Skip to content

باید ها و نباید های تغذیه ای در آرتروز

بیماری آرتروز

رژیم غذایی در مبتلایان به آرتروز : 

آرتروز یک بیماری شایع است که شامل التهاب مزمن در مفاصل می باشد. بسته به نوع آن باعث درد و آسیب به مفاصل ، استخوانها و سایر اعضای بدن می شود.بیش از 100 نوع آرتروز وجود دارد که شایع ترین آن استئوآرتریت می باشد. ممکن است تا 40٪ از مردان و 47٪ از زنان در طول زندگی خود به استئوآرتریت مبتلا شوند. آرتریت روماتوئید (RA) و آرتریت پسوریازیس جزو آرتروز های التهابی محسوب می شوند  که به عنوان بیماری های خودایمن شناخته شده اند. نقرس نیز نوع رایج دیگری از بیماری آرتروز التهابی است .تحقیقات نشان می دهد که مداخلات رژیم غذایی ، مانند ممنوعیت مصرف برخی غذاها و نوشیدنی ها ، ممکن است شدت علائم را در افراد مبتلا به آرتروز التهابی و آرتروز کاهش دهد و همچنین کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد.

بیماری آرتروز
بیماری آرتروز

انواع آرتروز

بیماری آرتروز انواع مختلفی دارد که همه آنها باعث درد ، تورم و سفتی مفاصل می شوند. شایعترین شکل عبارتند از:

  • آرتریت روماتوئید (RA)
  • آرتریت پسوریازیس
  • نقرس
  • لوپوس
  • اسپوندیلیت آنکیلوزان

آیا رژیم غذایی می تواند به آرتروز کمک کند؟

آنچه به عنوان مواد غذایی مصرف می شود در موارد زیر می تواند تاثیر بگذارد :

  • کاهش سطح التهاب در بدن
  • داشتن وزن ایده آل 
  • افزایش سلامتی 
  • عدم مصرف غذاهای محرک 

معمولاً التهاب با کمک به دفاع در برابر باکتری ها و کمک به ترمیم زخم ، بدن را از آسیب محافظت می کند. با این حال ، هنگامی که التهاب برای مدت طولانی ادامه یابد برای بدن مضر می باشد. آنچه که فرد می خورد بر میزان التهاب تأثیر دارد. برخی از غذاها التهابی و برخی دیگر ضد التهاب هستند. مطالعات متعدد نشان می دهد که غذاهای ضد التهاب می توانند درد و پیشرفت آرتروز را کاهش دهند.وزن بدن فرد نیز بر میزان التهاب تأثیر می گذارد، سلولهای چربی سیتوکین تولید می کنند که سبب افزایش التهاب می شود. استفاده از رژیم غذایی می تواند به داشتن وزن ایده آل کمک کرده و همچنین فشار روی مفاصل را کاهش دهد. برخی از انواع آرتروز دارای غذاهای محرک خاصی هستند. به عنوان مثال ، غذاهایی که سرشار از پورین هستند می توانند در حمله نقرس نقش داشته باشند.

9  ماده غذایی که در آرتروز نباید مصرف شود

کاهش و عدم مصرف بعضی از مواد غذایی می تواند به کاهش علائم و کند شدن پیشرفت آرتروز کمک کند. 

