Skip to content

 آنچه در مورد ناسازگاری Rh در بارداری باید بدانید

ناسازگاری Rh در بارداری

ناسازگاری Rh در بارداری

 تست رزوس منفی (Rh) می‌تواند پیامدهای خاصی برای بارداری داشته باشد. با این حال، با مراقبت‌های پزشکی مناسب، افراد و نوزادانی که ناسازگاری Rh دارند می‌توانند بارداری و زایمان سالمی را تجربه کنند.

 فاکتور Rh یک پروتئین ارثی است که ممکن است در سطح گلبول‌های قرمز ظاهر شود. منفی بودن تست پروتئین Rh به خودی خود مشکلی نیست، اما در برخی موارد، یک فرد باردار ممکن است وضعیت Rh متفاوتی از جنین خود داشته باشد. بدون مراقبت مناسب، این ناسازگاری می‌تواند باعث ایجاد مشکلات پزشکی در دوران بارداری و بعد از آن شود.

فاکتور Rh چیست؟

 فاکتور Rh که فاکتور رزوس نیز نامیده می‌شود، نوعی پروتئین است که در قسمت بیرونی گلبول‌های قرمز خون یافت می‌شود. این پروتئین به صورت ژنتیکی به ارث می‌رسد که از والدین شما منتقل شده است. اگر پروتئین دارید، Rh مثبت هستید. اگر پروتئین را به ارث نبرده‌اید، Rh منفی هستید. اکثر مردم، حدود 85 درصد، Rh مثبت هستند.

چرا فاکتور Rh مهم است؟

 این پروتئین بر سلامت کلی شما تأثیر نمی‌گذارد، اما اگر باردار هستید، مهم است که وضعیت Rh خود را بدانید. اگر Rh منفی و فرزندتان Rh مثبت باشد، فاکتور Rh می‌تواند در دوران بارداری عوارضی ایجاد کند.

ناسازگاری Rh

چه کسانی در معرض خطر ناسازگاری Rh هستند؟

 زنی که Rh منفی است در هنگام باردار شدن در معرض خطر ناسازگاری Rh است. ناسازگاری Rh تنها زمانی اتفاق می افتد که پدر نوزاد Rh مثبت باشد. پزشکان به طور معمول وضعیت Rh مردان را آزمایش نمی‌کنند.

 فاکتور Rh و بارداری

Rh مثبت رایج‌ترین گروه خونی است، به این معنی که گلبول‌های قرمز خون افراد دارای این پروتئین هستند. بقیه مردم Rh منفی هستند. فردی که Rh منفی است، در صورت بارداری، فرزندشان از نظر گروه خونی خود دچار مشکلات سلامتی نخواهد شد. اما، اگر همسرشان نیز Rh مثبت داشته باشد، ممکن است عوارضی برای جنین داشته باشند. در این صورت، جنین ممکن است خون Rh مثبت را به ارث ببرد. در دوران بارداری، خون جنین می‌تواند از جفت عبور کرده و وارد خون والدین شود. وقتی ناسازگاری Rh وجود داشته باشد، می‌تواند باعث پاسخ ایمنی مضر به جنین یا نوزاد شود. سیستم ایمنی والدین ممکن است این خون را به عنوان ماده خارجی تشخیص دهد و آنتی بادی‌هایی علیه خون Rh مثبت تولید کند. آزمایش و مراقبت مناسب به شدت خطر را برای والدین و فرزندی که فاکتورهای Rh مختلف دارند کاهش می‌دهد.

 آزمایش فاکتور Rh

 متخصصان آزمایش Rh را در ابتدای هر بارداری توصیه می‌کنند. آگاهی از ناسازگاری Rh برای به حداقل رساندن خطرات احتمالی بسیار مهم است.

