Skip to content

راهنمای مشکلات کبدی

آسیب کبدی

آسیب های کبدی و راه های درمان آن 

اگر از اکثر افراد بخواهید اعضای بدن خود را رتبه‌بندی کنند، ممکن است کبد آن‌ها در ابتدای لیست قرار بگیرد. کبد درست بالای طحال قرار دارد. شبانه‌روز غذا را تجزیه می‌کند، با عفونت مبارزه می‌کند و مواد بد خون را از بین می‌برد. بدون آن نمی‌توان زندگی کرد. خوشبختانه، شما اغلب می‌توانید آسیب کبدی را کند، متوقف یا حتی معکوس کنید. در این مقاله به بررسی آسیب کبدی و راه های درمان آن می پردازد. 

چگونه مشکلات کبدی پیشرفت می‌کنند؟

موارد زیادی باعث آسیب کبدی می‌شود و با گذشت زمان بدتر می‌شود. مهم نیست که علت چیست، معمولاً به همان طریق گسترش می‌یابد. ابتدا کبد شما متورم شده، سپس دچار زخم می‌شود که فیبروز نامیده می‌شود. با درمان، کبد شما بهبود می‌یابد؛ اما بدون آن، با گذشت زمان، جای زخم دائمی می‌شود (این سیروز است) و کبد شما برای انجام وظیفه خود تلاش می‌کند. آخرین مورد نارسایی کبدی است که تهدیدکننده زندگی است. این بدان معناست که کبد شما دیگر کار نکرده یا در شرف از کار افتادن است.

آسیب کبدی
آسیب کبدی

علائم آسیب کبدی

در ابتدا، احتمالاً متوجه مشکلات کبدی نخواهید شد؛ اما با بدتر شدن، پوست شما به‌راحتی احساس خارش و کبودی می‌کند. چشم و پوست شما ممکن است مایل به زرد باشد که پزشکان آن را زردی می‌نامند. ممکن است شکم شما صدمه ببیند و اشتهای خود را از دست بدهید یا از معده خود احساس مریضی کنید. پاها، مچ پا و شکم شما نیز ممکن است متورم شوند.

نارسایی حاد کبدی

بیشتر بیماری‌های کبدی مزمن است. با گذشت زمان به‌آرامی اتفاق می‌افتد؛ اما گاهی اوقات، سریع پیشرفت می‌کند. درحالی‌که علائم یکسان است – ازجمله زردی، درد و ناراحتی معده – نارسایی حاد کبدی فقط چند هفته یا حتی چند روز طول می‌کشد و می‌تواند تهدیدکننده زندگی باشد؛ بنابراین در صورت بروز علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

علل

برخی از مشکلات کبدی مربوط به بیماری‌ها و سایر شرایط سلامتی است. دیگر علائم مربوط به سبک زندگی شما هستند که شما می‌توانید برخی از آن‌ها را کنترل کنید، مانند مقدار نوشیدنی و میزان ورزش. اگرچه نادر است، اما بارداری ممکن است به مشکلات کبدی کمک کند.

چاقی

با بالا رفتن وزن، میزان بیماری‌های کبدی افزایش‌یافته است. وقتی چربی در کبد جمع می‌شود، وزن اضافی احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی را افزایش می‌دهد. بیشتر اوقات، این شرایط بی‌ضرر است؛ اما برای برخی از افراد، این وضعیت بدتر می‌شود و منجر به سیروز و سایر مشکلات می‌شود.

الکل

نوشیدن الکل برای بدن شما مضر است. روند کبد در تصفیه الکل از خون شما مواد شیمیایی مضر ایجاد می‌کند. اگر برای مدتی طولانی مشروبات الکلی زیادی بنوشید و این مواد شیمیایی به کبد شما آسیب می‌رسانند. اولین مرحله آسیب کبدی الکلی، هنگامی‌که چربی اضافی جمع می‌شود، کبد چرب الکلی نامیده می‌شود. اگر به نوشیدن ادامه دهید، احتمالاً به هپاتیت الکلی، سیروز و درنهایت نارسایی کبدی مبتلا خواهید شد.