  1. شکر:  در تمام افراد جهت بهبود سلامتی و کاهش ابتلا به بیماری ها  مصرف مواد غذایی که حاوی شکر هستند باید محدود شود این محدودیت در افراد مبتلا به آرتروز بیشتر است. قند های اضافه شده در آب نبات ، نوشابه ، بستنی و بسیاری از غذاهای دیگر از جمله سس ها وجود دارد. علاوه بر این ، نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه ممکن است خطر آرتروز را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
  2. گوشت قرمز و فرآوری شده : گوشت قرمز و فرآوری شده با افزایش التهاب علائم آرتروز را تشدید می کنند. رژیم های غذایی حاوی گوشت های فرآوری شده و قرمز ، نشانگرهای التهابی زیادی مانند اینترلوکین ، پروتئین واکنش پذیر C  و هموسیستئین را افزایش می دهد، در حالی که رژیم های گیاهی که گوشت قرمز را حذف می کنند علائم آرتروز را بهبود می بخشند.
  3. غذاهای حاوی گلوتن: گلوتن گروهی از پروتئین های موجود در گندم ، جو و چاوداراست. برخی تحقیقات آن ها را به افزایش التهاب مرتبط می دانند و نشان می دهند که مصرف مواد غذایی  بدون گلوتن ممکن است علائم آرتروز را کاهش دهد.
  4. غذاهای فرآوری شده: مواد غذایی  فراوری شده مانند فست فود و غلات صبحانه معمولاً غنی از دانه های تصفیه شده ، قند اضافه شده ، مواد نگهدارنده و سایر مواد احتمالی التهابی هستند که همگی علائم آرتروز را بدتر می کنند. تحقیقات نشان می دهد که رژیم های غربی غنی از غذاهایی که زیاد فراوری شده اند  با کمک به التهاب و عوامل خطر مانند چاقی ، خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می دهند. به همین ترتیب ، غذاهای فرآوری شده ممکن است سلامت عمومی را بدتر کرده و خطر ابتلا به بیماری های دیگر را نیز افزایش دهند.
  5. الکل: از آنجا که الکل ممکن است علائم آرتروز را بدتر کند ، هرفردی که مبتلا به آرتروز التهابی باشد باید آن را محدود یا از مصرف آن اجتناب کند.
  6. روغن های گیاهی خاص: رژیم های غذایی حاوی چربی های امگا 6 و امگا 3 ممکن است علائم آرتروز و آرتریت روماتوئید را بدتر کنند .این چربی ها برای سلامتی لازم هستند. با این حال ، عدم تعادل امگا 6 به امگا 3 در اکثر رژیم های غربی ممکن است باعث افزایش التهاب شود .کاهش مصرف غذاهای سرشار از چربی های امگا 6 مانند روغن های گیاهی ، در حالی که افزایش مصرف غذاهای غنی از امگا 3 مانند ماهی های چرب ممکن است علائم بیماری آرتروز را بهبود بخشد .
  7. غذاهای حاوی نمک: کاهش نمک انتخاب خوبی برای افراد مبتلا به بیماری آرتروز باشد. غذاهای سرشار از نمک شامل میگو ، سوپ کنسرو شده ، پیتزا ، پنیرهای خاص ، گوشت های فرآوری شده و سایر مواد غذایی  فراوری شده است. 
  8. لبنیات و پنیرهای پرچرب : لبنیات طیف گسترده ای از محصولات  شامل  ماست ، پنیر ، شیر و بستنی  همه در این گروه قرار دارند. اطلاعات تغذیه ای ، مانند مقدار چربی و قند ، بر اساس محصول به طور قابل توجهی تغییر می کند.به طور کلی ، هنگام ابتلا به بیماری آرتروز از مصرف لبنیات و چربی های حاوی شکر اضافی خودداری کنید ، زیرا رژیم های غذایی پرچرب با التهاب همراه است. اگر مشکوک به عدم تحمل یا حساسیت به لبنیات هستید ، با حذف مواد لبنی می توانید تشخیص دهید که آیا تحریک خفیف و یا افزایش التهاب ناشی از لبنیات دارید.شایان ذکر است که برخی از محصولات لبنی مانند ماست و کفیر  دارای پروبیوتیک هستند. تحقیقات اولیه نشان می دهد که پروبیوتیک ها و میکروبیوم روده سالم باعث کاهش التهاب می شوند و می توانند به کاهش علائم بیماری آرتروز کمک کنند.
  9. غذاهای سرخ شده: غذاهای سرخ شده اغلب در روغن هایی طبخ می شوند که سرشار از چربی اشباع و اسیدهای چرب امگا 6 هستند و هر دو با افزایش التهاب و افزایش علائم آرتروز همراه هستند .غذاهای سرخ شده غالباً دارای مواد دیگری مانند  نمک و شکر اضافه شده  هستند که می تواند منجر به التهاب شود.
عدم مصرف غذاهای سرخ شده
عدم مصرف غذاهای سرخ شده

چه مواد غذایی به کاهش علائم آرتروز کمک می کنند؟

چربی های ضدالتهاب

چربی های زیر  می توانند التهاب را کاهش دهند:

  • چربی های اشباع نشده: این روغن ها شامل روغن زیتون ، روغن آووکادو ، مغزها و دانه ها هستند. روغن زیتون بسیار بکر حاوی ترکیب اولئوکانتال است که دارای خواص ضد التهابی مشابه ایبوپروفن است .
  • اسیدهای چرب امگا 3: ماهی های روغنی مانند ماهی آزاد ، ساردین و شاه ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند. پزشکان توصیه می کنند حداقل 2 وعده ماهی روغنی در هفته بخورید و یا  مکمل روغن ماهی استفاده کنید. مطالعات نشان می دهد که مصرف 600 تا 1000 میلی گرم روغن ماهی در روز می تواند سفتی ، تورم و درد مفاصل را کاهش دهد. گیاهخواران می توانند اسیدهای چرب امگا 3 را از گردو یا روغن گردو دریافت کنند.

میوه و سبزیجات 

رژیم های گیاهی می توانند علائم بیماری آرتروز را کاهش دهند. بنیاد آرتروز پیشنهاد می کند که میوه ها و سبزیجات زیر می تواند برای افراد مبتلا به آرتروز مفید باشد:

  • پیاز ، سیر و تره فرنگی: حاوی ترکیب ضد التهاب کورستین هستند.، همچنین حاوی ترکیبات گوگردی هستند که آسیب غضروف را کاهش می دهند. 
  • سیب زمینی شیرین ، کدو و هویج: سبزیجات نارنجی و قرمز حاوی کاروتنوئید هستند که آنتی اکسیدان هستند. برخی تحقیقات کاروتنوئیدها را با خطر کمتری برای ابتلا به آرتروز  مرتبط می کند .
  • سبزیجات برگ سبز: سبزیجاتی مانند کلم ، کلم بروکلی و اسفناج حاوی کلسیم هستند که برای سلامت استخوان ضروری است، آنها همچنین حاوی آنتی اکسیدان هستند.
  • مرکبات ، توت فرنگی و کیوی: مقادیر بالای ویتامین C به محافظت از استخوان و غضروف کمک می کنند.

