لیپوساکشن یک روش جراحی زیبایی است که در آن توده چربی از نواحی خاصی از بدن خارج میشود. این عمل همچنین بهعنوان لیپکتومی به کمک مکش یا لیپوپلاستی شناخته میشود. عمل لیپوساکشن نباید بهعنوان جراحی کاهش وزن معرفی شود چراکه هدف آن تغییر شکل و اصلاح ظاهری برخی مناطق بدن است که با رژیم و ورزش تغییر نمیکنند. باسن، ران، شکم و پهلوها شایعترین مناطق انتخابی جراحی لیپوساکشن است.
لیپوساکشن برای چه کسانی مناسب است؟
عمل لیپوساکشن بیشتر برای افرادی مفید است که وزن آنها در حد ایدئال یا نزدیک به آن (BMI کمتر از 30) است، اما هنوز مقداری توده چربی اضافی در بخشهایی از بدن وجود دارد که از طریق ورزش یا رژیم غذایی قادر به حذف آن نیستند.
لیپوساکشن برای چه کسانی مناسب نیست؟
این روش برای افرادی که دارای BMI بیش از 35 مناسب نیست، زیرا لیپوساکشن نمیتواند 22 کیلو اضافی که در طی 10 سال بهدستآمده را از بین ببرد. بهطورکلی، میزان چربی که در طول جراحی لیپوساکشن معمولی حذف میشود، بین نیم تا پنج کیلوگرم است و هدف اصلی در این عمل بهبود ظاهر و تغییر سایز بدن است و نه کاهش وزن.
جراحی لیپوساکشن چگونه انجام میشود؟
پیش از عمل، جراح وضعیت سلامتی بیمار را بررسی میکند و آزمایشهایی برای تائید وضعیت سلامتی فرد تجویز میکند. ممکن است قبل از عمل نیاز به تنظیم، توقف یا شروع مصرف داروهای خاص (اجتناب از آسپرین، بسیاری از داروهای ضدالتهابی و مکملهای گیاهی) از 2 هفته قبل از عمل جراحی باشد.
پیش از شروع عمل، پزشک مناطقی انتخابی روی بدن را علامتگذاری میکند. نوع بیهوشی بر اساس تشخیص پزشک انتخاب میشود و شامل بیحسی موضعی، بیحسی همراه با داروهای آرامبخش یا بیهوشی عمومی است.
جراح برشهای کوچکی بهاندازه 2 تا 10 میلیمتری روی بدن ایجاد میکند برای مناطق بزرگتر در بدن چند برش ایجاد میشود. لولههای توخالی به نام کانول از محل برشها وارد پوست میشود و به کمک پمپ مکنده که به لوله متصل است، چربیهای زیرپوستی جذب میشوند. کانولها در حرکات کنترلشده به جلو و عقب چربیها را سست و جذب میکنند و به مخزن دستگاه انتقال میدهند.
در آخر برشها با بخیه جراحی بسته میشود. در برخی موارد، لولههای کوچک در محل برش قرار داده میشود تا به تخلیه مایع اضافی کمک کند.
انواع جراحی لیپوساکشن
عمل لیپوساکشن معمولاً به سه روش انجام میشود و وجه اشتراک همه این روشها استفاده از یک لوله نازک است متصل به یک مکنده چربی است.
لیپوساکشن تامسنت (Tumescent):
پرکاربردترین تکنیک لیپوساکشن است. در این روش جراح ، محلول استریل در ناحیهای که چربی از آنجا برداشته میشود تزریق میشود. این محلول شامل آبنمک همراه با لیدوکائین و اپی نفرین است که جذب چربی را آسانتر میکند و میزان خونریزی و درد را کاهش میدهد.
لیپوساکشن به کمک اولتراسوند(UAL):
در این روش از استفاده از امواج صوتی برای شکستن دیواره سلولی چربی های زیر پوستی استفاده میکنند. چربیها به فرم آبگون تبدیل میشوند و از بدن خارج میگردند.
لیپوساکشن با کمک لیزر یا SmartLipo:
در این روش از لیزر برای تولید انرژی و آبکی کردن چربیها استفاده میشود.
عوارض لیپوساکشن
عوارض متعدد با شدتهای مختلف در عمل لیپوساکشن گزارش شده است، مهمترین عوارض لیپوساکشن عبارتاند از:
- خونریزی زیرپوستی (هماتوم)
- خونریزی بیشازحد
- نکروز (مرگ بافتی)
- آمپولی چربی (هنگامیکه چربی به جریان خون وارد میشود و در رگهای خونی تجمع میکند)
- بیهوشی
- تورم یا درد مداوم
- عدم تقارن در ناحیه انتخابی
- تغییرات حسی پوست، بهخصوص بیحسی
- تورم مچ پا
- خروج مایعات از محل جراحی
- ترومبوز ورید عمقی (لخته شدن خون در سیاهرگهای عمقی)
- عوارض قلبی و ریوی مانند آمپولی ریه
- آسیب به اعصاب، عروق خونی، عضلات و اندامها
- زخمهای نامطلوب، تغییر رنگ پوست، فرورفتگی محل برشها، آسیب به پوست و سایر عوارض زیبایی
- نیاز به جراحی اضافی
اگر پس از جراحی اتفاقاتی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، ضربان قلب غیرعادی یا خونریزی بیشازحد رخ داد، باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد.
کاربردهای دیگر لیپوساکشن
لیپوساکشن علاوه بر کاربرد زیبایی برای درمان برخی بیماریها مانند حذف چربی در بیماری لنف ادم (در این بیماری مایع غنی از پروتئین و چربی زیر پوست جمع میشود) و دیس لپیدمی (تجمع سلولهای چربی در بازو، ران، باسن) استفاده میشود.
بسیاری از خانمها از لیپوساکشن برای متناسب کردن سایر اجزای بدن بهخصوص افزایش سایز سینه یا لیفت سینه استفاده میکنند. برخی بیماران نیز علاوه بر داشتن چربی بیشازحد، دارای پوستی شل و آویزان در برخی مناطق هستند، بنابراین ممکن است برای رسیدن به نتیجه مطلوبتر تقاضای لیفت پوست در این قسمتها را داشته باشند. برخی دیگر نیز تقاضای کاهش سایز سینه دارند.
بعد از عمل لیپوساکشن
بعد از عمل جراحی ممکن است بیمار تا 24 ساعت بستری و سپس ترخیص گردد. ممکن است پزشک، داروهای آنتیبیوتیک برای جلوگیری از ابتلا به عفونت تجویز کند.
اکثر بیماران پس از 2 تا 3 روز میتوانند کارهای عادی که نیرو و وقت زیادی لازم ندارد را انجام دهند. کار یا تمرین شدید نباید تا دو تا شش هفته بعد از عمل، بسته به میزان ریکاوری و مناطق مورد عمل، انجام شود. تورم، خارش محل زخمها و کبودی ممکن است از یک تا شش ماه وجود داشته باشد و برای مشاهده دقیق نتیجه عمل لازم است تا بهبودی کامل تورم صبر کرد.
نکته مهم در موفقیت عمل لیپوسکاشن، پیروی از سبک زندگی سالم یعنی رژیم غذایی سالم، ورزش و زندگی بدون دخانیات و الکل است. در غیر این صورت بیمار با بازگشت مجدد چربی در نواحی عمل کرده مواجه میشود.