهای کودک با یک درمانگر میتواند مؤثر باشد. یک متخصص بهداشت روان شما را در انتخاب گزینههای بهتر برای خود و فرزندتان یاری خواهد کرد.
ج. برخورد با وقایع آسیبزا
افراد واکنش متفاوتی نسبت به رویدادهای آسیبزا دارند. مدیریت صحیح، مانع ابتلای افراد به اختلال استرس پس از سانحه و سایر مسائل مرتبط میشود. یک درمانگر میتواند به شما در مقابله با یک واقعه آسیبزا کمک و از ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه پیشگیری کند.
مدیریت بهرهوری
الف. تأثیر روحیه بر فعالیتهای فرد
احساس ضعف یا اضطراب گاهبهگاه فرایندی طبیعی است، اما اگر خلقوخوی شما موجب کاهش عملکرد و بهرهوری شما شود، میتواند نشان از یک مسئلۀ روحی باشد. پردازش احساسات، تمرین مهارتهای جدید و تغییر نوع تفکر تنها بخشی از راهکارهای مورداستفادۀ یک درمانگر برای کمک به بهبود روحیه و سلامت روان شما است.
ب. تأثیر وضعیت عاطفی بر اشتها یا خواب
گاهی استرس یا تغییر خلقوخو، موجب تغییرات زیادی در اشتها یا عادات خواب شما میشود. برخی افراد هنگام درگیرهای عاطفی اشتهای خود را از دست میدهند، برخی برای کنترل احساسات غذای بیشتری میخورند، برخی دچار بیخوابی شده و برخی بیشازحد میخوابند، یا دائماً احساس خستگی میکنند زیرا خواب آنها کیفیت لازم را ندارد.
یک درمانگر میتواند به شناسایی دلایل روحی و عاطفی این مشکلات کمک کند. رواندرمانی میتواند برای افراد دچار بیخوابی مزمن نیز مفید باشد.
یافتن خود
الف. عدم علاقه به فعالیتهایی که قبلاً موجب لذت بردن شما میشد
چه عاشق باغبانی باشید و یا از تماشای مغازههای عتیقهفروشی لذت ببرید، از دست دادن علاقه نسبت به فعالیتهایی که برایتان لذتبخش بوده، میتواند نشانۀ مشکلی در زندگی عاطفی شما باشد. ممکن است دچار افسردگی یا اضطراب شده باشید. یک درمانگر میتواند به شما در یافتن دلایل بیعلاقگی و درک این نکته که عدم انجام فعالیتهای سرگرمکننده چطور میتواند به سلامتیتان آسیب برساند، کمک کند.
ب. تعاملات اجتماعی
گاهی عدم برقراری ارتباطات اجتماعی میتواند علامت مشکلات بزرگتری مانند اضطراب باشد. گاهی خودش یک مشکل است. هرچند قرار نیست تقویم اجتماعیتان در آخر هفته پر باشد، اما عدم برقراری ارتباط و تعاملات اجتماعی میتواند خطرناک باشد. ارتباطات اثرات شدیدی بر سلامت روان دارند. میزان روابط مهم نیست. گاهی داشتن صدها آشنا ممکن است بهاندازه داشتن دو دوست صمیمی مفید نباشد.
یک رواندرمانگر میتواند به یادگیری مهارتهای لازم برای تقویت ارتباطات اجتماعی کمک کند.
مقابله با تفکرات منفی
الف. تغییر الگوهای تفکر بیهوده
شاید به پیشبینیهای فاجعهآمیز خود باور داشته باشید یا به حس عدم خودباوری خود اجازه دخالت در کارهایتان را بدهید. شاید الگوهای تفکر ناسالمتان موجب انتقاد شدید از خودتان میشود. هر فردی گاهی دچار تحریفهای شناختی میشود. حذف این افکار غیرواقعی گاهی میتواند دشوار باشد؛ اما به خاطر داشته باشید که گفتگو و نوع تفکر شما بر احساسات و عملکردتان تأثیر خواهد گذاشت. در این موارد یک متخصص بهداشت روان میتواند روشهای ایجاد گفتگوی درونی سالمتر را به شما آموزش دهد.
ب. آنقدر که باید احساس خوشبختی نمیکنید
گاهی بدون دلیل احساس میکنید که آنقدری که باید خوشحال نیستید. در چنین شرایطی بهتر است با یک رواندرمانگر صحبت کنید. یک درمانگر میتواند در شناسایی کمبودهای زندگی و تعیین استراتژی مؤثر در ایجاد احساس بهتر شما را یاری کند. گاهی چند تغییر ساده میتواند در بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان شما مؤثر باشد. کمی تغییر در عادات، طرز فکر، سبک زندگی میتواند تفاوت زیادی در میزان شادی شما ایجاد کند.
ج. احساس میکنید دچار علائم یک اختلال روانی شدهاید
بیماریهای روانی و علائم مرتبط با آنها تنوع گستردهای دارند. از شنیدن صداهای خاص گرفته تا تجربۀ ترسهای شدید، همۀ ما احتمالاً گاهی متوجه حالات غیرعادی شدهایم.
گاهی افراد متوجه علائم خود نمیشوند و گاهی خجالت مانع مراجعۀ آنها به رواندرمانگر میشود. بیماریهای روانی درمانپذیر هستند. مراجعۀ زودهنگام به بهبودی سریعتر و ایجاد احساس بهتر کمک میکند.
به خاطر داشته باشید که شما مسئول درمان خود هستید. این شمایید که باید در مورد نوع درمانتان تصمیم بگیرید؛ اما آموزش راجع به مسائل مربوط به سلامت روان و گزینههای درمانی میتواند در تصمیمگیری بهتر شما مؤثر باشد.
سخن پایانی مقاله سلامت روان :
مراجعۀ بهموقع با یک رواندرمانگر میتواند از ابتلا به بیماریهای روحی پیشگیری و به تفکر، احساس و عملکرد بهتر کمک کند. به خاطر داشته باشید که مراجعه به یک متخصص بهداشت روان به معنای وجود اختلال روانی نیست. مراجعه به یک درمانگر کمک میکند تا شما نسخۀ بهتری از خود باشید.
مشورت با دیگران نشانۀ ضعف نیست. پذیرش این نکته که شما راجع به هر چیزی آگاهی ندارید، نشان قدرت شماست.
منبع نوشته :
https://greatist.com/health/do-i-need-therapy#therapy-benefits