زنجبیل

علاوه بر افزودن طعم و مزه به چای ها ، سوپ ها و شیرینی ها ، زنجبیل همچنین می تواند به کاهش علائم بیماری آرتروز کمک کند. مصرف زنجبیل به شکل تازه ، پودر شده یا خشک شده  التهاب را کاهش می دهد.

رژیم مدیترانه ای و آرتروز 

مطالعات نشان داده اند که رژیم غذایی مدیترانه ای می تواند با کاهش التهاب علائم بیماری آرتروز را کاهش دهد. پیروی از یک رژیم مدیترانه ای علاوه بر کمک به کاهش درد مرتبط با آرتروز ، بسیاری از مزایای سلامتی دیگر از جمله کاهش وزن را نیز به همراه دارد. پیروی از یک رژیم غذایی مدیترانه ای خطر ابتلا به موارد زیر را نیز  کاهش دهد:

  • بیماری قلبی و سکته مغزی
  • ضعف عضلانی در سنین بالاتر
  • آلزایمر
  • پارکینسون
  • مرگ زودرس

رژیم مدیتراه ای  شامل میوه ها و سبزیجات ، غلات سبوس دار ، حبوبات ، ماهی ، ماست و چربی های مفید مانند روغن زیتون و آجیل است.افراد می توانند با  تغییرات ساده ای در رژیم غذایی برنامه غذایی خود را بیشتر شبیه به رژیم های مدیترانه ای کنند. این تغییرات شامل: 

  • مصرف غذاهای سرشار از فیبر و  نشاسته مانند سیب زمینی شیرین ، لوبیا ، عدس ، نان و غلات کامل
  • مصرف مقدار زیادی میوه و سبزیجات
  • مصرف  ماهی در رژیم غذایی
  • کاهش مصرف گوشت 
  • انتخاب محصولات تهیه شده از روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون

توصیه هایی جهت کاهش دردهای آرتروز 

همان طور که بیان شد آرتروز به طیف وسیعی از بیماری ها گفته می شود که شامل درد و التهاب در مفاصل است. پزشکان برای تسکین درد آرتروز دارو تجویز می کنند ، اما آنها اغلب روش های طبیعی را نیز توصیه می کنند که شامل : 

  • مدیریت وزن: وزن می تواند تأثیر زیادی در علائم بیماری آرتروز داشته باشد. وزن اضافی فشار بیشتری به مفاصل ، به خصوص زانوها ، پهلوها و پاها وارد می کند.
  • ورزش کردن: در صورت ابتلا به بیماری آرتروز ورزش به کنترل وزن، انعطاف پذیری مفاصل و تقویت عضلات کمک می کند. 
  • استفاده از گرم و سرد درمانی: درمان های گرما و سرما می تواند به تسکین درد و التهاب بیماری آرتروز کمک کند.درمان های حرارتی مانند  دوش آب گرم  گرفتن به کاهش سفتی کمک می کند  و استفاده از پتو برقی یا پد گرم کننده برای کاهش درد شبانه موثر است . سرد کردن نیز می تواند به تسکین درد ، تورم و التهاب مفاصل کمک کند. در این حالت  یک بسته یخی ژله ای یا یک کیسه منجمد را در یک حوله بپیچید و برای تسکین سریع آن را به مفاصل دردناک بمالید. هرگز یخ را مستقیماً روی پوست قرار ندهید.
  • مدیتیشن: تکنیک های مدیتیشن و آرام سازی با کاهش استرس به کاهش درد آرتروز کمک کرده و تحمل آنها را آسانتر می کند هم چنین کاهش استرس به کاهش التهاب و درد کمک می کند. اضطراب ، استرس و افسردگی همه از عوارض شایع بیماری هایی هستند که شامل درد مزمن مانند بیماری آرتروز می شوند.

کلام آخر 

اگر مبتلا به بیماری آرتروز هستید ، رژیم غذایی سالم و سبک زندگی  صحیح می تواند به بهبود علائم شما کمک کند.تحقیقات نشان می دهد که باید از مصرف برخی غذاها و نوشیدنی ها ، از جمله غذاهای فرآوری شده ، گوشت قرمز ، غذاهای سرخ شده و غذاهای سرشار از قندهای اضافی خودداری کنید.بخاطر داشته باشید که فاکتورهای سبک زندگی سالم مانند داشتن فعالیت بدنی  ، وزن ایده آل  و کاهش  استعمال دخانیات نیز برای کنترل بیماری آرتروز بسیار مهم است.

منابع نوشته : 

https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-arthritis#The-bottom-line

https://www.verywellhealth.com/foods-to-avoid-with-arthritis-5090739

https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-to-avoid-with-arthritis#summary

https://www.healthline.com/nutrition/10-foods-for-arthritis#TOC_TITLE_HDR_12

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322603#takeaway

https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/arthritis-natural-relief#herbs

https://www.cdc.gov/arthritis/basics/management.htm

مطالب مرتبط