داروها و مواد شیمیایی

داروهای مفید و مکمل‌ها گاهی اوقات باعث آسیب حاد کبدی می‌شوند، ازجمله برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها، استامینوفن و تسکین‌دهنده‌های درد NSAID مانند ایبوپروفن و ناپروکسن. معمولاً فقط در صورت مصرف دوز بسیار زیاد یا مخلوط کردن آن با الکل یا داروهای دیگر، این اتفاق می‌افتد. مواد مخدر مانند هروئین و کوکائین نیز باعث آسیب کبدی می‌شوند. داروهای گیاهی و مکمل‌ها و همچنین برخی مواد شیمیایی مورداستفاده در خشک‌شویی‌ها و کارخانه‌ها نیز می‌توانند منجر به آسیب کبدی شوند.

عفونت‌ها

هپاتیت (ازجمله A، B و C) و ویروس‌های دیگر می‌تواند باعث آسیب حاد یا مزمن کبد شود. در صورت استفاده از سوزن در هنگام استفاده از مواد مخدر، داشتن رابطه جنسی بدون محافظت، داشتن رابطه جنسی با بسیاری از افراد یا زندگی در مناطقی که غذا یا آب در آن‌ها سالم نیست، احتمال ابتلا به هپاتیت بیشتر است.

شرایط خود ایمنی

اگر سیستم ایمنی بدن شما بیش‌ازحد فعال شود، می‌تواند به قسمت‌های سالم بدن ازجمله کبد حمله کند. این همان اتفاقی است که در مورد هپاتیت خود ایمنی و سیروز صفراوی اولیه رخ می‌دهد. درمان برای جلوگیری از واکنش سیستم ایمنی بدن ممکن است کمک کند.

مشکلات مجاری و انسداد

کلانژیت اسکلروزان اولیه باعث ایجاد زخم در مجاری می‌شود که صفرا را از کبد به روده منتقل می‌کند. با گذشت زمان، می‌تواند آسیب جدی به کبد وارد کند. سندرم نادر Bud-Chiari، هنگامی‌که رگ‌های کبد مسدود می‌شوند نیز می‌توانند باعث آسیب کبد شوند. سنگ‌های صفراوی که مجاری صفراوی را مسدود می‌کنند می‌توانند باعث زردی و سایر مشکلات شوند. در صورت ابتلا به بیماری کبد، احتمال ابتلا به سنگ صفرا نیز بیشتر است.

سرطان

انواع مختلف سرطان می‌تواند بر کبد تأثیر بگذارد، اگرچه بیشتر آن‌ها از سایر قسمت‌های بدن پخش می‌شود. احتمال ابتلا به سرطان کبد – نوعی که از کبد شروع می‌شود – بیشتر است درصورتی‌که از قبل به بیماری کبد چرب، سیروز، هپاتیت، نارسایی کبد و سایر شرایط کبد شما آسیب‌دیده باشد. در این صورت، پزشک ممکن است به شما پیشنهاد دهد که مرتباً معاینه شوید تا بتوانید جلوی پیشرفت سرطان را بگیرید.

سرطان از علل آسیب کبدی
سرطان از علل آسیب کبدی

مشکلات ژنتیکی

برخی از افراد با شرایط نادری متولد می‌شوند که می‌تواند باعث بیماری کبد شود. علائم ممکن است در زمان نوزادی یا تا 40 یا 50 سال بعد نشان داده شود. کمبود آنتی تریپسین آلفا -1 (A1AD) بدین معنی است که بدن شما پروتئین خاصی را که از آسیب کبدی محافظت می‌کند به‌اندازه کافی تولید نمی‌کند. هموکروماتوز اجازه می‌دهد مقدار زیادی آهن در کبد شما تجمع یابد. به همین ترتیب، کسی که به بیماری ویلسون مبتلا است، مقدار زیادی مس در کبد خود دارد.