 سایر آزمایشات و غربالگری‌های توصیه شده ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • انجام غربالگری منظم آنتی بادی در طول بارداری
  • تست وضعیت Rh والدین دیگر
  • تعیین وضعیت Rh جنین از طریق آمنیوسنتز

 تحقیقات نشان داده است که ناسازگاری Rh در طول اولین بارداری کمتر مشکل ساز است. در چنین مواردی، پزشکان ممکن است آزمایش‌های منظم غربالگری آنتی‌بادی را انجام دهند. این‌ها می‌توانند نشان دهند که آیا یک فرد باردار آنتی بادی‌های زیادی تولید می‌کند یا خیر. غربالگری Rh و آزمایش آنتی بادی شامل آزمایش خون ساده است. این آزمایشها معمولاً برای هر دو والدین سریع و بدون درد است. در موارد خاص، جنین ممکن است در معرض خطر کم خونی باشد. پزشکان می‌توانند این وضعیت را با استفاده از تصویربرداری سونوگرافی پیشرفته بررسی کنند. اگر جنین علائم کم خونی را نشان دهد، پزشکان می‌توانند زایمان زودرس یا انتقال خون به جنین را انجام دهند.

عوارض فاکتور Rh

ناسازگاری Rh بر زنان باردار تأثیر نمی‌گذارد. در یک نوزاد، می‌تواند باعث کم خونی همولیتیک شود. کم خونی همولیتیک باعث می‌شود گلبول‌های قرمز خون نوزاد سریعتر از جایگزینی آنها از بین برود. اثرات کم خونی همولیتیک می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد.

 این اثرات ممکن است شامل زردی، نارسایی کبد و نارسایی قلبی باشد. پزشکان بسته به شدت این عارضه، آن را به سرعت درمان می‌کنند. برای موارد خفیف، ممکن است نیازی به درمان نباشد. در موارد شدید، نوزاد ممکن است از طریق بند ناف، خون دریافت کند. این روش به جایگزینی گلبول‌های قرمز نوزاد کمک می‌کند. نوزادانی که یرقان یا مقادیر زیادی بیلی روبین در خون دارند، ممکن است با چراغ‌های مخصوص برای کمک به کاهش سطح بیلی روبین درمان شوند.

 وقتی آزمایش‌ها ناسازگاری Rh را نشان می‌دهند، این می‌تواند خطرات زیادی را برای جنین در حال رشد ایجاد کند. همچنین می‌تواند باعث تجمع مایعات در داخل جنین شود که می‌تواند مشکلات بیشتری را ایجاد کند.

 وجود ناسازگاری Rh لزوماً به این معنی نیست که جنین دچار عوارض خواهد شد. گزینه‌های آزمایشی و درمانی زیادی برای جلوگیری از بروز مشکلات جدی سلامتی وجود دارد.

ناسازگاری Rh چگونه تشخیص داده می‌شود؟

 برای اکثر زنان، آزمایش خون ساده ناسازگاری Rh را انجام می‌دهند. اگر باردار شوید، متخصص زنان و زایمان شما را آزمایش می‌کند تا تشخیص دهد آیا Rh منفی هستید یا خیر. پزشکان معمولاً این آزمایش را با آزمایش خون روتین سه ماهه اول شما انجام می‌دهند. اگر خونریزی واژینال دارید ممکن است آزمایش‌ها زودتر انجام شود. اگر خون Rh منفی دارید، پزشک ممکن است آزمایش خون دیگری به نام غربالگری آنتی بادی را تجویز کند. این آزمایش بررسی می‌کند که آیا خون شما حاوی آنتی بادی Rh است یا خیر. اگر صفحه آنتی بادی شما مثبت شد، در خطر ناسازگاری Rh هستید. اگر Rh منفی هستید و غربالگری آنتی بادی شما منفی است، برای جلوگیری از تشکیل آنتی بادی به شما ایمونوگلوبولین Rh (RhIg) داده می‌شود. این معمولاً حدود 28 هفته و در عرض 72 ساعت پس از زایمان داده می‌شود. اگر خونریزی یا سایر عوارض دارید، ممکن است در اوایل بارداری نیاز باشد که دارو مصرف کنید.

تشخیص ناسازگاری RH

درمان

رایج‌ترین راه برای توقف این آنتی بادی‌ها از طریق ایمونوگلوبولین Rh است. پزشکان این دارو را به صورت تزریقی تجویز می‌کنند و از ایجاد آنتی بادی در فرد باردار جلوگیری می‌کند. این برنامه درمانی می‌تواند از ابتلای جنین به کم خونی جلوگیری کند.

