درمان درد پایین کمر
کمردرد یکی از دلایل رایج مراجعه به پزشک است. بیشتر کمردردها در نتیجه یک آسیب، مانند رگ به رگ شدن یا کشیدگی عضلانی به دلیل حرکات ناگهانی یا عدم توانایی کافی بدن هنگام بلند کردن اجسام سنگین ایجاد می شود.
قسمت پایین کمر به آن ناحیه از کمر گفته می شود که از زیر قفسه سینه در قسمت پشت شروع می شود. تقریباً همه افراد در دوره ای از زندگی دچار کمردرد می شوند. خوشبختانه کمر درد اغلب به خودی خود بهتر می شود ، اگر بهبودی رخ ندهد مراجعه به پزشک الزامی است. کمردرد حاد می تواند از چند روز تا چند هفته طول بکشد، در حالی که کمردرد مزمن دردی است که بیش از سه ماه طول بکشد.کمردرد بیشتر در افراد بین 30 تا 50 سال رخ می دهد. این تا حدی به دلیل تغییراتی است که با افزایش سن در بدن ایجاد می شود. با افزایش سن، میزان مایع بین مهره های ستون فقرات کاهش می یابد.
علل ایجاد کمر درد
درد در قسمت پایین کمر می تواند علت های مختلفی داشته باشد .
کشش
ماهیچه ها و رباط ها در ناحیه پشت می توانند به دلیل فعالیت بیش از حد کشیده شوند یا پاره شوند. علائم شامل درد و سفتی در قسمت پایین کمر و همچنین اسپاسم عضلانی است. استراحت و فیزیوتراپی درمان این علائم هستند.
آسیب دیسک
دیسک ها در معرض آسیب هستند، با افزایش سن این آسیب ها زیاد می شوند.. قسمت بیرونی دیسک می تواند پاره یا فتق شود.فتق دیسک که به آن لغزش دیسک یا پارگی نیز میگویند، زمانی رخ میدهد که غضروف اطراف دیسک به طناب نخاعی یا ریشههای عصبی فشار وارد کند در این حالت بالشتکی که بین مهره های ستون فقرات قرار دارد خارج از موقعیت طبیعی خود قرار می گیرد.آسیب دیسک معمولاً به طور ناگهانی پس از بلند کردن چیزی یا چرخاندن پشت رخ می دهد. برخلاف کشیدگی کمر، درد ناشی از آسیب دیسک معمولاً بیش از 72 ساعت طول می کشد.
سیاتیک
اگر دیسک بر روی عصب سیاتیک فشار بیاورد، ممکن است سیاتیک با فتق دیسک رخ دهد. عصب سیاتیک ستون فقرات را به پاها متصل می کند. در نتیجه، سیاتیک می تواند باعث درد در پاها شود. این درد معمولاً مانند سوزش، یا سوزن سوزن است.
تنگی کانال نخاعی
تنگی نخاع زمانی اتفاق می افتد که ستون فقرات باریک می شود و به نخاع و اعصاب نخاعی فشار وارد می کند.تنگی ستون فقرات بیشتر به دلیل تحلیل رفتن دیسک بین مهره ها است. نتیجه فشرده شدن ریشه های عصبی یا نخاع توسط خارهای استخوانی یا بافت های نرم مانند دیسک است. فشار بر روی اعصاب نخاعی باعث بروز علائمی مانند:
- بی حسی
- گرفتگی
- ضعف
انحنای غیر طبیعی ستون فقرات
اسکولیوز، کیفوز و لوردوز همگی شرایطی هستند که باعث انحنای غیرطبیعی در ستون فقرات می شوند.اینها شرایط مادرزادی هستند که معمولاً برای اولین بار در دوران کودکی یا نوجوانی تشخیص داده می شوند. انحنای غیرطبیعی باعث درد و وضعیت نامناسب می شود.
راه های درمانی کمر درد
اولین گزینه برای کاهش درد کمر استراحت است. بسته به شدت علائم، ممکن است به معنای کاهش سطح فعالیت برای چند روز باشد.استراحت کامل برای درمان کمردرد به جز برای مدت کوتاه توصیه نمی شود.دراز کشیدن به پشت با یک بالش زیر زانو کمک می کند تا کمر در وضعیت خنثی قرار گیرد.همچنین ممکن است با دراز کشیدن روی زمین در حالی که زانوهای خود را با زاویه 90 درجه خم کرده و روی صندلی تکیه داده اید، درد کاهش یابد.دوره های طولانی بی تحرکی در واقع می تواند باعث ضعیف شدن عضلات شود.