تشخیص

پزشک شما آزمایش‌های خون را برای بررسی میزان عملکرد کبد آغاز می‌کند. آن‌ها ممکن است از سونوگرافی، سی‌تی‌اسکن و MRI برای بررسی آن و بررسی میزان آسیب استفاده کنند. برخی از افراد نیز نیاز به نمونه‌برداری دارند. این کار زمانی است که پزشک با استفاده از یک سوزن نمونه کوچکی از کبد را می‌گیرد و سپس آن را آزمایش می‌کند.

درمان

در مراحل اولیه بیماری کبدی، تغییر سبک زندگی می‌تواند مشکلات کبدی را به‌طور کامل بهبود بخشد. حتی با بیماری پیشرفته، آن‌ها اغلب می‌توانند آسیب کبد را کاهش دهند. داروهایی مانند استروئیدها، جراحی و سایر روش‌های درمانی نیز ممکن است به کاهش یا متوقف شدن بیماری کبد کمک کنند.

نوشیدن الکل را متوقف کنید

چه بیماری شما خفیف باشد و چه شدید، در صورت ترک سیگار کبد شما سالم‌تر خواهد شد. برای داشتن یک برنامه درمانی از پزشک خود کمک بخواهید. برای کمک به پیشگیری از بیماری کبد، نوشیدن الکل را فقط به یک نوشیدنی در روز برای زنان، دو نوشیدنی برای مردان محدود کنید.

غذای سالم بخورید و ورزش کنید

اگر اضافه‌وزن دارید، سعی کنید کمی وزن کم کنید. این می‌تواند سلامت کبد شما را بهبود بخشد و حتی برخی از انواع بیماری‌های کبدی در مراحل اولیه را درمان کند. ورزش منظم بسیار مهم است، خواه وزن بالا داشته یا نداشته باشید. یک رژیم غذایی متعادل، همراه با مقدار زیادی غلات سالم، میوه‌ها، سبزی‌ها و پروتئین‌های لاغر داشته باشید. غذاهای پر فیبر انتخاب کنید و موارد پرچرب مانند غذاهای سرخ‌شده و همچنین نمک را محدود کنید.

پیوند کبد

برای یک مشکل شدید مانند نارسایی کبد، آن‌ها می‌توانند نجات‌دهنده باشند. جراح کبد بیمار را برداشته و کبدی سالم را جایگزین آن می‌کند؛ اما لازم نیست پیوند کبد کامل باشد. گاهی اوقات، پزشک می‌تواند فقط از بخشی از کبد یک فرد زنده استفاده کند. با گذشت زمان، به‌اندازه کامل رشد می‌کند و کبد اهداکننده نیز رشد می‌کند.

برچسب‌های دارویی را بخوانید

دستورالعمل‌های مربوط به هر دارو یا محصولی را که استفاده می‌کنید دنبال کنید. بیش از مقدار توصیه‌شده مصرف نکنید و هرگز هیچ دارویی را با الکل مخلوط نکنید، مگر اینکه پزشک یا داروساز گفته باشد که بی‌خطر است. اگر دچار مشکلات کبدی هستید، باید قبل از مصرف هر داروی مکمل یا ویتامین جدید با پزشک خود مشورت کنید.

مراقب سلامتی خود باشید

به‌طور منظم معاینه کنید تا پزشک بتواند با معاینات و آزمایش‌های وضعیت شما را تحت نظر داشته باشد. برای مواردی مانند فشارخون و دیابت که می‌توانند مشکلات کبدی را بدتر کنند، درمان توصیه‌شده را دنبال کنید. برای محافظت از کبد در برابر آسیب، با پزشک خود در مورد عکس‌هایی مانند واکسن هپاتیت مشورت کنید.

منبع مقاله:

https://www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-liver-failure-problems?ecd=wnl_spr_100120_REMAIL&ctr=wnl-spr-100120-REMAIL_nsl-LeadModule_title&mb=obiTf1KvSIFTiKDMyhCBYNr52ZZAt%2f61RIVce8NXvPU%3d

مطالب مرتبط