 تحقیقات نشان داده است که پزشکان درمان اولیه را انجام می‌دهند که نتیجه آن بهتر است. آزمایش اولیه برای شناسایی ناسازگاری Rh برای شروع این روند درمانی بسیار مهم است.

 جلوگیری از تجمع مایعات

 محققان دریافتند که 24 درصد از جنین‌ها بدون درمان با ایمونوگلوبولین، مایع تجمع یافته دارند. این تنها در 4 درصد از بارداری‌های تحت درمان اتفاق افتاد. غربالگری منظم آنتی بادی در بارداری‌های ناسازگار با Rh ضروری است. هر بارداری منحصر به فرد است، بنابراین افراد باید با یک تیم پزشکی مشورت کنند تا درمان مناسب برای آنها تعیین شود. درمان‌های احتمالی قبل از زایمان، درمان با ایمونوگلوبولین ممکن است علائم ناسازگاری Rh را کاهش دهد. در مواردی که این اتفاق نمی‌افتد، یک متخصص ممکن است برخی از گزینه‌های زیر را توصیه کند:

 زایمان زودهنگام

 زایمان زودرس ممکن است بهترین گزینه برای برخی موارد ناسازگاری Rh باشد. هنگامی که ریه‌های جنین رشد کرد، پزشک متخصص ممکن است القای زایمان را توصیه کند. این می‌تواند به محافظت از کودک در برابر خطرات بیشتر در حالی که هنوز داخل رحم است کمک کند.

تبادل خون پس از زایمان

پزشکان می‌توانند تعویض خون را توصیه کنند. این فرآیند، خون یک نوزاد تازه متولد شده را با خون اهداکننده سالم جایگزین می‌کند. تعویض خون به ویژه برای نوزادانی که با زردی متولد می‌شوند مفید است.

 فتوتراپی

 این درمان می‌تواند به درمان زردی نوزادان نیز کمک کند. فتوتراپی نوزاد را تا حد امکان در معرض نور قرار می‌دهد. این به کاهش سطح بیلی روبین در خون نوزاد کمک می‌کند.

 هیچ درمانی وجود ندارد که برای همه حاملگی‌های ناسازگار با Rh مناسب باشد. آزمایش‌ها و معاینه‌های منظم با پزشک می‌تواند به تعیین مؤثرترین روش عمل برای هر یک از والدین و نوزادان کمک کند.

 آیا می‌توان از ناسازگاری Rh جلوگیری کرد؟

می‌توان از رشد آنتی بادی‌های والدین در اوایل بارداری جلوگیری کرد. اگر آنتی بادی‌ها نتوانند رشد کنند، نمی‌توانند بر سلامت جنین در حال رشد تأثیر بگذارند.

 از آنجایی که فاکتور Rh ژنتیکی است، نمی‌توان نوع Rh را انتخاب کرد. با این حال، اگر شما یک زن Rh منفی هستید و نوزادتان Rh مثبت، می‌توانید با دریافت RhIg در زمان‌های خاص در دوران بارداری از ناسازگاری Rh جلوگیری کنید. این موضوع مهمی است که باید با پزشک خود صحبت کنید.

 کلام آخر

 ناسازگاری Rh در دوران بارداری نسبتاً نادر است. با این حال، پزشکان توصیه می‌کنند که همه افراد باردار در اوایل بارداری خود تحت غربالگری و آزمایش قرار گیرند. برای افرادی که ناسازگاری Rh را تجربه می‌کنند، گزینه‌های آزمایشی و درمانی زیادی در دسترس است. غربالگری منظم آنتی بادی می‌تواند بخش مهمی از پیشگیری از مشکلات برای والدین و نوزاد باشد. با درمان منظم، افراد باردار با ناسازگاری Rh می‌توانند بارداری و زایمان سالمی را تجربه کنند.

منابع

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21053-rh-factor#:~:text=Rh%20incompatibility%20occurs%20when%20a,views%20as%20a%20foreign%20object.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/rh-negative#rh-negative-and-pregnancy

مطالب مرتبط