گرما یا یخ
درد کمر را می توان با کمپرس سرد یا گرم کاهش داد .برای کاهش التهاب، یک کیسه یخ را روی نواحی حساس کمرتان قرار دهید. حتما کیسه یخ را در حوله بپیچید تا از پوست خود در برابر سرمازدگی محافظت کنید. می توانید با خیال راحت چندین بار در روز به مدت 20 دقیقه یا بیشتر از کیسه یخ برای کاهش درد استفاده کنید. پس از چند روز استفاده از کیسه یخ می توان از پد گرما یا حمام گرم، استفاده کرد. گرما باعث شل شدن ماهیچه های سفت می شود.
مسکن
مسکنهای بدون نسخه یک گزینه درمانی غیرتهاجمی برای کمردرد هستند. داروهایی مانند ناپروکسن، ایبوپروفن و استامینوفن در کاهش درد و تورم مرتبط با کمردرد مرتبط با عضلات موثرترین هستند.
در موارد شدیدتر مسکن های عادی به تنهایی نمی توانند باعث کاهش درد شوند به همین دلیل داروهای قوی تری برای تسکین درد تجویز می شود. داروهای ضد افسردگی، مواد مخدر مانند کدئین و داروهای ضد تشنج ممکن است برای درمان کمردرد استفاده شوند.
ورزش
وقتی کمرتان درد می کند، ممکن است ورزش آخرین چیزی باشد که به ذهنتان می رسد. با این حال، فعالیت بدنی یک راه موثر برای بهبود سریعتر دردها است.انجام تمرینات باید زیر نظر پزشک باشد. شنا و پیاده روی راه های عالی برای حفظ سلامت کمر و همچنین حفظ وزن مناسب هستند. اضافه وزن در کمردرد نقش دارد زیرا فشار بیشتری به مفاصل وارد می کند.
عمل جراحي
افراد نسبتا کمی برای کمردرد مزمن و شدید نیاز به جراحی دارند. با این حال، اگر سایر درمانها باعث از بین رفتن درد نشود پزشک بعد از بررسی شرایط بیمار ممکن است جراحی را توصیه کند. قطعات کوچک دیسک که شکسته یا متلاشی شده اند را می توان با جراحی برداشت تا فشار از مسیرهای عصبی برداشته شود.مهرههای آسیب دیده یا غیرطبیعی که باعث کمردرد میشوند ممکن است با هم ترکیب شوند تا امکان تحرک بیشتر وجود داشته باشد. جراحی کمر، مانند هر روش جراحی دیگری، خطراتی را به همراه دارد و به عنوان آخرین راه حل مورد استفاده قرار می گیرد، مگر اینکه کنترل روده یا مثانه از دست رفته باشد یا هر گونه از دست دادن عصبی وجود داشته باشد.
پیشگیری
راه های زیادی برای پیشگیری از کمردرد وجود دارد. در صورت آسیب دیدگی کمر، انجام تکنیکهای پیشگیری نیز ممکن است به کاهش شدت علائم کمک کند. پیشگیری شامل:
- ورزش کردن عضلات شکم و کمر
- کاهش وزن در صورت وجود اضافه وزن
- بلند کردن وسایل به درستی
- حفظ وضعیت بدنی مناسب
- ترک سیگار
- عدم استفاده از کفش های پاشنه بلند
کلام پایانی
درد قسمت پایین کمر علت های مختفلی می تواند داشته باشد . معمولا در مرحله اول با مسکن های معمول و استراحت بعد از چند روز برطرف می شود. در صورتی که درد شدت پیدا کند وباعث ایجاد اختلال در فعالیت های روزمره فرد شود حتما باید جهت بررسی بیشتر به پزشک مراجعه شود.
منابع
https://www.healthline.com/health/lower-back-pain-treatment-options#surgery
https://www.healthline.com/health/low-back-pain-acute#causes